Hoe energie besparen
in de keuken ?
Nergens in huis staan zoveel elektrische apparaten
als in de keuken. Een keukenrobot gebruik je sporadisch,
een fornuis of koffiezetapparaat gebruik je al
dagelijks en een koelkast en diepvries zijn 24
uur op 7 in werking. Deze laatste twee toestellen
zijn al goed voor een vijfde van het energieverbruik
in een huishouden. Aanleiding genoeg om het energieverbruik
van huishoudtoestellen eens onder de loep te nemen.
 |
De
verschillende energielabels |
 |
Koken: formuis, kookpotten,eten
bereiden, (micro)golfoven
|
 |
Koelen: keuze, gebruik,
onderhoud,
|
 |
Vriezen, keuze, gebruik,
onderhoud
|
 |
Afwassen, machine of
met de hand, gebruik, onderhoud
|
 |
Bereken online uw voordeel
|
Energielabels
Een Europese richtlijn deelt elektrische apparaten
zoals wasmachines, afwasmachines, koelkasten, diepvriezers...
in volgens energieklassen. Afhankelijk van het energieverbruik
kregen de toestellen aanvankelijk een score van
A (laag verbruik) tot G (hoog verbruik). In 2004
kwamen daar de nog zuinigere labels A+ en A++ bij.
Een toestel met een A+-label verbruikt 25% minder
dan een toestel met een A-label. Nog beter doet
de klasse A++ het.
Dergelijke apparaten verbruiken op hun beurt
nog eens 50% minder elektriciteit dan klasse A.
Bij wijze van voorbeeld vind je in onderstaande
tabel een vergelijking tussen het theoretisch
verbruik van een koelkast zonder vriesruimte van
250 liter. Het reële verbruik is mede afhankelijk
van factoren zoals de hoeveelheid voedsel in de
koelkast en de omgevingstemperatuur.
Energielabel |
Gemiddeld jaarlijksverbruik |
A++ |
€16.71 |
A+ |
€19,40 |
A
|
€26,14 |
B |
€35,03 |
C |
€44,46 |
Houd dus bij aankoop van een nieuwe toestel het
energielabel in het oog. De klassen A tot A++
kosten wel meer, maar op enkele jaren tijd heb
je die meerprijs teruggewonnen via je electriciteitsverbruik.
Koken
Fornuis
In het algemeen zijn fornuizen op aardgas voordeliger
dan elektrische, zowel op het vlak van verbruik
als de kostprijs. Een klassiek elektrisch fornuis
verbruikt immers twee keer zoveel energie als
een fornuis op aardgas. Het grote voordeel van
aardgas is de snelheid: je hebt geen opwarmtijden.
De laatste jaren maken elektrische fornuizen
wel gebruik van diverse technologieën. De keramische
platen met weerstanden - de klassieke gietijzeren
kookplaten - scoren minder goed dan de keramische
platen met halogeenlicht die een korte opwarm-
en afkoeltijd hebben. Nog beter zijn de kookplaten
met inductie. Ze warmen heel snel op en de warmte
blijft in de kookpot. Zo verbruiken inductieplaten
40% minder energie dan een klassiek elektrisch
fornuis, even energievriendelijk als aardgasplaten
dus. Inductieplaten zijn bovendien erg veilig
en onderhoudsvriendelijk.
Kookpotten
Investeer in kwaliteitsvolle kookpotten met een
vlakke, dikke bodem die de warmte goed geleidt.
Bij een elektrisch fornuis levert een slechte
kookpot een dubbel energieverbruik op. Vergeet
daarbij het deksel niet, want dan verbruik je
zelfs 350% meer. Ook bij goede kookpotten is een
deksel van belang, anders verbruikt je elektrisch
fornuis 280% meer energie. Stem de grootte van
de pot ook af op de grootte van de kookplaat.
Met een wok serveer je in enkele minuten tijd
een gezonde maaltijd. Groenten wokken of stomen
is energievriendelijker dan koken. Laat de wok
goed heet worden om vervolgens de bereidingstijd
tot een minimum te beperken.
Of wat dacht je van een snelkookpan? Deze verbruikt
40 tot 70% minder energie dan een gewone kookpot.
Je houdt trouwens meer smaak én meer vitaminen
over.
Bereiden
Houd bij de bereiding van etenswaren rekening
met deze energiebesparende tips:
- Zet de kookplaat van een elektrisch fornuis
uit voor het einde van de bereidingstijd. De
plaat geeft toch nog een tijdje voldoende warmte
af.
- Gebruik niet te veel water bij de bereiding
van groenten. Het is voldoende als ze voor een
derde onder water staan.
- Gebruik een deksel bij het koken. Water is
zo veel sneller opgewarmd en je spaart energie.
(Microgolf)oven
Ook bij ovens kan je kiezen tussen een variant
op gas en een op elektriciteit. Een gasoven is
het meest energievriendelijk. Kies bij voorkeur
een oven waarin de lucht via een ventilator circuleert.
Zo krijg je een betere verdeling van de warmte
en kortere opwarmtijden.
Een oven is ideaal voor het bereiden van grote
hoeveelheden. Bovendien kan je hem enkele minuten
voor het einde van de bereiding al uitschakelen.
Een microgolfoven is dan weer beter en sneller
voor het bereiden van kleine hoeveelheden.
Als je al een gewone oven hebt, kies je best
een standaardmicrogolfoven, die minder energie
verbruikt dan een combitoestel. Zo’n microgolfoven
is bijna de helft zuiniger dan een klassieke oven
of fornuis, behalve bij de bereiding van grote
hoeveelheden.
Houd bij het invriezen en opwarmen rekening met
de vorm van het te bereiden voedsel. Een plat
pakje ontdooit en warmt sneller op dan een dik
pak.
Koelen
Keuze en plaatsing
Koelkasten zonder vriesruimte zijn zuiniger dan
combitoestellen.
Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de koelkast.
Plaats het toestel op enkele centimeters van de
muur. Bij inbouwtoestellen zorgen roosters onderaan
en bovenaan voor luchtcirculatie.
Gebruik Houd rekening met deze energiebesparende
tips:
- De ideale temperatuur is 4 à 5° C.
Een lagere temperatuur kost onnodig energie,
bij een hogere temperatuur zal voedsel te snel
bederven. Leg een thermometer in een bakje water
in het midden van de koelkast om de temperatuur
te meten.
- Bewaar geen producten in de koelkast die erbuiten
bewaard kunnen worden.
Plaats ongeopende potjes, flessen en blikjes
niet in de koelkast. Misschien volstaat een
kleine, zuinigere koelkast zelfs?
- Laat warme gerechten afkoelen voor je ze in
de koelkast plaatst.
- Ontdooi ingevroren producten in de koelkast.
Ze zorgen voor koeling.
Onderhoud
- Plaats niet te veel zware spullen in de koelkastdeur.
Het belast de scharnieren van de deur. Een deur
die niet goed sluit, verkwist energie. Controleer
dit geregeld.
- Maak het buisjessysteem achteraan regelmatig
schoon.
- Als je de koelkast meer dan twee weken niet
gebruikt, kan je hem beter uitschakelen. Laat
de deur dan wel op een kier staan om schimmelvorming
tegen te gaan.
Vriezen
Keuze en plaatsing
Kies een diepvries op maat van je gezin. Horizontale
diepvrieskisten verbruiken 15% minder dan verticale
diepvrieskasten.
Plaats een diepvriezer bij voorkeur in een koele
ruimte. In de kelder of garage bijvoorbeeld.
Gebruik
Houd rekening met deze energiebesparende tips:
- Stel de juiste temperatuur in: 18°C. Elke
graad lager verbruikt 5% meer elektriciteit.
- Houd een lijstje bij met de plaats van de
producten in de diepvries. Zo vind je alles
sneller terug en gaat er minder energie verloren
bij het openen van de deur. Transparante vriesbakken
gebruiken is ook een mogelijkheid.
- Vries enkel afgekoelde producten in. Producten
die eerst in de koelkast hebben gestaan, zijn
gemakkelijker in te vriezen. Plaats zeker geen
warme gerechten rechtstreeks in de diepvries.
- Vul de diepvries zo goed mogelijk. Een veel
te grote diepvries is synoniem met onnodig energieverbruik.
Als je het halflege toestel met piepschuim vult,
moet het minder lucht koelen.
- Houd bij een stroompanne de diepvriezer dicht.
Zolang de panne niet langer dan 24 uur duurt,
blijft uw voedsel onder het vriespunt.
Onderhoud
- Ontdooi de diepvries op geregelde basis Een
ijslaagje van 2 mm verhoogt het energieverbruik
al met 10%! Bij aankoop kan je ook een No frost-model
kiezen zonder ijsafzetting.
- Houd de achterzijde stofvrij.
- Controleer de deuren op energielekken. Steek
een stukje papier tussen de deur en de kast
en probeer het te verschuiven. Gaat dit gemakkelijk,
stel dan de ophanging van de deur opnieuw af.
Afwassen
Met de hand of de machine? Wat is nu het meest
energie- en milieuvriendelijk: met de hand afwassen
of een machine het werk laten opknappen? Veel
hangt natuurlijk af van de wijze waarop je afwast.
Zo moet je jezelf de volgende vragen stellen:
doe je de afwas in een teiltje of houd je alles
onder de lopende kraan? Hoeveel water en hoeveel
afwasmiddel gebruik je? Spaar je de afwas op of
laat je na elke maaltijd de wasbak vollopen? Gebruik
je koud of warm water? In dat laatste geval, hoeveel
liters water verspil je bij het zoeken naar de
juiste temperatuur? Of heb je een ééngreepsmengkraan
waarmee je direct de temperatuur en het debiet
kan regelen?
Met de hand afwassen is dus niet altijd voordelig;
in het algemeen is afwassen met een vaatwasmachine
zelfs goedkoper. Daarmee verbruikt men minder
afwasmiddel en warm water. Nog zuiniger werkt
het apparaat als het op de warmwaterleiding aangesloten
is.
Gebruik
Net zoals bij met de hand afwassen kan je een
vaatwasmachine al dan niet spaarzaam gebruiken.
Houd daarom rekening met de volgende tips:
- Gebruik de machine enkel als ze volledig gevuld
is.
- Spoelen onder de kraan is overbodig.
- Ook potten en pannen kan je er met weinig
water en energie in afwassen.
- Hardnekkige etensresten verwijder je best
want ze verstoppen de filter en vervuilen onnodig
het afwaswater.
- Gebruik altijd het juiste programma. Niet
al te vuile afwas kan je met een spaarprogramma
snel en zuinig reinigen.
- Gebruik niet te veel afwasmiddel.
- Controleer steeds of de sproeiarmen van de
vaatwasser vrij kunnen ronddraaien.
Onderhoud
Vet- en kalkresten zetten zich niet enkel af op
de bodem van de vaatwasser, maar ook in de leidingen
van de afwasmachine. De vaatwasser goed onderhouden
is een must voor een optimale waskwaliteit en
een zuinig energieverbruik. Bovendien bevordert
het de levensduur van de machine.
- Controleer geregeld de filter. Reinig deze
zodat hij niet verstopt.
- Controleer of de gaten in de sproeiarmen niet
verstopt zijn.
- Gebruik enkele keren per jaar een machinereiniger
om de vaatwasser te ontkalken en te reinigen.
|