logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 REIZEN & VAKANTIE
Startpagina
Artikels
 ZOEK EN BOEK
Treinreizen
Citytrips
Campings
Charmehotels
Hotels
Hotels wereldwijd
Wintersportreizen
Vakantiewoningen
Last minutes
Zonvakanties
Vliegtickets
Vakantieparken
 SERVICES
Lenen voor een reis
Autoverhuur
 TOOLS EN ZOEKEN
Reisgidsen
Wereldtijden
Routeplanner
Wisselkoersen
 LINKS
Links afrika
Links Azië
Links Europa
Links Amerika
Links Oceanië
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
De bezienswaardigheden van Boedapest, ‘Koningin van de Donau’

Boedapest, hoofdstad van Hongarije, wordt door de Donau gesplitst in twee delen: Boeda aan de rechter- en Pest aan de linkeroever. Deze bruisende stad telt meer dan 2.000.000 mensen en heeft een ware traditie aan monumentale gebouwen, parken, lanen en musea. Bovendien is Boedapest alom gekend voor zijn baden en koffiehuizen. Waarom Boedapest gerust vergeleken mag worden met grote Europese hoofdsteden leest u hier verder…

Óbuda
Deze historische kern is het oudste stadsgedeelte van Boedapest. In de wijk staan talrijke authentieke gebouwen zoals het Zichy Paleis dat in barokstijl opgetrokken is. Het paleis was oorspronkelijk eigendom van de Zichy familie en is tegenwoordig een cultureel centrum met musea en diverse eet- en drankgelegenheden. In het noordelijke gebied ligt Aquincum, de tweeduizend jaar oude Romeinse voorloper van Boedapest. De restanten van deze oude Romeinse stad werden pas in de 19de eeuw ontdekt. Het gelijknamige Aquincum museum bevat een grote collectie Romeinse overblijfselen zoals beeldhouwwerken en muurschilderingen. Op het Hoofdplein (Főtér) van Óbuda bevindt zich het Varga Imre Museum waar de werken van de gelijknamige beeldhouwer tentoongesteld zijn. In deze buurt is ook het gekende Vasarely Museum gevestigd.

Meer informatie: http://www.obuda.hu/

Het Hongaars Nationaal Museum (Múzeum körút )
Het Nationaal Museum is een prachtig gebouw dat in de klassieke stijl opgetrokken is. Sinds 1846 ligt in dit museum de belangrijkste openbare kunstverzameling van het land. De immense collectie voorwerpen verwijzen naar de geschiedenis van het Hongaarse volk vanaf de prehistorische tijden tot heden.

Burchtheuvel (Vár)
De middeleeuwse Burchtheuvel ligt in het hart van het heuvelachtige Boeda. De Burchtheuvel is met z'n vele historische monumenten en musea één van de drukst bezochte plaatsen in Boedapest. Zowel de burcht als de middeleeuwse wijk Várnegyed zijn door de UNESCO als werelderfgoed erkend. De Oude Stad en het Koninklijk Paleis (Budavári Palota) nemen de burchtheuvel in beslag. Het paleis ligt aan Szent György-plein en is in het verleden tot tweemaal toe vernield geweest en nadien weer herbouwd. Het werd in de veertiende eeuw opgericht en was gedurende zevenhonderd jaar de residentie van de Hongaarse koningen. De lange gevel meet zo’n 300 meter en is een mix van barok, neorenaissance en Jugendstil. In het immense gebouw bevinden zich interessante musea, de Nationale galerij en de nationale bibliotheek. De Nationale Galerij geeft een overzicht van de Hongaarse kunstgeschiedenis van de tiende eeuw tot op heden. Je kunt er schilder- en beeldhouwkunst uit de 19de en 20ste eeuw bezichtigen. In het Historisch Museum zijn de overblijfselen van het middeleeuwse koninklijke paleis van Buda bewaard. Daarnaast zijn er tijdelijke en permanente tentoonstellingen over de geschiedenis van Boedapest. Verder is ook de grootste bibliotheek van het land, de Nationale Bibliotheek Széchényi, in het Paleis gevestigd.

Mátyás kerk
In de wijk van de Burchtheuvel staat de Matthiaskerk. De hoofdkerk van Boeda is ook wel bekend onder de naam Onze Lieve Vrouwenkerk en ligt aan het Szentháromság tér. Oorspronkelijk was het een 13de eeuwse kerk die pas in de 19de eeuw Matthiaskerk werd genoemd, naar een voormalige koning. Ze werd gebouwd op de fundamenten waar eerdere kerken doorheen de tijd verwoest werden. De kerk was de plaats waar koningen werden gekroond en koninklijke bruiloften doorgingen. In de negentiende eeuw is de kerk op neogotische wijze verbouwd door architect Frigyes Schulek. Binnenin valt de kerk op door zijn immense rijkdom die bestaat uit kapellen en fresco’s. In de crypte van de kerk bevindt zich een collectie religieuze kunst zoals oude beelden, relikwieën, een schatkamer en een kopie van de Heilige Kroon, de St. Stephanskroon.

Stadspark(Városliget)
Het grootse park van Boedapest kent een mooie botanische tuin, een dierentuin, imposante monumenten en een groot meer waar in de zomers geroeid wordt en 's winters als schaatspiste dient. In het park bevindt zich ook het Hongaarse kasteel (Vajdahunyad Vára).

Palvölgy druipsteen grot
De Palvölgy grot is een beschermd natuurgebied dat niet ver van het centrum van de stad gelegen is. De 82-meter diepe grot werd gevormd door warmwaterbronnen en tijdens bouwwerken in 1904 ontdekt. Na onderzoek bleek er ook een gangenstelsel te bestaan van 13km lang. In 1944 werd de grot en het omringende gebied tot beschermd gebied verklaard. De druipstenen bestaan uit mineralen die door het warme water meegevoerd worden.

Gellertberg / Gellért-hegy
De Gellertberg is een steile rots die een fantastisch uitzicht over de stad biedt. Deze berg ligt in het midden van de stad en dankt zijn naam aan bisschop Gellert. Op de top van de berg ligt een citadel, een militaire vesting uit 1851, en het bevrijdingsmonument, een beeld dat een vrouw voorstelt die een olijftak in de handen houdt. Het monument was eerst voorzien van Russische soldaten die Boedapest bevrijdden van de Duitsers, maar sinds 1990 zijn die soldatenfiguren naar het beeldenpark buiten de stad overgebracht.
Aan de voet van de heuvel liggen de Gellért-baden die uit 1913 dateren. Het is één van de mooiste badhuizen van Hongarije en is uitgerust met thermaalbaden, bubbelbaden, een golfslagbad, een zwembad en een openluchtbad.

Kettingbrug / Széchenyi Lanchid
Boedapest is door de Donau in tweeën gedeeld. Van de bruggen die Boedapest met elkaar verbinden is de Kettingbrug de meest imposante. Het is de eerste en oudste vaste brug tussen Boeda en Pest en de constructie ging van start in 1848-49. Deze immense brug werd genoemd vormt het centrale punt van de stad en overbrugt meer dan 300 meter. Na de verwoestingen tijdens de tweede wereldoorlog werd ze gerenoveerd en terug geopend in 1949. De brug was het geesteskind van Count Istvan Széchenyi, een man met een passie voor innovatie en werd getekend door architect Clark. De brug is een imposante hangconstructie met unieke bogen en leeuwenbeelden.

Roosevelt Tér
Op dit plein staat het Gresham Paleis, een Art Nouveau gebouw dat omgebouwd werd tot een luxe hotel. Oorspronkelijk werd dit paleis gebouwd in opdracht van een verzekeringsmaatschappij. In de gevel is het borstbeeld van Sir Thomas Gresham (1519–1579) zichtbaar, een Engelse financier, die de wet van Gresham formuleerde. Die economische wet stelt dat het slechte geld het goede geld verdringt. Op het plein staan aan weerszijden grote standbeelden van de Hongaarse Graaf Szechenyi en Ferenc Déak.

St.- Stephanusbasiliek (SZENT István-bazilika)
De Sint-Stefanusbasiliek is gebouwd in neorenaissancestijl en het heeft een tijdje geduurd vooraleer het bouwwerk compleet voltooid was. Men begon aan de heropbouw van de kerk midden de 19de eeuw onder het toezicht van verschillende bouwheren. Jozsef Hild werd opgevolgd door Miklos Ybl maar de basiliek werd uiteindelijk afgewerkt door Joseph Krauser in 1905.  De grootste kerk van Boedapest en de op één na grootste kerk van Hongarije is vernoemd naar de eerste Christelijke koning van het land. De koepel van de kerk is 96 meter hoog (even hoog als de koepel van het parlement). De prachtige basiliek heeft binnenin heel wat te bieden. Je vindt er talrijke gravures, fresco’s en kapellen temidden het marmer en brons. In een aparte kapel vind je de gemummificeerde hand van de eerste Hongaarse koning, de Heilige Stefanus (1000–1038). De kerk bezit naast dit heilig relikwie de grootste klok van het land. In de schatkamer zijn kerkhistorische voorwerpen te zien en de toren van de basiliek biedt een prachtig uitzicht over de stad.

Parlementsgebouw (Országház)
Bij het oversteken van de Donau valt de brede neogotische gevel van het kolossale Parlementsgebouw op. Het werd tussen 1885 en 1902 gebouwd door  Imre Steindl en is het grootste gebouw in Hongarije. Het Parlementsgebouw staat op het Kossuth Lajos plein, genoemd naar de leider van de revolutie in 1848. Het Parlementsgebouw heeft een 96 metershoge Renaissance-koepel, is 268 meter lang en op de gevel vind je 88 standbeelden van voormalige Hongaarse vorsten en leiders. In de tijd van de bouw (1904) was dit één van de modernste gebouwen in Europa. Binnenin tref je een adembenemende rijkdom goud, marmer, zuilen en beelden aan. In dit regeringscentrum worden de Heilige Kroon en de kroonjuwelen bewaard.

Operahuis (Mayhar Allami Operahaz)
Op de Andrassy ut, in het centrum van Pest, tref je naast de vele koffiehuizen en het Post museum de Hongaarse Staatsopera aan. Het werd gesticht door Ferenc Evkel, de componist van het Hongaarse volkslied. Het is een magnifiek neo-Rennaissance gebouw dat in 1874-75 door de beroemde Hongaarse architect Miklos Ybl opgericht werd. Het bouwwerk heeft een imposante façade met beelden van wereldberoemde componisten zoals Mozart, Tchajkovsky en Beethoven. Het operahuis biedt plaats aan ongeveer 1200 toeschouwers. Aan beide zijden van de Andrassy laan bevinden zich schitterende paleizen uit de negentiende en twintigste eeuw.

Heldenplein (Hösök tere)
Het grandioze Heldenplein is ontstaan in 1896 ter viering van het duizendjarig bestaan van Hongarije. Ten tijde van het communisme kwamen honderdduizenden mensen naar dit plein om hun steun te betuigen aan hun communistische leiders. Op het indrukwekkende plein heeft het Millenniummonument een centrale plaats gekregen. De centrale beeldengroep van het monument verwijst naar de vroegere Hongaarse stammen. De aandacht wordt getrokken door een imposante 36 metershoge zuil waar de Heilige Kroon door aartsengel Gabriël omhoog gehouden wordt. In de ruimten tussen de zuilen staan beelden van Hongaarse koningen, veldheren en grote politieke leiders. Achter het Heldenplein bevindt zich Vorosliget, het grote park van de stad.

Het Museum voor  Schone Kunsten (Szépmsvészeti Muzeum)
Het museum is gevestigd in een imposant neoklassiek gebouw in de buurt van het Heldenplein en werd voltooid in 1906. Deze galerij is één van de voorlopers die buitenlandse kunstwerken tentoonstelde. In het begin is het museum gestart met een collectie die door de aartsbisschop Eger geschonken werd. Daarnaast kocht de staat een enorme kunstcollectie van de Esterhazy familie. Het museum bezit tegenwoordig een diversiteit aan kunstcollecties: Egyptische, Gothische sculpturen, 19de & 20ste eeuwse werken, Spaanse (El Greco, Goya) en Italiaanse, Duitse, Nederlandse collecties…

Waterstad  (Viziváros)
Ten noorden van de Burchtheuvel is Vizivaros gelegen. Het is een afgelegen buurt met Middeleeuwse huizen, 18e-eeuwse barokke kerken en smalle straatjes met binnenpleinen. Oorspronkelijk was dit een arme wijk waar vissers, handwerkers en hun families leefden. Batthyany tér, genoemd naar de 19de eeuwse eerste minister, is de hoofdwijk van de waterstad. Hier tref je ondermeer de St-Anna Parish kerk en de oude Capuchin kerk aan.

Margareten-eiland (Margit sziget)
In het midden van de Donau en centraal in Boedapest ligt het autovrije Margaretha-eiland. Het eiland is langs de twee delen van de stad gemakkelijk te bereiken en wordt door stadsbewoners en toeristen bezocht om er te ontspannen. Het 2 km lange eiland vormt een prachtig stuk natuur in het hart van Boedapest en strekt zich uit van de Margit-brug tot aan de Árpád-brug. Het eiland wordt gekenmerkt door de vele oude bomen, bloementapijten en prachtige meertjes. Op het eiland is er verder nog een wildpark, een openluchttheater, het Hajós Alfréd-zwembad en het Palatinus openluchtzwembad. Je vindt er tevens overblijfselen van de zevenhonderd jaar oude Franciscanerkerk en het Dominicanerklooster.

Turkse baden. (Géllert – Széchenyi – Rudas)
In Boedapest zijn de vele badhuizen en zwembaden een ware traditie. De geschiedenis gaat terug naar de Romeinen die als eerste in Boedapest badhuizen bouwden. De Turkse bezetting die 150 jaar duurde, deed de badcultuur ruim 400 jaar geleden echter volledig open bloeien. In de badhuizen tref je behalve mineraalbaden meestal ook een zwembad en een sauna aan. Een bezoekje aan een badhuis zou vooral goed zijn voor de gewrichten en spieren. De Hongaren zelf gaan het liefst naar de oude Turkse baden, maar er zijn ook modernere en luxueuzere badhuizen. Ze hebben allemaal een bijzondere architectuur en geschiedenis. Het Gellert badhuis, in de sierlijke Jugendstil opgetrokken, is één van de bekendste van de stad. Behalve de behandelbaden beschikt het badhuis over twee zwembaden, een bubbelbad, een stoombad en een zonneterras. De Széchenyi-baden in het stadspark Városliget behoren tot de grootste van Europa en zijn de meest bezochte in Boedapest. Het heeft naast een buitenbad van ruim 50 meter ook enkele binnenbaden. De Kiraly-baden bestaan uit een oud Turks complex van thermaalbaden. De geschiedenis van dit bad gaat terug tot 1565. Het dankt zijn naam (Koning)  aan de familie König die vanaf 1796 eigenaar was van het badhuis. De Rudas-baden zijn waarschijnlijk de oudste in Boedapest. Het interieur is sinds de bouw in 1556 nauwelijks veranderd.
Meer info op
www.budapestinfo.hu/en/things_to_see/thermal_baths

Standbeelden Park  (Szoborpark)
Het Standbeeldenpark in de Balatoni ut is terecht éen van Budapest’s populairste bezienswaardigheden. In dit openluchtmuseum zijn een verzameling van 42 monumenten uit het glorierijke Communisme samen gebracht. In het prachtige park prijken enorme standbeelden van Lenin, Marx en Engels.

Vissersbastion
Op de middeleeuwse wallen van de burchtheuvel ligt het vissersbastion, een neoromaans vestingsysteem dat uit de 19de eeuw dateert. Het Vissersbastion staat in de buurt van de  Matthiaskerk en werd gebouwd tussen 1901 en 1903. Op dit gedeelte van de stadsmuur zou het verdedigingsbastion van de Donauvissers hebben gestaan. De torentjes verwijzen naar de Magyaarse stammen die zich in het bouwwerk vestigden. Voor het Vissersbastion staat het standbeeld van Stefanus I, de eerste koning van Hongarije, die in 1000 gekroond werd. Verder biedt het oude bastion een prachtig uitzicht over de stad en de Donau.

Koffiehuizen (Gerbeaud – New York)
Budapest heeft een ware traditie aan koffiehuizen. De stad telt ruim 160 Cukraszda’s waar je kan genieten van uitzonderlijke koffie en allerlei gebakjes. Ze zijn ontstaan in 1850 en waren de ontmoetingsplaatsen voor intellectuelen en kunstenaars. Zowat elke vereniging had zijn eigen koffiehuis. Nu nog steeds kan je er artiesten ontmoeten en nationale en internationale kranten lezen. De belangrijkste koffiehuizen zijn New York en Gerbeaud datin 1858 door Henrik Kugler gesticht werd en in 1854 door de Zwitserse confectioner Emile Gerbeaud werd overgenomen.

Meer info: http:// www.budapestinfo.hu/en/free_time/coffee_houses__cake_shops

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 31/3/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent reizen en vakantie
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 REIZEN EN VAKANTIE
Interessante reisartikels
Ontdek leuke en interessante reisartikels omtrent reizen en vakantie.
Hotels
Zoek en boek goedkope hotels, romantische hotels in Europa of in de rest van de wereld.
Last minute reizen
Bent u op zoek naar een last-minutes zonvakantie ? Ontdek onze reisaanbiedingen.
Zonreizen
Ontdek interessante zonvakanties en zonreizen naar het buitenland.
Goedkope citytrips
Boek citytrips te Londen, Parijs,
Rome, Brugge, Barcelona, Amsterdam, Athene, ...
Vakantiewoningen
Zoek te Ardennen, Frankrijk, Spanje, Italie, Duitsland, Nederland, België, Kroatie, ...
Charmehotels
Boek een hotel met karakter in Europa ! Bekijk onze charmehotels in Europa...
Vliegtickets / Vliegtuigtickets
Zoek en boek goedkope vliegtickets en vergelijk deze direct online.
Vakantieparken
Ontdek alle vakantieparken in België en Europa.
Skireizen
Zoek en boek goedkope skireizen, goedkope wintersportvakanties...
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z