Tegelpannen en leipannen
Er bestaan tal van soorten tegelpannen qua vorm en kleur. Het kleuraanbod is enorm. ( zwart, bruin , rood, blauw,…) en er is een ruim aanbod op de markt verkrijgbaar. Deze zijn vervaardigd uit gebakken aarde / klei. Doordat tegelpannen een kleinere afmeting hebben en arbeidsintensiever zijn bij de plaatsing, zijn ze duurder dan de traditionele dakpan. Er zullen vervolgens ook meer panlatten en tengellaten moeten gebruikt worden.
Tegelpannen geven het dak een vlakke en egale structuur.
Tegelpannen zijn verkrijgbaar zonder afwerking, verweerde patina, engobe, edel-engobe, mat geglazuurd, glanzende glazuurlaag of gesmoord.
Tegelpannen worden het best gebruikt bij een daken minimale hellingsgraad van 35° met onderdak. Zij kunnen gebruikt worden op een hellend dakvlak of op een verticaal vlak als gevelbekleding. Tegelpannen worden geschrankt geplaatst. De lengte overlap is afhankelijk van de dakhelling waarop ze geplaatst worden. Hoe minder de dakhelling, hoe meer ze elkaar moeten overlappen. Indien je kiest voor tegelpannen, zal de dakhelling dus een grote rol in het budget spelen. Dankzij de onderling overlapping, garanderen ze een grote regen- en winddichtheid.
De tegelpannen worden aangebracht om horizontale panlatten die rusten op verticaal geplaatste tengellatten en onderdak. De horizontale afstand tussen de panlatten is afhankelijk van de afmetingen van de tegelpan en de onderlinge overlapping.
Om kleurverschillen te voorkomen, bij de plaatsing van het dak, dienen de tegelpannen met elkaar vermengd te worden. Het best worden verschillende paletten met elkaar vermengd.
Tegelpannen dienen genageld te worden aan de panlatten. Hiervoor moeten steeds roestvrije nagels of koperen nagels gebruikt worden. Bij het plaatsen van de tegelpannen is het belangrijk dat de neus van de tegelpan goed aansluit aan de panlat.
|