logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 WONEN & BOUWEN
Startpagina
Links
 ARTIKELS
Woning financieel
Woning huren
Woning bouwen
Woning kopen
Klusjes en huistips
Interieur
 IMMO
Huizen
Appartementen
Kantoren
Gronden
Garages
Immokantoren
 ENERGIE & BESPAREN
Koken & Keuken
Warm water
Verlichting
Verwarming
Isolatie
 TUIN
Tuin & Omgeving
Tuinieren
Vijver
 SERVICES
Renovatielening
Woningbouw
 VERHUIZEN
Verhuistips
 BOUWGIDS EN TIPS
Bouwstenen
Het dak
Gewelven
Verlichting
Buitenschrijnwerk
Verven
Kelders
Vloeren
Trappen
Kijkwoningen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  IMMO & WONEN - DETAIL
Hoe een dakpan kiezen ?

De stedebouwkundige voorschriften zijn belangrijk bij de keuze van een dakbedekking. Is het toegelaten om een holle pan, tegelpan of betonpan te plaatsen ? Vraag steeds raad aan je architect of bij de stedebouwkundige dienst vooraleer een definitieve keuze te maken.

De stijl van de woning is ook belangrijk voor de keuze van de dakbeddekking. Afhankelijk van de woningstijl ( modern, klassiek, cottage, pastoriestijl, bungalow,… ) kies je de best bijhorende dakbedekking. Holle dakpannen hebben een grotere afmeting waardoor zij het dak meer gaan benadrukken, tegelpannen geven de woning een “rijker” uitzicht en maken het dak vlakker. Hou ook rekening met de totaalkleur van de woning. Probeer de kleur van de pannen af te stemmen op het kleur van de gevelsteen en ramen en deuren. Uiteraard kunt u ook omgekeerd werken.

Aangezien de dakopbouw en de dakbedekking een grote rol speelt in het totaalbudget van een woning, is belangrijk om de totaalprijs van de verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Algemeen is geweten dat tegelpannen veel duurder zijn dan de traditionele holle pan of stormpan. Indien er pannen gebruikt worden met een kleine afmeting ( bv. tegelpannen ), zijn meer pannen nodig om een dakvlak uit te vullen. Er zullen meer stuks nodig zijn, er zullen meer panlatten en tengellatten moeten gebruikt worden en er zullen meer manuren aan te pas komen.

De vorm van het dak speelt ook een rol bij de keuze van de dakbedekking. Indien het dak veel onderbrekingen kent ( dakvlakvensters, torentjes, dakkapellen, …) en het is relatief klein, dan kies je het best voor een kleinformaatpan. Als de woning grote dakvlakken bevat met weinig onderbrekingen, dan kies je het best voor grootformaatpannen.

De hellingsgraad van het dak zal zeker en vast de keuze van de pan bepalen. Is de hellingsgraad van het dak kleiner van 35°, dan opteer je het best voor een vlakke pan of tegelpan. Bij daken bij een lage dakhelling, opteer je het best voor pannen met een zijdelingse of kopsluiting. Deze sluitingen voorkomen dat water, door de lage dakhelling, het dak kan insijpelen.

Indien de woning in een bosrijke omgeving is gelegen, is het dak vatbaar voor algen en mossen. Bij bosrijke omgevingen opteer je het best voor een pan die een oppervlakte behandeling hebben ondergaan. Op de markt zijn er matte en gladde geglazuurde pannen verkrijgbaar. De glazuurlaag zal het vasthechten van mossen en algen bemoeilijken. Geglazuurde pannen zijn wel kwetsbaarder dan gewone pannen waardoor beschadigingen sneller zullen opvallen.

De garantie en kwaliteit zijn belangrijk bij de keuze van een pan. Vraag voldoende garantie bij uw leverancier. Let goed op of er geen gebroken pannen in de paletten aanwezig zijn, of de glazuur bij geglazuurde pannen de pannen voldoende afdekt, of de pannen vorstvrije pannen zijn, of de pannen het BENOR label dragen, ze voldoende vormvast zijn, kleurvast zijn, …

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 28/12/2004
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent immo en wonen
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
  IMMO - IMMOZOEKERTJES
Immozoekertjes en vastgoed
Zoek je een huis te huur of te koop , appartement te huur of te koop, garage te huur of te koop, grond te koop of een kantoor?
persoonlijke leningen
Renovatielening & Krediet
Zoek je een goedkope renovatielening om te verbouwen, renoveren, tuin,... ?
 ENERGIE - ENERGIE BESPAREN TIPS

Bespaar op je energie !
Ontdek tips om te besparen op je energiefactuur zoals elektriciteit, gas, water...

© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z