logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 WONEN & BOUWEN
Startpagina
Links
 ARTIKELS
Woning financieel
Woning huren
Woning bouwen
Woning kopen
Klusjes en huistips
Interieur
 IMMO
Huizen
Appartementen
Kantoren
Gronden
Garages
Immokantoren
 ENERGIE & BESPAREN
Koken & Keuken
Warm water
Verlichting
Verwarming
Isolatie
 TUIN
Tuin & Omgeving
Tuinieren
Vijver
 SERVICES
Renovatielening
Woningbouw
 VERHUIZEN
Verhuistips
 BOUWGIDS EN TIPS
Bouwstenen
Het dak
Gewelven
Verlichting
Buitenschrijnwerk
Verven
Kelders
Vloeren
Trappen
Kijkwoningen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
 ENERGIE - WARM WATER - WATER BESPAREN

Bespaar op warm water

Gemiddeld gebruikt elk individu maar liefst 120 liter of 12 emmers water per dag. Op jaarbasis is dat ruim 40 000 liter water per persoon. Ongeveer de helft daarvan verwarmen we, waarbij doorgaans meer dan de helft van de energie verloren gaat als restwarmte. Zowel jijzelf als het milieu krijgt de rekening daarvan gepresenteerd. Wij helpen je je warmwatergebruik onder controle te houden. Wees gerust: er volgt geen koude douche...

Vergelijk energietarieven en spaar >
Warmwatertoestellen

Geisers

Boilers

Zonneboilers

Warmtepompboilers

Aardgasboilers

Elektrische boilers

Combiketels

Subsidies

Tips om te besparen op het warmwaterverbruik

Bereken online uw voordeel

Warmwatertoestellen
Warmwatertoestellen bestaan in alle maten en gewichten. Ze verschillen op het vlak van rendement, capaciteit, comfort, uitstoot, kosten... Bij je keuze baseer je je best op het aantal bewoners in huis, de beschikbare energiebronnen en al geïnstalleerde verwarmingssystemen.

Hieronder volgt een overzicht van de diverse warmwatertoestellen met bijhorende voor- en nadelen:

Geisers
Geisers zijn eerder geschikt voor duo’s en kleine gezinnen. Deze doorstroomtoestellen warmen het water op, terwijl het door het toestel loopt.

Ze werken op gas en kunnen een onbeperkte hoeveelheid water leveren. Kies een kleine geiser voor de keuken, een grotere voor douche en bad. Geisers zijn zowel in aankoop als in verbruik goedkoper dan voorraadtoestellen. Ze verwarmen het water immers enkel op het ogenblik dat iemand de warmwaterkraan opendraait.

Er zijn wel een aantal nadelen verbonden aan geisers:

 • Meestal leveren ze minder warm water per minuut dan voorraadtoestellen.

 • Vaak kan je niet op twee plaatsen tegelijk warm water tappen.

 • Je moet een minimumhoeveelheid warm water per minuut tappen: de tapdrempel. Onder de tapdrempel slaat het toestel af, met koud water of een wisselende temperatuur als gevolg. De tapdrempel ligt bij de meeste geisers tussen 1 à 3 liter per minuut. Als je waterbesparende voorzieningen zoals een douchekop wil installeren, zorg dan voor een tapdrempel van maximum 1,6 liter per minuut.

Boilers
Heb je een gezin? Dan kies je best een boiler. Dat is een voorraadtoestel: in een goed geïsoleerd vat houdt het een voorraad water op een constante temperatuur.

Boilers leveren snel warm water met een constante temperatuur zonder tapdrempel. In huis kunnen verschillende personen tegelijkertijd warm water gebruiken. Wat de grootte van boilers betreft, reken je best 40 liter per persoon. Met een boiler van 120 liter kunnen drie personen zonder problemen direct na elkaar douchen.

Er zijn echter ook enkele nadelen:

 • Voorraadtoestellen verbruiken in het algemeen meer energie dan doorstroomtoestellen, omdat ze de watervoorraad op temperatuur houden.
 • Als de watervoorraad op is, duurt het een tijdje voor er weer genoeg warm water in het vat zit.

Er zijn verschillende typen boilers. We stellen ze even aan je voor en geven daarbij voorrang aan de systemen die de kleinste ecologisch voetafdruk achterlaten:

Zonneboilers
Erg milieuvriendelijk zijn zonneboilers. Weliswaar een stuk duurder in de aankoop, maar op lange termijn verdien je je investering terug door de lage verbruiks- en onderhoudskosten. Je hebt wel nog een bijkomende warmwaterinstallatie op elektriciteit of aardgas nodig. Een zonneboiler staat namelijk maar voor de helft van het warmwaterverbruik in.   

Een dubbele installatie, zal je denken, en toch een energiebesparing? Ijskoud water verwarmen vraagt heel wat meer energie en tijd dan lauw water. Die klus kan enkel een zonneboiler gratis klaren. Het toestel werkt trouwens eerder op het licht van de zon dan op de warmte. Ook bij bewolking is er dus sprake van voorverwarming. Het door de zon verwarmde water stroomt door buizen in het opslagvat en verwarmt zo het water in het opslagvat zelf.

Veel combiketels of doorstroomtoestellen kan je combineren met een zonneboiler. Zonneboilers met naverwarming op gas hebben het hoogste rendement en belasten het milieu het minst.

Warmtepompboilers
Een warmtepomp kan worden uitgebreid met een onderdeel voor warm water oftewel een warmtepompboiler. Deze werkt volgens hetzelfde principe als de warmtepomp. Het toestel onttrekt warmte uit de natuur (lucht, water, bodem) en met elektriciteit brengt het die warmte op een hogere temperatuur. Zo warmt het water in het voorraadvat op.

Deze warmtepompboiler is een energiebewuste keuze, als men noch een zonneboiler noch een toestel op gas kan plaatsen. Een warmtepompboiler biedt hetzelfde comfort als een elektrische boiler, maar verbruikt veel minder energie.

Aardgasboilers
Een aardgasboiler is een logische keuze, als je je woning met aardgas verwarmt. Je kan deze boiler gemakkelijk aansluiten op de aardgasketel van de centrale verwarming. Let er wel op dat de afstand tussen boiler en kranen niet te groot is vanwege het warmteverlies onderweg.

Kies een boiler op aardgas die warm water levert naargelang de behoefte. Het water hoeft immers niet permanent verwarmd te worden, zoals bij een elektrisch toestel het geval is. Aardgasboilers warmen het water ook sneller op dan elektrische. Je hebt er wel meer plaats voor nodig.

Elektrische boilers
Elektrische boilers kan je niet echt zuinig noemen. Ze verbruiken veel energie, vooral aan dagtarief. Plaats het toestel daarom zo dicht mogelijk bij badkamer en keuken, bijvoorbeeld onder het aanrecht. Warm water stroomt dan sneller uit de kraan en het warmteverlies in de leidingen blijft beperkt.

Elektrische boilers kunnen wel handig zijn in huizen zonder gasaansluiting. Bovendien is de installatie eenvoudig: je hebt geen luchtaanvoer en rookgasafvoer nodig.

Combiketels
Wil je een zuinig toestel voor verwarming én voor warm water? Kies dan een HR-combiketel op gas. De meest energievriendelijke combiketel is een doorstroomtoestel met comfortregeling of klein voorraadvat. Meestal hebben HR-ketels een condensafvoer en een speciale rookgasafvoer nodig. De optie automatische pompschakeling stelt de pomp alleen in werking als het nodig is, een besparing van nog eens 200 kWh op jaarbasis. Kortom, na een paar jaar heb je de hogere aankoopprijs al terugverdiend door het lagere verbruik.  

Vaak biedt een combinatie van toestellen de beste oplossing voor warm water. Je kan bijvoorbeeld een boiler op aardgas plaatsen voor de badkamer en een kleine, elektrische boiler voor de keuken.

Subsidies
Ben je overtuigd van de voordelen van zonneboilers en warmtepompen, maar schrikt de aankoopprijs je nog wat af? Neem eens een kijkje op de website www.premiezoeker.be en ontdek hoeveel je op de aankoopprijs van een warmwatertoestel kan besparen. Onder bepaalde voorwaarden maak je aanspraak op een federale belastingvermindering.

Tips

Vanzelfsprekend of toch niet?

 • Neem vaker een douche dan een bad. Een douche kost je vijf emmers, een bad dertien emmers warm water.

 • Met een waterbesparende douchekop verbruik je slecht drie emmers warm water, terwijl het comfort hetzelfde blijft. Deze energiebesparing geldt wel enkel bij gas- of elektrische boilers of bij combiketels met een boiler.

 • Laat de kraan niet openstaan tijdens het scheren, de afwas...
 • Laat warm water alleen maar stromen als het echt nodig is. Vang het water op in een spoelbak in plaats van het zo maar te laten wegstromen.

 • Of gebruik een warmwaterkoker als je geen ééngreepsmengkraan hebt waarmee je direct de temperatuur en het debiet kan regelen.

 • Plaats een doorstroombegrenzer of perlator op kranen die je veelvuldig gebruikt. Je spaart er telkens twee liter water mee.

 • Let bij de aankoop van nieuwe apparaten op het energieverbruik én op het waterverbruik.

(Af)wassen

 • Wassen kan even goed op 30°C.

 • Draai één volle machine in plaats van twee halfvolle machines.

 • Gebruik zoveel mogelijk de spaartoetsen van je (af)wasmachine.

 • Extra zuinig is een (af)wasmachine met warm water afkomstig van een hot fill, een warmwatertoestel op gas in de directe omgeving. De machine moet het water dan niet meer verwarmen, enkel op temperatuur houden.

Plaatsing

 • Plaats het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij de aftappunten in de keuken en badkamer. Houd de warmwaterleidingen zo kort en dun mogelijk. Hoe korter de afstand die het water moet afleggen, hoe minder warmteverlies er optreedt. Aparte, rechtstreekse leidingen naar keuken of badkamer kunnen ook een oplossing bieden.

 • Water verliest warmte als het door koude ruimtes stroomt. Isoleer daarom de warmwaterleidingen.

 • Soms is de installatie van een extra geiser of boiler in de keuken doeltreffender dan het isoleren van ettelijke meters waterleiding.

Instellingen

Stel de temperatuur van een geiser of boiler in op 60°C. Op deze relatief lage temperatuur verbruik je minder energie, voorkom je kalkaanslag en bevorder je de levensduur van het toestel. Om gezondheidsredenen ga je best niet onder 60°C.

 • Zorg voor een correct gebruik van de dag- en nachtschakelaar.

 • Bij een elektrische boiler kan een schakelklok of timer flink wat kosten uitsparen.

 • Schakel een elektrische boiler bij langere afwezigheid uit. Let wel op met vorst tijdens de wintermaanden.

Onderhoud

 • Laat een warmwatertoestel eenmaal per jaar schoonmaken en controleren. Een vuile aan- en afvoer schaadt het rendement.

 • Kalkaanslag op verwarmingselementen van elektrische toestellen? Het kalklaagje verhindert een goede warmteoverdracht. Het vraagt dus meer energie om het water te verwarmen. Gebruik huishoudazijn om de kalkaanslag te verwijderen in koffiezetapparaten, waterkokers...

Gezondheid

 • Let op met de legionellabacterie. Deze leeft onder meer in leidingwater, maar slechts in minieme aantallen zodat er geen gezondheidsrisico bestaat. In stilstaand water tussen 20 en 60°C kan de bacterie zich echter snel vermenigvuldigen. Besmetting kan voorkomen wanneer men de legionellabacterie inademt, als deze via kleine druppels verspreid wordt. Bijvoorbeeld via een douche of sproei-installatie. Stel de temperatuur van de geiser of boiler dus minstens in op 60°C.

 • Keer je na een afwezigheid van een week of meer terug naar huis? Spoel alle warmwaterkranen en -leidingen goed door met heet water van minimum 60°C. Zet tegelijkertijd een raam open en verlaat de ruimte. Na een vijftal minuten kan je de kranen terug dichtdraaien, maar blijf de ruimte wel nog een tijdje verluchten.

 

   
Hoe energie besparen met je verwarming ?

Hoe energie & electriciteit besparen in de keuken ?

Isoleren is energie besparen ! Enkele tips

Bespaar op warm water

Bespaar energie en elektriciteit met de juiste verlichting

Hoe kies je de juiste energieleverancier bij het verhuizen ?

 
  IMMO - IMMOZOEKERTJES
Immozoekertjes en vastgoed
Zoek je een huis te huur of te koop , appartement te huur of te koop, garage te huur of te koop, grond te koop of een kantoor?
persoonlijke leningen
Renovatielening & Krediet
Zoek je een goedkope renovatielening om te verbouwen, renoveren, tuin,... ?
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN TIPS

Bespaar op je energie !
Ontdek tips om te besparen op je energiefactuur zoals elektriciteit, gas, water...

© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z