logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 REIZEN & VAKANTIE
Startpagina
Artikels
 ZOEK EN BOEK
Treinreizen
Citytrips
Campings
Charmehotels
Hotels
Hotels wereldwijd
Wintersportreizen
Vakantiewoningen
Last minutes
Zonvakanties
Vliegtickets
Vakantieparken
 SERVICES
Lenen voor een reis
Autoverhuur
 TOOLS EN ZOEKEN
Reisgidsen
Wereldtijden
Routeplanner
Wisselkoersen
 LINKS
Links afrika
Links Azië
Links Europa
Links Amerika
Links Oceanië
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Ontdek Gent in een notedop !

Wie het historisch Gent bezoekt, krijgt waar voor zijn geld...Talrijke historische en Middeleeuwse gebouwen staan op een paar minuten stappen van elkaar gelegen. Wij geven alvast de mooiste bezienswaardigheden...

Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods
Het majestueuze gebouw dat we nu kunnen bewonderen kent een eeuwenlange bouwgeschiedenis. Transmarus, bisschop van Doornik en Noyon zou op deze plaats in 942 een kerkje gewijd hebben aan de heilige Johannes de Doper. Van de hierop volgende Romaanse kerk, die dateert van het midden van de 12e eeuw, vinden onze bezoekers nog sporen terug in de rijk met fresco’s versierde crypte. Gent, in de Middeleeuwen een rijke en machtige stad, kon het zich steeds veroorloven grotere en rijkere kerken te bouwen. Zo werd de Sint-Janskerk in de loop van de 15e en 16e eeuw omgebouwd in de gotische stijl. Ongeveer in het midden van de 16e eeuw had het gebouw uiterlijk de vorm die het nu nog heeft. Maar er waren andere veranderingen op til. Na de Gentse opstand van 1539 werd onder meer de eeuwenoude Sint- Baafsabdij opgeheven. De abt en monniken van deze abdij werden geseculariseerd en kregen de titel van kanunnik. Hun kapittel ging over naar de Sint Janskerk, die Sint-Bavo als nieuwe patroonheilige kreeg. In 1559 werd het bisdom Gent opgericht en werd de kerk een kathedraal. Onder de lange rij van herders van het bisdom Gent moet zeker de figuur van de zevende bisschop, Antonius Triest, vermeld worden. Het rijke, barokke interieur van de kathedraal zoals we die   nu nog zien draagt zijn krachtige stempel.

Het Lam Gods: Dit unieke meesterwerk, van de hand van de gebroeders van Eyck heeft een meer dan bewogen geschiedenis achter de rug: nadat het onder meer de beeldenstorm overleefde, onder Napoleon in Franse handen viel en in de Tweede Wereldoorlog door Nazi-Duitsland werd opgeëist, in een Oostenrijkse zoutmijn verborgen en bijna werd opgeblazen, hangt het nu toch al meer dan vijftig jaar rustig waar het thuishoort: in de Sint-Baafskathedraal. Weliswaar nog altijd zonder het in 1934 gestolen paneel van ‘De Rechtvaardige Rechters’.

Meer informatie: Officiële site van de Sint-Baafskathedraal

Het Vleeshuis en de Korenmarkt
De Korenmarkt: Topografisch bevindt de site zich in een overgangszone tussen de Gentse bergen of hogere zandruggen en de belangrijkste Leie-arm, waarvan het huidige rechte tracé tussen Graslei en Korenlei zeker niet de oudste loop aangeeft. Historisch gezien behoort de site tot de tweede middeleeuwse stad, de westelijke uitbreiding buiten de oudste portus of handelsnederzetting, die in het midden van de 10de eeuw op gang kwam. Die stadsontwikkeling in de latere 10de en de 11de eeuw ging gepaard met een bevolkingstoename, de verkaveling van gronden tot woongebied, de oprichting van de Sint-Niklaasparochie en de ontplooiing van handelsactiviteiten. Daar dankt de Korenmarkt trouwens zijn naam aan, het forum segetum (letterlijk graanmarkt) zoals voor het eerst vermeld in een tekst van 1208. Tot welke nieuwe kennis over Gent het archeologisch onderzoek op de Korenmarkt zal leiden, is thans niet te voorspellen.

Het Groot Vleeshuis : Het Groot Vleeshuis was destijds een Middeleeuwse overdekte markt voor de verkoop van vlees, met een gildenhuis en een kapel van de vleeshouwers.. Het gebouw is opgetrokken tussen 1406-1410 en werd gerestaureerd in 1912. Tegen de zuidgevel leunen de 'Penshuizekens' aan, waar arme lieden indertijd de ingewanden van de geslachte dieren konden bekomen. Momenteel is er het Promotiecentrum voor de Oost-Vlaamse streekprodukten gehuisvest, waar men kan proeven van deze overheerlijke streekgebonden gastronomische geneugten, die er tevens te koop worden aangeboden.

Meer informatie: Site van het Groot Vleeshuis

Graslei & Korenlei - Sint-Michielsbrug
De talrijke waterlopen die de binnenstad doorkruisen vloeien naar de oude haven aan de Graslei. De sierlijke gevels van de Graslei en de Korenlei vertegenwoordigen verschillende bouwstijlen. Samen vormen ze een unieke site waar Gent terecht trots op is. Elke gevel straalt een stukje geschiedenis uit die doet herinneren aan de ondernemingszin en drukke handelsactiviteiten van de vroegere gilden. In het midden van de Graslei en de Korenlei loopt de Leie. De site tussen de Graslei en de Korenlei was een drukke handelsplaats van koopleiden door de aanvoer van graan uit Artesië (Noord-Frankrijk). Vele historische gebouwen deden dienst als opslagplaats van het graan daar Gent het Graanstapelrecht bezat. De bekendste gebouwen zijn de gildenhuizen van metsers, schippers, korenmeters, vishandelaars, haakbus-schutters, etc. met de typische trapvormige gevels.

Naast de Sint-Michielskathedraal bevindt zich de Sint-Michielsbrug. Op de brug zelf heb je een uniek en prachtig zicht op het “oude” Gent. Je hebt een ideaal uitzicht op de 3 torens van Gent, de Graslei, het Gravensteen, de Ajuinlei, Predikherenlei en de Sint-Michielskathedraal zelf.

Het Gravensteen
Het Gravensteen te Gent werd gebouwd op een zandberg aan de oevers van de Leie te Gent door de Graven van Vlaanderen. Volgens archeologische bevindingen werd de plaats al in de Romeinse tijd gebruikt als opslagplaats. Het huidige kasteel, zoals we het nu aantreffen in Gent is gebouwd door graaf Filips (1168-1191) in 1180 en fungeerde als grafelijke residentie. Vroeger lag de grafelijke site buiten de Middeleeuwse handelsstad. In de 18eeuw deed het Gravensteen dienst als industrieel complex, onder leiding van Jean-Denis Brismaille. Het Gravensteen deed ook door de jaren heen dienst als gerechtshof, gevangenis,… Er was een metaalatelier, een katoenspinnerij en in het binnenhof bevonden zich ruim 50 arbeiderswoningen. Vandaag kan je het Gravensteen bezoeken. Zo heb je een prachtig zicht op de Genste binnenstad, Kan je een vergeetput en kerker bezoeken, bevat het Gravensteen een wapencollectie en een collectie foltertuigen en gerechtsvoorwerpen. Het Gravensteen kan je betalend bezoeken, Gentenaars hebben gratis toegang.

Meer informatie: Volg de virtuele tour op Gent.be

Boottocht Gentse wateren
Je kan Gent ook bezoeken via het water. Zo organiseren een aantal rederijen begeleide boottochten langs de Genste wateren. De bekendste rivieren zijn de Leie, Lieve, Coupure, Schelde, Ketelvaart. Je kan er het historisch Gent bewonderen. De rederijen bevinden zich aan de Korenlei en de Graslei. De bootjes voeren langs het Gravensteen, Graslei, Kloosters, Rabot, Vleeshuis, Patershol, Prinsenhof, Sint-Pietersabdij, De Bijloke, Justitiepaleis,…

Meer informatie: De Bootjes van Gent, Gent Watertoerist

De Gentse Feesten
Elk jaar vindt in Gent de Gentse Feesten plaats. De Gentse feesten is waarschijnlijk het grootste openluchtfeest / evenement van Europa. Elk jaar wordt rond midden juli Gent klaargestoomd om duizenden bezoekers te ontvangen in de Gentse binnenstad. De feesten duren steeds 10 dagen. De Gentse Feesten zijn een écht volksfeest met muziekoptredens op de Korenmarkt, Sint-Jacobs, Veerleplein, Emile Braunplein, Baudelopark,… kermisattracties, eetgelegenheden, vuurwerk, muziekevenementen, klassieke concerten, tentoonstellingen,…Tijdens de Gentse feesten kan je ook elk jaar genieten van het Straattheaterfestival, de openingsstoet en de stroppendragers. De laatste dag van de Gentse Feesten wordt de “Dag van lege portemonnees” genoemd.

Meer informatie: Genste Feesten kalender en data

Het Patershol & Patersholfeesten
In het Gentse Patershol, een gebied van (± 4,5 ha groot), kan je rondkuieren doorheen smalle straatjes met een Middeleeuws karakter. Het Paterhol was in de 15de eeuw een patriciërsbuurt, maar evolueerde door de industrialisatie en de site ronddom het Gravensteen naar een arbeidersbuurt. Door de huisvesting van de arbeiders, werden de huizen omgebouwd. Zo ontstonden er "kwartier-woningen" en "beluiken". Tegenwoordig kan je het Paterhol te voet bezoeken en iets eten in de talrijke gezellige restaurantjes. Midden augustus gaan er ook jaarlijks de Patersholfeesten door.

Meer informatie: Patershol

S.M.A.K. – Stedelijk Museum van Actuele Kunst Gent
Dynamisch en eigenzinnig. De stad is het en dus ook haar museum voor actuele kunst. De vaste collectie van nationale  en internationale topwerken wordt gepresenteerd in voortdurende wisselwerking met originele, vaak gedurfde tentoonstellingen. De vinger aan de pols. Maar soms ook in de wonde.

Meer informatie: Officiële website van het SMAK

NTG, Belfort en Sint-Niklaaskerk en Stadhuis
De moeite waard is de site van het NTG ( Nederlands Toneel Gent ), Het Belfort en het Gentse stadhuis. Het belfort van Gent is sinds 1999 tot het Werelderfgoed van de UNESCO uitgeroepen. Alle monumenten liggen stapvoets van elkaar gelegen.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 20/12/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent reizen en vakantie
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 REIZEN EN VAKANTIE
Interessante reisartikels
Ontdek leuke en interessante reisartikels omtrent reizen en vakantie.
Hotels
Zoek en boek goedkope hotels, romantische hotels in Europa of in de rest van de wereld.
Last minute reizen
Bent u op zoek naar een last-minutes zonvakantie ? Ontdek onze reisaanbiedingen.
Zonreizen
Ontdek interessante zonvakanties en zonreizen naar het buitenland.
Goedkope citytrips
Boek citytrips te Londen, Parijs,
Rome, Brugge, Barcelona, Amsterdam, Athene, ...
Vakantiewoningen
Zoek te Ardennen, Frankrijk, Spanje, Italie, Duitsland, Nederland, België, Kroatie, ...
Charmehotels
Boek een hotel met karakter in Europa ! Bekijk onze charmehotels in Europa...
Vliegtickets / Vliegtuigtickets
Zoek en boek goedkope vliegtickets en vergelijk deze direct online.
Vakantieparken
Ontdek alle vakantieparken in België en Europa.
Skireizen
Zoek en boek goedkope skireizen, goedkope wintersportvakanties...
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z