logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 WONEN & BOUWEN
Startpagina
Links
 ARTIKELS
Woning financieel
Woning huren
Woning bouwen
Woning kopen
Klusjes en huistips
Interieur
 IMMO
Huizen
Appartementen
Kantoren
Gronden
Garages
Immokantoren
 ENERGIE & BESPAREN
Koken & Keuken
Warm water
Verlichting
Verwarming
Isolatie
 TUIN
Tuin & Omgeving
Tuinieren
Vijver
 SERVICES
Renovatielening
Woningbouw
 VERHUIZEN
Verhuistips
 BOUWGIDS EN TIPS
Bouwstenen
Het dak
Gewelven
Verlichting
Buitenschrijnwerk
Verven
Kelders
Vloeren
Trappen
Kijkwoningen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
 ENERGIE - ELECTRICITEIT - VERLICHTING - SPAARLAMPEN

Hoe besparen op uw verlichting ?

Elke gloeilamp die je vervangt door een spaarlamp, bespaart je meer dan 40 euro. Tel maar eens uit hoeveel lampen je in huis kan vervangen door een spaarlamp. Bij spaarlampen denkt men vaak ten onrechte aan lampen met 'lelijke buisjes'. Niets is minder waar, op esthetisch vlak zijn spaarlampen er de laatste jaren sterk op vooruitgegaan.

Vergelijk energietarieven en spaar >
Natuurlijk licht

Het verlichtingsplan

Energielabels

Soorten lampen: gloeilampen

Soorten lampen: halogeenlampen

Soorten lampen: TL-lampen

Soorten lampen: spaarlampen

Soorten lampen: LED verlichting

Tips om te besparen op elektriciteit en verlichting

Bereken online uw voordeel

Natuurlijk licht
De zon schijnt gratis. Waarom zou je deze natuurlijke lichtinval niet ten volle benutten? Kies lichte kleuren voor wanden, plafond, vloer en vensterbanken, want die weerkaatsen het daglicht het best. Als je veel donkere kleuren in je interieur verwerkt, heb je meer kunstlicht nodig.

Verlichtingsplan
Stel een verlichtingsplan op: hoe kan je je woning aangenaam verlichten en tegelijk energie beparen? Dit plan bestaat uit algemene basisverlichting die de hele ruimte verlicht, taakverlichting met een sterke, geconcentreerde lichtstraal voor diverse activiteiten en ten slotte sfeerverlichting.

De basisverlichting van een ruimte moet voldoende sterk zijn om contrasten te verminderen. Beeld je in dat je voor je computerscherm zit in een onverlichte kamer. De te sterke contrasten vermoeien de ogen en werken storend.

Met spotjes en andere lampen vul je de basisverlichting aan met taakverlichting op de plaatsen waar je goed wil zien: de eethoek, de leeshoek... Gericht licht toont duidelijke contrasten en geeft sterk afgelijnde schaduwen. Verder kan je er bepaalde delen van de kamer of objecten, zoals schilderijen, mee accentueren.

Met sfeerverlichting of indirect licht vermijd je schaduwen. Via muren en plafond weerkaats je een zacht licht. Je kan wandlampen gebruiken of staande lampen die de lichtstraal naar boven richten.

Energielabel
Naast elektrische toestellen krijgen ook lampen een energielabel dat aangeeft hoe zuinig ze zijn. Lampen met label A verbruiken het minste energie, lampen met label G het meeste.

Energielabel Soort lamp
A TL buizen
  Spaarlampen
B Spaarlampen
C - D Halogeenlampen
E - F - G Gloeilampen

Soorten lampen

Gloeilampen
Gloeilampen produceren licht, wanneer elektriciteit de gloeidraad in wolfraam (i.e. een zeer hard metaal) verwarmt. Er is veel keuze in uitvoeringen: heldere, halfmatte, matte, gekleurde... Sommige gloeilampen hebben een spiegelreflector, die het licht sterker in één richting verspreidt. Deze zijn eerder geschikt voor plaatsen waar het licht maar even moet branden, bijvoorbeeld het toilet of (kleer)kasten.

Gloeilampen zijn heel goedkoop, ze verspillen echter heel wat stroom. Slechts 10% van de elektriciteit zetten ze om in licht, de overige 90% gaat verloren in de vorm van warmte. Door die warmte verdampt het wolfraam zachtjes; wolfraamdeeltjes zetten zich dan af op de binnenkant van de lamp. Die deeltjes geven de lamp een zwarte schijn, waardoor ze nog minder licht levert. Bovendien gaat een gloeilamp niet erg lang mee: 1000 à 1200 uur of gemiddeld één jaar.

Halogeenlampen
Een halogeenlamp produceert twee keer zo veel licht als een gloeilamp en verbruikt daarbij tot dertig procent minder energie. Het verschil zit hem in het gas in de lamp. Dat gas verhindert dat wolfraamdeeltjes neerslaan op de binnenkant van de lamp. De deeltjes komen daarentegen op de gloeidraad terecht, wat de levensduur verlengt.

Halogeenlampen zijn weliswaar duurder dan gloeilampen, maar ze gaan dan ook 2000 à 3000 uur mee. Halogeenlampen geven veel ultraviolette stralen af; bijgevolg hebben de huidige modellen een UV-werende coating. De nieuwste generatie halogeenlampen geeft meer licht dankzij een speciale coating voor infrarode warmtestraling.

TL-lampen
De TL- of fluorescentielamp, ook wel buislamp genoemd, geeft licht door elektrische ontlading. Een fluorescerend poeder zet de onzichtbare, ultraviolette straling om in zichtbaar licht. TL-lampen zijn heel wat zuiniger dan gloeilampen en gaan ook ontzettend lang mee. In het begin knipperen ze wel, wat je kan voorkomen met elektronische voorschakelapparatuur.

Normaliter geven TL-lampen een eerder koel, industrieel licht. Daarom kom je ze vooral tegen in kelders, garages, werkruimten... Steeds vaker treft men nu ook uitvoeringen aan met een aangename lichtkleur, vergelijkbaar met een gloeilamp. De samenstelling van het fluorescerend poeder bepaalt de kleur van de lamp. Kies binnenshuis voor warm wit om het natuurlijke buitenlicht het meest te benaderen. Ook dimmen behoort sinds kort tot de mogelijkheden.

Spaarlampen
Als compacte versie van de TL- of buislamp zijn spaarlampen ideaal voor plaatsen waar je lange tijd veel licht nodig hebt: de woonkamer, de eetkamer en de keuken. Een spaarlamp is een stuk duurder dan een gloeilamp. Daartegenover staat een levensduur die gemiddeld 10 keer langer is en een energieverbruik dat tot vijf keer minder is.

Het oog wil ook wat? De nieuwste generatie spaarlampen ziet er heel wat beter uit: kleiner en in peer- of bolvorm, zodat men de lampen gemakkelijk in kroonluchters kan plaatsen. Ook het comfort is sterk verbeterd. De recentere types starten op zonder knipperen en geven een veel warmer licht. Nieuw zijn ook de dimbare spaarlampen met Dimmerable Technology.

Wil je een gloeilamp vervangen door een spaarlamp? Deel dan het vermogen van de gloeilamp - uitgedrukt in Watt - plusminus door vier.

Gloeilamp Spaarlamp
40 Watt 7 tot 9 Watt
60 of 75 Watt 11 tot 16 Watt
100 Watt 18 tot 23 Watt

Meer informatie omtrent spaarlampen >

LED verlichting
LED's of Light Emmitting Diodes zijn relatief nieuw qua binnenhuisverlichting. De diodes of elektrische componenten zenden licht uit als er stroom doorheen gestuurd wordt. LED's kennen we eigenlijk van verkeers- en stoplichten, afstandbesdieningen, lichtkranten... Naast rode, groene en gele zijn er sinds kort ook blauwe en witte LED's beschikbaar. Het verbruik van LED's ligt heel laag en ze geven 100 000 uren licht.

Tips om te besparen op elektriciteit

  • Laat lampen niet onnodig branden.
  • Lees goed de verpakking wanneer je een spaarlamp koopt. Let op de levensduur, het energielabel en de wattage.
  • TL- en (nieuwe generatie) spaarlampen geregeld aan- en uitdoen kost geen extra energie, wel kan het wat meer slijtage geven. Je zou kunnen stellen: als je langer dan drie minuten een ruimte verlaat, doe dan het licht uit. Let op: spaarlampen van de oude generatie gaan wel minder lang mee als men ze geregeld aan- en uitschakelt. Gebruik deze in kamers waar je lang verblijft.
  • Dimmers en transformators verbruiken elektriciteit, ook als de lamp niet brandt. Dit sluipverbruik omzeil je best door een aan- en uitschakelaar tussen stopcontact en dimmer of transformator te plaatsen.
  • In de hal, de kelder, de tuin... kortom plaatsen waar je niet zo lang bent, kan je een timer of bewegingsmelder plaatsen.
  • Vervang zo veel mogelijk gloeilampen door spaarlampen.
  • Vermijd het gebruik van halogeenlampen van meer dan 100 Watt. Ze verbruiken erg veel energie. Kies liever spaarlampen.
  • Raak halogeenlampen nooit met de vingers aan. Door het inbranden van vet in het glas gaan de lampen minder lang mee.
  • Spaarlampen horen bij het KGA-afval omdat ze kwik bevatten.
   
Hoe energie besparen met je verwarming ?

Hoe energie & electriciteit besparen in de keuken ?

Isoleren is energie besparen ! Enkele tips

Bespaar op warm water

Bespaar energie en elektriciteit met de juiste verlichting

Hoe kies je de juiste energieleverancier bij het verhuizen ?

 
  IMMO - IMMOZOEKERTJES
Immozoekertjes en vastgoed
Zoek je een huis te huur of te koop , appartement te huur of te koop, garage te huur of te koop, grond te koop of een kantoor?
persoonlijke leningen
Renovatielening & Krediet
Zoek je een goedkope renovatielening om te verbouwen, renoveren, tuin,... ?
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN TIPS

Bespaar op je energie !
Ontdek tips om te besparen op je energiefactuur zoals elektriciteit, gas, water...

© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z