logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 WONEN & BOUWEN
Startpagina
Links
 ARTIKELS
Woning financieel
Woning huren
Woning bouwen
Woning kopen
Klusjes en huistips
Interieur
 IMMO
Huizen
Appartementen
Kantoren
Gronden
Garages
Immokantoren
 ENERGIE & BESPAREN
Koken & Keuken
Warm water
Verlichting
Verwarming
Isolatie
 TUIN
Tuin & Omgeving
Tuinieren
Vijver
 SERVICES
Renovatielening
Woningbouw
 VERHUIZEN
Verhuistips
 BOUWGIDS EN TIPS
Bouwstenen
Het dak
Gewelven
Verlichting
Buitenschrijnwerk
Verven
Kelders
Vloeren
Trappen
Kijkwoningen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN KEUKEN - KOKEN

Hoe energie besparen in de keuken ?

Nergens in huis staan zoveel elektrische apparaten als in de keuken. Een keukenrobot gebruik je sporadisch, een fornuis of koffiezetapparaat gebruik je al dagelijks en een koelkast en diepvries zijn 24 uur op 7 in werking. Deze laatste twee toestellen zijn al goed voor een vijfde van het energieverbruik in een huishouden. Aanleiding genoeg om het energieverbruik van huishoudtoestellen eens onder de loep te nemen.

Vergelijk energietarieven en spaar >
De verschillende energielabels

Koken: formuis, kookpotten,eten bereiden, (micro)golfoven

Koelen: keuze, gebruik, onderhoud,

Vriezen, keuze, gebruik, onderhoud

Afwassen, machine of met de hand, gebruik, onderhoud

Bereken online uw voordeel


Energielabels
Een Europese richtlijn deelt elektrische apparaten zoals wasmachines, afwasmachines, koelkasten, diepvriezers... in volgens energieklassen. Afhankelijk van het energieverbruik kregen de toestellen aanvankelijk een score van A (laag verbruik) tot G (hoog verbruik). In 2004 kwamen daar de nog zuinigere labels A+ en A++ bij.

Een toestel met een A+-label verbruikt 25% minder dan een toestel met een A-label. Nog beter doet de klasse A++ het.

Dergelijke apparaten verbruiken op hun beurt nog eens 50% minder elektriciteit dan klasse A. Bij wijze van voorbeeld vind je in onderstaande tabel een vergelijking tussen het theoretisch verbruik van een koelkast zonder vriesruimte van 250 liter. Het reële verbruik is mede afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid voedsel in de koelkast en de omgevingstemperatuur.

Energielabel Gemiddeld jaarlijksverbruik
A++ €16.71
A+ €19,40
A €26,14
B €35,03
C €44,46

Houd dus bij aankoop van een nieuwe toestel het energielabel in het oog. De klassen A tot A++ kosten wel meer, maar op enkele jaren tijd heb je die meerprijs teruggewonnen via je electriciteitsverbruik.

Koken

Fornuis
In het algemeen zijn fornuizen op aardgas voordeliger dan elektrische, zowel op het vlak van verbruik als de kostprijs. Een klassiek elektrisch fornuis verbruikt immers twee keer zoveel energie als een fornuis op aardgas. Het grote voordeel van aardgas is de snelheid: je hebt geen opwarmtijden.

De laatste jaren maken elektrische fornuizen wel gebruik van diverse technologieën. De keramische platen met weerstanden - de klassieke gietijzeren kookplaten - scoren minder goed dan de keramische platen met halogeenlicht die een korte opwarm- en afkoeltijd hebben. Nog beter zijn de kookplaten met inductie. Ze warmen heel snel op en de warmte blijft in de kookpot. Zo verbruiken inductieplaten 40% minder energie dan een klassiek elektrisch fornuis, even energievriendelijk als aardgasplaten dus. Inductieplaten zijn bovendien erg veilig en onderhoudsvriendelijk.

Kookpotten
Investeer in kwaliteitsvolle kookpotten met een vlakke, dikke bodem die de warmte goed geleidt. Bij een elektrisch fornuis levert een slechte kookpot een dubbel energieverbruik op. Vergeet daarbij het deksel niet, want dan verbruik je zelfs 350% meer. Ook bij goede kookpotten is een deksel van belang, anders verbruikt je elektrisch fornuis 280% meer energie. Stem de grootte van de pot ook af op de grootte van de kookplaat.

Met een wok serveer je in enkele minuten tijd een gezonde maaltijd. Groenten wokken of stomen is energievriendelijker dan koken. Laat de wok goed heet worden om vervolgens de bereidingstijd tot een minimum te beperken.

Of wat dacht je van een snelkookpan? Deze verbruikt 40 tot 70% minder energie dan een gewone kookpot. Je houdt trouwens meer smaak én meer vitaminen over.

Bereiden
Houd bij de bereiding van etenswaren rekening met deze energiebesparende tips:

 • Zet de kookplaat van een elektrisch fornuis uit voor het einde van de bereidingstijd. De plaat geeft toch nog een tijdje voldoende warmte af.
 • Gebruik niet te veel water bij de bereiding van groenten. Het is voldoende als ze voor een derde onder water staan.
 • Gebruik een deksel bij het koken. Water is zo veel sneller opgewarmd en je spaart energie.

(Microgolf)oven
Ook bij ovens kan je kiezen tussen een variant op gas en een op elektriciteit. Een gasoven is het meest energievriendelijk. Kies bij voorkeur een oven waarin de lucht via een ventilator circuleert. Zo krijg je een betere verdeling van de warmte en kortere opwarmtijden.

Een oven is ideaal voor het bereiden van grote hoeveelheden. Bovendien kan je hem enkele minuten voor het einde van de bereiding al uitschakelen. Een microgolfoven is dan weer beter en sneller voor het bereiden van kleine hoeveelheden.

Als je al een gewone oven hebt, kies je best een standaardmicrogolfoven, die minder energie verbruikt dan een combitoestel. Zo’n microgolfoven is bijna de helft zuiniger dan een klassieke oven of fornuis, behalve bij de bereiding van grote hoeveelheden.

Houd bij het invriezen en opwarmen rekening met de vorm van het te bereiden voedsel. Een plat pakje ontdooit en warmt sneller op dan een dik pak.

Koelen

Keuze en plaatsing
Koelkasten zonder vriesruimte zijn zuiniger dan combitoestellen.

Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de koelkast. Plaats het toestel op enkele centimeters van de muur. Bij inbouwtoestellen zorgen roosters onderaan en bovenaan voor luchtcirculatie.

Gebruik Houd rekening met deze energiebesparende tips:

 • De ideale temperatuur is 4 à 5° C.
  Een lagere temperatuur kost onnodig energie, bij een hogere temperatuur zal voedsel te snel bederven. Leg een thermometer in een bakje water in het midden van de koelkast om de temperatuur te meten.
 • Bewaar geen producten in de koelkast die erbuiten bewaard kunnen worden.
  Plaats ongeopende potjes, flessen en blikjes niet in de koelkast. Misschien volstaat een kleine, zuinigere koelkast zelfs?
 • Laat warme gerechten afkoelen voor je ze in de koelkast plaatst.
 • Ontdooi ingevroren producten in de koelkast. Ze zorgen voor koeling.

Onderhoud

 • Plaats niet te veel zware spullen in de koelkastdeur. Het belast de scharnieren van de deur. Een deur die niet goed sluit, verkwist energie. Controleer dit geregeld.
 • Maak het buisjessysteem achteraan regelmatig schoon.
 • Als je de koelkast meer dan twee weken niet gebruikt, kan je hem beter uitschakelen. Laat de deur dan wel op een kier staan om schimmelvorming tegen te gaan.

Vriezen

Keuze en plaatsing
Kies een diepvries op maat van je gezin. Horizontale diepvrieskisten verbruiken 15% minder dan verticale diepvrieskasten.

Plaats een diepvriezer bij voorkeur in een koele ruimte. In de kelder of garage bijvoorbeeld.

Gebruik
Houd rekening met deze energiebesparende tips:

 • Stel de juiste temperatuur in: 18°C. Elke graad lager verbruikt 5% meer elektriciteit.
 • Houd een lijstje bij met de plaats van de producten in de diepvries. Zo vind je alles sneller terug en gaat er minder energie verloren bij het openen van de deur. Transparante vriesbakken gebruiken is ook een mogelijkheid.
 • Vries enkel afgekoelde producten in. Producten die eerst in de koelkast hebben gestaan, zijn gemakkelijker in te vriezen. Plaats zeker geen warme gerechten rechtstreeks in de diepvries.
 • Vul de diepvries zo goed mogelijk. Een veel te grote diepvries is synoniem met onnodig energieverbruik. Als je het halflege toestel met piepschuim vult, moet het minder lucht koelen.
 • Houd bij een stroompanne de diepvriezer dicht. Zolang de panne niet langer dan 24 uur duurt, blijft uw voedsel onder het vriespunt.

Onderhoud

 • Ontdooi de diepvries op geregelde basis Een ijslaagje van 2 mm verhoogt het energieverbruik al met 10%! Bij aankoop kan je ook een No frost-model kiezen zonder ijsafzetting.
 • Houd de achterzijde stofvrij.
 • Controleer de deuren op energielekken. Steek een stukje papier tussen de deur en de kast en probeer het te verschuiven. Gaat dit gemakkelijk, stel dan de ophanging van de deur opnieuw af.

Afwassen
Met de hand of de machine? Wat is nu het meest energie- en milieuvriendelijk: met de hand afwassen of een machine het werk laten opknappen? Veel hangt natuurlijk af van de wijze waarop je afwast. Zo moet je jezelf de volgende vragen stellen: doe je de afwas in een teiltje of houd je alles onder de lopende kraan? Hoeveel water en hoeveel afwasmiddel gebruik je? Spaar je de afwas op of laat je na elke maaltijd de wasbak vollopen? Gebruik je koud of warm water? In dat laatste geval, hoeveel liters water verspil je bij het zoeken naar de juiste temperatuur? Of heb je een ééngreepsmengkraan waarmee je direct de temperatuur en het debiet kan regelen?

Met de hand afwassen is dus niet altijd voordelig; in het algemeen is afwassen met een vaatwasmachine zelfs goedkoper. Daarmee verbruikt men minder afwasmiddel en warm water. Nog zuiniger werkt het apparaat als het op de warmwaterleiding aangesloten is.

Gebruik
Net zoals bij met de hand afwassen kan je een vaatwasmachine al dan niet spaarzaam gebruiken. Houd daarom rekening met de volgende tips:

 • Gebruik de machine enkel als ze volledig gevuld is.
 • Spoelen onder de kraan is overbodig.
 • Ook potten en pannen kan je er met weinig water en energie in afwassen.
 • Hardnekkige etensresten verwijder je best want ze verstoppen de filter en vervuilen onnodig het afwaswater.
 • Gebruik altijd het juiste programma. Niet al te vuile afwas kan je met een spaarprogramma snel en zuinig reinigen.
 • Gebruik niet te veel afwasmiddel.
 • Controleer steeds of de sproeiarmen van de vaatwasser vrij kunnen ronddraaien.

Onderhoud
Vet- en kalkresten zetten zich niet enkel af op de bodem van de vaatwasser, maar ook in de leidingen van de afwasmachine. De vaatwasser goed onderhouden is een must voor een optimale waskwaliteit en een zuinig energieverbruik. Bovendien bevordert het de levensduur van de machine.

 • Controleer geregeld de filter. Reinig deze zodat hij niet verstopt.
 • Controleer of de gaten in de sproeiarmen niet verstopt zijn.
 • Gebruik enkele keren per jaar een machinereiniger om de vaatwasser te ontkalken en te reinigen.
   
Hoe energie besparen met je verwarming ?

Hoe energie & electriciteit besparen in de keuken ?

Isoleren is energie besparen ! Enkele tips

Bespaar op warm water

Bespaar energie en elektriciteit met de juiste verlichting

Hoe kies je de juiste energieleverancier bij het verhuizen ?

 
  IMMO - IMMOZOEKERTJES
Immozoekertjes en vastgoed
Zoek je een huis te huur of te koop , appartement te huur of te koop, garage te huur of te koop, grond te koop of een kantoor?
persoonlijke leningen
Renovatielening & Krediet
Zoek je een goedkope renovatielening om te verbouwen, renoveren, tuin,... ?
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN TIPS

Bespaar op je energie !
Ontdek tips om te besparen op je energiefactuur zoals elektriciteit, gas, water...

© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z