logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 WONEN & BOUWEN
Startpagina
Links
 ARTIKELS
Woning financieel
Woning huren
Woning bouwen
Woning kopen
Klusjes en huistips
Interieur
 IMMO
Huizen
Appartementen
Kantoren
Gronden
Garages
Immokantoren
 ENERGIE & BESPAREN
Koken & Keuken
Warm water
Verlichting
Verwarming
Isolatie
 TUIN
Tuin & Omgeving
Tuinieren
Vijver
 SERVICES
Renovatielening
Woningbouw
 VERHUIZEN
Verhuistips
 BOUWGIDS EN TIPS
Bouwstenen
Het dak
Gewelven
Verlichting
Buitenschrijnwerk
Verven
Kelders
Vloeren
Trappen
Kijkwoningen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  IMMO & WONEN - DETAIL
Elektriciteit besparen, enkele tips !

Als je wat zuinig omspringt met je elektriciteitsverbruik kan je heel wat geld uitsparen. Het is bovendien beter voor het milieu, want de productie van elektriciteit is erg vervuilend. Elektriciteit besparen kan door op enkele eenvoudige dingen te letten. We geven enkele tips...


Maak selectief gebruik van toestellen
Laat je toestellen niet altijd aan staan wanneer je ze niet gebruikt. Doe het licht bijvoorbeeld uit wanneer je een kamer verlaat en doe buitenverlichting niet aan als je binnen zit. Laat elektrische toestellen zoals tv, video, stereoketen en pc niet in stand-by staan als je ze langer dan een uur niet gebruikt, maar zet ze af. Het lage energieverbuik van deze toestellen in stand-by loopt namelijk al vlug op als je ze constant laat aan staan. Schakel bovendien het scherm van je computer uit als je even een pauze neemt.

Doe niet alles elektrisch
Je was drogen kan je ook zonder droogkast. Hang je was in een overdekte ruimte of buiten als het goed weer is. Een koffiezet dient om koffie te maken, niet om koffie warm te houden. Giet de koffie na het maken daarom in een thermosfles en schakel de koffiezet uit. Maak bovendien zo veel mogelijk gebruik van daglicht. Plaats bijvoorbeeld je bureau langs een raam, zodat je geen kunstlicht moet gebruiken overdag.

Gebruik geen elektrische verwarming
Elektrische verwarming kost minder bij aanschaf dan gasverwarming, maar veel meer bij gebruik. Vermijd dus een extra bijverwarmingstoestel op elektriciteit als een bepaalde plaats in huis te koud is, want dat verbruikt te veel. Vraag liever na of je een extra radiator kan laten plaatsen in je centrale verwarmingssysteem.

Spaarlampen en TL-lampen
Een spaarlamp verbruikt minder energie dan een gloeilamp en gaat ongeveer tien keer zo lang mee. Voor een TL-lamp geldt dit nóg meer. Plaats een spaarlamp of TL-lamp in ruimtes waar je het licht langdurig laat branden, bijvoorbeeld in de woonkamer en keuken. Plaats ze niet in kamers waar je het licht dikwijls aan- en uitschakelt, zoals het toilet, de bergruimte of de gang. Ze gaan dan immers minder lang mee.

Koop zuinige toestellen
Koop zuinige elektrische toestellen. Koelkasten, wasmachines en droogkasten verbruiken veel elektriciteit. Kwaliteitsvolle en zuinige toestellen zijn duurder, maar dit verdien je terug door het lagere energieverbruik en de langere levensduur. Ze verbruiken namelijk de helft tot een derde van de elektriciteit die een doorsnee toestel verbruikt. Vervang daarom een defect toestel door een zuinig toestel. Meestal hebben deze een energielabel A of A+. Je kan bovendien een verbruiksmeter of wattmeter kopen waarmee je het verbruik van een elektrisch toestel kan meten. Op die manier weet je hoeveel het kost als je bijvoorbeeld het scherm van je pc uren laat aanstaan. Kies bij de aanschaf van een nieuw pc-scherm voor een TFT- of LCD-scherm. Dit verbruikt immers minder dan een klassiek CRT-scherm.

Onderhoud je toestellen
Het rendement van slecht onderhouden toestellen vermindert en ze gebruiken meer elektriciteit. Onderhoud je toestellen dus regelmatig. Als er in je diepvriezer bijvoorbeeld een ijslaag ontwikkeld is, zal hij meer energie verbruiken. Ontdooi de diepvriezer daarom regelmatig of koop een toestel met automatische anti-ijsfunctie. Ontkalk om dezelfde reden je koffiezet regelmatig.

Hou rekening met besparingen tijdens de bouw
Elektriciteit of stroom besparen begint al bij het bouwen van je huis. Zorg voor een efficiënte elektriciteitsverdeling in je huis door de lengte van elektriciteitsleidingen te beperken. Gebruik dimschakelaars in alle kamers. Zorg voor genoeg ramen, zodat je zo veel mogelijk van het daglicht kan gebruik maken, ook in gangen. Gebruik ten slotte een lichte kleur voor de muren en het plafond. Door de betere weerkaatsing van het licht krijg je namelijk meer rendement.

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 30/11/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent immo en wonen
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
  IMMO - IMMOZOEKERTJES
Immozoekertjes en vastgoed
Zoek je een huis te huur of te koop , appartement te huur of te koop, garage te huur of te koop, grond te koop of een kantoor?
persoonlijke leningen
Renovatielening & Krediet
Zoek je een goedkope renovatielening om te verbouwen, renoveren, tuin,... ?
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN TIPS

Bespaar op je energie !
Ontdek tips om te besparen op je energiefactuur zoals elektriciteit, gas, water...

© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z