logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 WONEN & BOUWEN
Startpagina
Links
 ARTIKELS
Woning financieel
Woning huren
Woning bouwen
Woning kopen
Klusjes en huistips
Interieur
 IMMO
Huizen
Appartementen
Kantoren
Gronden
Garages
Immokantoren
 ENERGIE & BESPAREN
Koken & Keuken
Warm water
Verlichting
Verwarming
Isolatie
 TUIN
Tuin & Omgeving
Tuinieren
Vijver
 SERVICES
Renovatielening
Woningbouw
 VERHUIZEN
Verhuistips
 BOUWGIDS EN TIPS
Bouwstenen
Het dak
Gewelven
Verlichting
Buitenschrijnwerk
Verven
Kelders
Vloeren
Trappen
Kijkwoningen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  IMMO & WONEN - DETAIL
Tips voor de aanleg van een mooi gazon

Wie een mooi en gezond grasperk in de tuin wil aanleggen, moet eerst enkele voorbereidingen treffen. We gingen na welke stappen je best doorloopt, voor je begint te zaaien...

Voor je aan de slag gaat

Vooraleer je graszaadjes kan zaaien, moet de aanleg van de tuin grondig voorbereid worden. Denk dus eerst goed na over de gewenste vorm (rechthoekig, ronde vormen…), grootte en de plaats van het grasperk. De vorm van het gazon dient te passen bij de stijl van de tuin en het huis.

 

Het is hierbij heel belangrijk dat het grasplein zich niet de hele dag in de schaduw bevindt. Probeer ook na te gaan of de drainage er goed is.

 

Hou verder rekening met bestaande of de geplande aanleg van paden, terras, bloemperken en zorg bij dit alles dat je het gras gemakkelijk kan maaien. Kijk, indien je dat wenst, ook al voor eventuele eilandborders waar je alleenstaande bomen of struiken kan aanplanten.  

 

De grond bewerken

Eenmaal je de plaats en vorm van het gazon bepaald hebt, kan je beginnen met de grond om te spitten. Normaal gezien is één steek diep spitten voldoende. Het kan zijn dat je de grond moet draineren of dat er organisch materiaal moet toegevoegd worden zodat de grond vruchtbaarder wordt. 

 

Haal zoveel mogelijk stenen, onnatuurlijke materialen en onkruid uit de grond. Dan kan het gras zich goed ontwikkelen en ga je minder snel kale plekken en onkruid hebben. Egaliseer en trap de grond daarna goed aan. 

 

Je kan de bewerkte grond best twee weken laten rusten voor je begint te zaaien. Het voordeel hiervan is dat er dan veel eenjarige onkruiden zijn gekiemd die je dan nog gemakkelijk kan uittrekken. Nog even het terrein harken en egaliseren en je kan beginnen zaaien!

 

Zaadjes

Er zijn tal van grasmengsels te koop. Let er voornamelijk op of ze geschikt zijn voor de grondsoort in je tuin en in welk klimaat ze best groeien. Ze verschillen ook door de kleur en de sterkte van het gras.

 

Bereken hoeveel zaad je nodig hebt voor je gazon, maar zorg voor wat speling zodat je na het zaaien eventuele kale plekken in het gazon opnieuw kan inzaaien. Voor een grasplein van 100 m²  heb je ongeveer 2 tot 3 kilogram zaad nodig.

 

Zaaien

De beste periode om gras te zaaien is midden in de lente of in de vroege herfst.  De grond mag wat vochtig zijn, maar liefst niet te nat.

 

Je kan beter zaaien op een windstille dag. Probeer hierbij zoveel mogelijk de graszaadjes gelijkmatig uit te strooien. Je kan de zaadjes met de hand strooien of je kunt voor (grotere) gronden een beroep doen op tal van hulpmiddelen. Indien je heel grote stukken grond moet inzaaien, kan je dit terrein in verschillende stukken indelen.

 

Na het zaaien moet je de grond lichtjes aanharken zodat het zaad bedekt wordt. Na twee weken zullen de eerste graszaadjes beginnen groeien.

 

Let er op dat de vogels niet met het zaad aan de haal gaan! Je kan kippengaas, folie, wapperende linten… aanbrengen om het grasplein te beschermen.

 

Het gazon mag je de eerste maal maaien in het voorjaar. Stel de grasmaaier wel op de hoogste stand in, anders wordt het gras uit de grond getrokken.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 2/6/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent immo en wonen
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
  IMMO - IMMOZOEKERTJES
Immozoekertjes en vastgoed
Zoek je een huis te huur of te koop , appartement te huur of te koop, garage te huur of te koop, grond te koop of een kantoor?
persoonlijke leningen
Renovatielening & Krediet
Zoek je een goedkope renovatielening om te verbouwen, renoveren, tuin,... ?
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN TIPS

Bespaar op je energie !
Ontdek tips om te besparen op je energiefactuur zoals elektriciteit, gas, water...

© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z