Handige tips om veilig te barbecuen !
Op mooie zomerdagen is het extra leuk om eens de barbecue boven te halen. Met z’n allen gezellig tafelen in de tuin, een lekker stukje vlees eten met frisse groenten, is de perfecte mix om eens goed te ontspannen. Toch blijft barbecue een aantal risico’s inhouden. Wij geven alvast een aantal belangrijke veiligheidstips !
De voorbereiding Alvorens te beginnen met barbecuen zijn er een aantal vuistregels die in acht moeten genomen worden om veilig te kunnen barbecuen. De belangrijkste voorbereidingstips zijn:
- Zorg er voor dat het barbecuestel nog stevig op zijn poten staat, koop steeds een barbecue met een stevige basis.
- Gebruik steeds een propere barbecue; verwijder eventuele spinnenwebben, stof,…
- Plaats de barbecue op minimum 3 meter afstand van de woning, tuinhuis, houten speeltuigen,…
- Verwijder brandbare elementen ronddom de barbecue zoals: papier, droge bladeren, plastic voorwerpen, speelgoed,…
- Plaats de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond
- Plaats de barbecue op een windvrije plaats
- Plaats de barbecue nooit binnen en nooit onder een afdak
- Plaats geen verlengkabels of obstakels ronddom de barbecue waar mensen kunnen over vallen
- Plaats nooit een elektrische barbecue buiten tijdens regenweer of dicht bij een zwembad !
- …
Kinderen en huisdieren Zorg ervoor dat kinderen en huisdieren steeds buiten bereik van de hete barbecue blijven. Wijs hen op de gevaren en hou de kinderen in de gaten. Plaats de barbecue nooit in de buurt van speeltuigen of op de plek waar de kinderen het meeste spelen.
Kledij Draag nooit lichtbrandbare kledij ( nylon ). Bedek tijdens het barbecuen steeds het bovenlijf, draag een schort en handschoenen die gemaakt zijn om te barbecuen. Als de kleding in brand schiet, direct blussen met water.
Controle Laat de barbecue nooit alleen. Zorg ervoor dat steeds iemand bij de barbecue blijft. Als je binnenhuis iets wenst te halen en de barbecue is al aangemaakt, vraag dan aan iemand anders om op de barbecue te letten.
Barbecuemateriaal Gebruik materiaal dat veilig is om te barbecuen. Scherpe steekmessen en vorken kunnen steekwonden veroorzaken. Barbecuemateriaal dat lang genoeg is, is goed om afstand te houden tussen de handen en de barbecue.
Blusmateriaal Hou steeds blusmateriaal bij de hand ( blusapparaat, water, natte doeken, zand,…). Laat blusapparaten nooit te dicht in de buurt van de barbecue staan. Blus elektrische barbecues met een poederblusser of CO2 blusser. Gebruik geen water. Barbecues op houtskool kunnen wel met water of zand geblust worden. Adressen en noodnummers van brandwondencentra, politie, brandweer, ziekenhuizen, zelfhulpgroepen zijn te vinden op de website van de Belgische Brandwonden Stichting: http://www.brandwonden.be
Na het barbecuen Zorg er steeds voor dat de barbecue volledig is uitgedoofd. Aangezien houtskool van een barbecue lang blijft nagloeien is het aangeraden om de barbecue te doven met zand. Wil je de barbecue verplaatsen, zorg er dan steeds voor dat hij niet meer nagloeit. Gebruik je een gasbarbecue, zorg er dan voor dat de gaskraan is afgesloten en dat je de gasfles nooit binnenshuis bewaart. Bij een eventueel gaslek, kan het gas zich opstapelen in een gesloten ruimte. Gebruik je een elektrische barbecue, haal dan de stekker uit het stopcontact !
Om hygiënische redenen, reinig je de barbecue het best grondig.
Veel barbecueplezier !
|