logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 WONEN & BOUWEN
Startpagina
Links
 ARTIKELS
Woning financieel
Woning huren
Woning bouwen
Woning kopen
Klusjes en huistips
Interieur
 IMMO
Huizen
Appartementen
Kantoren
Gronden
Garages
Immokantoren
 ENERGIE & BESPAREN
Koken & Keuken
Warm water
Verlichting
Verwarming
Isolatie
 TUIN
Tuin & Omgeving
Tuinieren
Vijver
 SERVICES
Renovatielening
Woningbouw
 VERHUIZEN
Verhuistips
 BOUWGIDS EN TIPS
Bouwstenen
Het dak
Gewelven
Verlichting
Buitenschrijnwerk
Verven
Kelders
Vloeren
Trappen
Kijkwoningen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
 ENERGIE - ISOLATIE - ISOLEREN

Isoleren is energie besparen !
Enkele handige tips

Hoe bespaar je 30 à 40 procent op je energierekening terwijl het binnenshuis toch aangenaam warm blijft? Energievriendelijk wonen begint bij isoleren. Tegenwoordig bestaan er tal van premies zodat je tegen een zacht prijsje kan investeren om daarna de isolatie maximaal te laten renderen.

Vergelijk energietarieven en spaar >
De voordelen van isoleren

Energievriendelijk bouwen

Energievriendelijk verbouwen

Reglementeringen

Soorten isolatie

Kleine isolatiewerken

Het kostenplaatje

Materiaalkeuze

Ventilatie

Bereken online uw voordeel

Voordelen
Hoe beter je je woning isoleert, hoe minder warmte je verliest langs het dak, de vloer, de buitenmuren en vensters. Zo wordt er niet alleen minder tocht en vocht aangevoerd in huis, ook wanden en vloeren zullen minder koud aanvoelen. Bijgevolg moet je je huis minder verwarmen, wat je een aanzienlijk goedkopere energiefactuur oplevert. Misschien heb je zelfs een kleinere en dus goedkopere verwarmingsketel nodig voor de zelfde te verwarmen oppervlakte.

Bovendien is het niet alleen prettig voor de portefeuille, maar ook voor het milieu. Je hebt nu eenmaal minder brandstof nodig en dat leidt tot minder CO2-uitstoot.

Energievriendelijk bouwen
Ga je bouwen, houd dan vanaf het eerste bouwplan rekening met een goede isolatie. Eens de woning er staat, is het heel wat moeilijker om een efficiënt resultaat te boeken.

Zorg voor een isolatieschil die nergens onderbroken wordt. Als de muurisolatie bijvoorbeeld niet overgaat in de vloerisolatie, ontstaat er een koudebrug. Hierbij is er sprake van plaatselijk warmteverlies dat vochtproblemen voortbrengt en dus schimmelvorming bevordert.

Beperk bij het bouwen van een nieuw huis het aantal buitenmuren en de oppervlakte daarvan. Vooral inspringende of uitspringende muren zijn verlieslatend op het vlak van energie. Bovendien is een dergelijke constructie ook duurder.

Energievriendelijk verbouwen
Bij een nieuwbouwwoning kan je gemakkelijk een isolatieschil leggen, bij al bestaande woningen is dat echter niet zo vanzelfsprekend.

Toch kan je enkele werken uitvoeren met het oog op een milieuvriendelijke woning. Zo levert het isoleren van het dak al heel wat winst op. Daarnaast zal een goede kwaliteit van beglazing veel warmte binnenhouden.

Reglementeringen
De Vlaamse overheid stelt bepaalde minimumeisen wat betreft de isolatie van woningen. De vroegere Vlaamse isolatiereglementering bepaalde de minimale isolatiedikte, maar je gaat best nog een stap verder.

  Minimale isolatie Aanbevolen isolatie
Spouwmuur 4-6 cm 10 cm
Vloer 4 cm 6 cm
Dak 8-10 cm 15 cm
Beglazing dubbel glas hoogrendements glas
superisolerend glas

Vanaf 1 januari 2006 is de energieprestatieregelgeving van kracht met eisen op het vlak van EnergiePrestatie en Binnenklimaat (EPB):

 • Thermische isolatie: maximum K45 en Umax

 • Energieprestatie: maximum E100 per wooneenheid

 • Binnenklimaat: minimale ventilatievoorzieningen en het beperken van het risico op oververhitting (dit laatste enkel bij woongebouwen)

Deze regelgeving is strenger dan de isolatiereglementering: men wil zo het energieverbruik beperken én de luchtkwaliteit binnenshuis waarborgen.

Bij bouwen of verbouwen betekent dit een meerkost van ettelijke duizenden euro’s, maar die heb je na 5 à 8 jaar terugverdiend. Tegen 2008 en 2009 krijgen trouwens alle koop- en huurwoningen een energielabel. Dit label zal dus ook de handelswaarde van je pand mee bepalen.

Soorten isolatie

Dakisolatie
Afhankelijk van het soort dak zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Hellend dak
  Gebruik je de zolder als leefruimte, dan breng je best isolatie aan in het dakschild: zelfdragende isolerende dakelementen of isolatiemateriaal tussen of op de kepers van het dakgeraamte. Ook een onderdak vormt een goede bescherming tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking; het houdt stof, tocht, sneeuw en insijpelend water tegen. Bepaalde systemen combineren isolatie en onderdak.

  Als je de zolder niet als leefruimte gebruikt, kan je ook de zoldervloer isoleren. Dat is gemakkelijker en goedkoper dan dakisolatie.

 • Plat dak
  Bij dit type dak kan je de isolatie aanbrengen aan de binnenkant van het dak of aan de buitenkant, onder de afdichting.

Isolerend glas
Veel warmte gaat verloren via de ramen. Vervang enkel glas dus door dubbel glas, of nog beter door superisolerende of hoogrendementsbeglazing. Deze beglazing isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee- à driemaal zoveel als dubbel glas.

Hoogrendementsglas is opgebouwd uit een binnen- en buitenblad in speciaal glas. Daarrond zit een metalen kader gevuld met lucht of gas, afgewerkt met een elastische waterdichte voeg. Voor een optimaal resultaat moet men ook het schrijnwerk rond de beglazing voldoende isoleren.

Grote oppervlakten in glas kunnen de temperatuur sterk doen oplopen in de zomer. Denk daarbij aan dakramen, dakkoepels, veranda’s... Hiervoor ontwierp men zonnewerend hoogrendementsglas. Deze beglazing heeft een speciale coating die de infraroodstraling van de zon weerkaatst. Licht komt dus volop binnen, terwijl het glas een deel van de warmte tegenhoudt.

Muurisolatie
Afhankelijk van de constructie van de muren zijn er verschillende mogelijkheden om je muren te isoleren:

 • Spouwmuren
  Een spouwmuur bestaat uit vier lagen: de gevelsteen, de luchtspouw die de warmtedoorgang beperkt, de binnenmuur of snelbouwsteen en de binnenbepleistering die het geheel luchtdicht maakt. Spouwmuren kan je zowel geheel als gedeeltelijk vullen met isolatiemateriaal zoals polystyreen, glaswol of rotswol.

 • Massieve of volle muren
  Bij oudere muren zonder spouwmuur kan je de binnenkant en/of de buitenkant van de muur isoleren. De isolatie moet minstens 5 à 7 cm dik zijn. Houd er rekening mee dat je voor buitengevelisolatie een vergunning moet aanvragen omdat de oppervlakte van de woning vergroot. De isolatie wordt trouwens het best aan de buitenkant geplaatst. Je kan hem dan afwerken met gewapend pleister, platen of leien. Als je de binnenkant isoleert, moet je condensatie uitsluiten. Bovendien kan het dan in de zomer ontzettend warm worden in huis, omdat de muren de warmte niet kunnen opnemen.

Vloerisolatie
Ook langs de vloer gaat veel warmte verloren, ongeveer een kwart van het totale verlies. De dikte van de isolatie is afhankelijk van wat eronder ligt, met name een verwarmde of onverwarmde ruimte.

Vooral bij vloeren op volle grond, die in contact komen met het zand van de ondergrond, is er nood aan voldoende isolatie. Je kan drukvaste en rotbestendige platen onder de betonplaat op een geëgaliseerd zandbed plaatsen tussen twee vochtschermen.

Kleine isolatiewerken
Het loont de moeite kleine aanpassingen in huis te verrichten. Zo isoleer je best eerst de leidingen in onverwarmde ruimten zoals de zolder, de berging en de garage.

Ga vervolgens op zoek naar kieren en spleten. Je kan tochtstrips bevestigen aan de randen van deuren. Of gebruik een siliconenkit voor het dichten van spleten rond ramen. Controleer zeker of de brievenbus geen warmtevreter is, zelfs een sleutelgat kan voor heel wat koude zorgen.

Ten slotte kan je radiatorfolie achter de radiatoren plaatsen. Zo wordt de warmte die anders in de muren zou verdwijnen, teruggekaatst.

Kostenplaatje
Het dak isoleren is natuurlijk een veel grotere investering dan het aanbrengen van tochtstrips. Bovendien kan je isolatie zelf proberen te installeren of laten plaatsen door een geregistreerde aannemer. Op de website www.premiezoeker.be vind je een overzicht van tal van premies die uitgereikt worden: fiscale voordelen, BTW-voordelen, premies van provincies en gemeenten... Daarnaast bieden ook intercommunales of netbeheerders premies aan voor isolatiewerken. Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen, onder meer de werken laten uitvoeren door een geregistreerd aannemer.

Isoleren moet nauwkeurig en volgens de voorschriften gebeuren. Een isolatielaag mag nergens onderbroken worden en moet één geheel vormen. Anders bestaat het risico op luchtlekken, temperatuurschommelingen, condensatie en koudebruggen. Isoleren is dus bij voorkeur het werk voor een vakman of een goed geïnformeerde doe-het-zelver!

Materiaalkeuze
Er zijn tal van technisch goedgekeurde isolatiematerialen: minerale glas- en rotswol, polystyreenschuim, foam van polyetheen, kokosvezel, kurk, bouwvilt... Houd bij de keuze rekening met de volgende aspecten:

 • de warmtegeleidingscoëfficiënt of lambdawaarde: deze geeft aan in welke mate materiaal warmte geleidt. Hoe lager de lambdawaarde, hoe beter de isolatie.
 • de warmtedoorgangscoëfficiënt of k-waarde: deze verwijst naar de hoeveelheid warmte die per seconde door een vierkante meter dak, gevel, vloer of raam verloren gaat. Hoe lager de k-waarde, hoe minder warmteverlies.
 • het vochtgedrag
 • de mechanische sterkte en stijfheid
 • de vormvastheid
 • de chemische weerstand
 • het brandgedrag

Ventilatie
Goed geïsoleerde woningen hebben nood aan een gecontroleerde ventilatie, hetzij de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht en woonvocht.

Vochtproblemen ontstaan niet door te veel isolatie! Wanneer we wassen, koken..., creëren we vocht in huis, meer bepaald zo’n 10 à 20 liter per dag! Met een goede ventilatie voer je het vocht naar buiten en vermijd je een te hoge luchtvochtigheid. Deze is immers verantwoordelijk voor condensatie en schimmels, met een vochtige en ongezonde woning als resultaat.

Voor een goede ventilatie installeer je best regelbare verluchtingsroosters in buitendeuren en ramen, zeker in ruimtes zoals keuken, badkamer en wasruimte. Er bestaan ook ventilatiestystemen met energieterugwinning die de warmte terugwinnen en gebruiken om de verse lucht mee te verwarmen.  

   
Hoe energie besparen met je verwarming ?

Hoe energie & electriciteit besparen in de keuken ?

Isoleren is energie besparen ! Enkele tips

Bespaar op warm water

Bespaar energie en elektriciteit met de juiste verlichting

Hoe kies je de juiste energieleverancier bij het verhuizen ?

 
  IMMO - IMMOZOEKERTJES
Immozoekertjes en vastgoed
Zoek je een huis te huur of te koop , appartement te huur of te koop, garage te huur of te koop, grond te koop of een kantoor?
persoonlijke leningen
Renovatielening & Krediet
Zoek je een goedkope renovatielening om te verbouwen, renoveren, tuin,... ?
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN TIPS

Bespaar op je energie !
Ontdek tips om te besparen op je energiefactuur zoals elektriciteit, gas, water...

© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z