logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 REIZEN & VAKANTIE
Startpagina
Artikels
 ZOEK EN BOEK
Treinreizen
Citytrips
Campings
Charmehotels
Hotels
Hotels wereldwijd
Wintersportreizen
Vakantiewoningen
Last minutes
Zonvakanties
Vliegtickets
Vakantieparken
 SERVICES
Lenen voor een reis
Autoverhuur
 TOOLS EN ZOEKEN
Reisgidsen
Wereldtijden
Routeplanner
Wisselkoersen
 LINKS
Links afrika
Links Azië
Links Europa
Links Amerika
Links Oceanië
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Het Colosseum te Rome, arena van de dood !

Het Colosseum te Rome is het grootste amfitheater dat gebouwd werd door de Romeinen in het Romeinse Rijk. Het werd opgetrokken door slaven en het moest de Romeinse militaire macht op dat moment uitbeelden, een monument dat de grootsheid en onoverwinnelijkheid van het Romeinse Rijk liet weerspiegelen.

Het Colosseum bestond uit 6 compartimenten. De kelderverdieping, die zich pal onder de arena bevond, bestond uit 32 ruimtes om de gladiators en de dieren onder te brengen. Vanuit de kooien, waren gangen voorzien die leidden naar de centrale arena waar het publiek vol ongeduld zat te wachten. Wachters konden ook de gladiators en wilde dieren bekijken van op de bovenverdieping. Via speciaal voorziene liftschachten, werden de gevangenen en wilde dieren naar de arena gehesen.

De arena, waar het spektakel plaats vond, had een ovale ronde vorm en was voorzien van een zandlaag om sneller sporen van bloed op te nemen. Aan de buitenzijde van de arena, was een hoge scheidingsmuur voorzien om de Senatoren te beschermen tegen gevaar. In de arena zelf werden gevechten gehouden tussen gladiatoren onderling, tussen wilde dieren onderling ( tijgers, leeuwen,…) en tussen wilde dieren en gladiatoren. Er werden zelfs misdadigers voor de wilde dieren “gesmeten”.

De wandelgangen bevonden zich aan de buitenzijde van het Colosseum, onder de zittribunes. De bezoekers konden de zittribune bereiken via 4 gangen die ronddom het Colosseum / arena liepen. De gangen werden via trappen met elkaar verbonden om de bovenste gangen te bereiken en ze de toeschouwers hogerop een zitplaats te geven. In de buitengevel van het Colosseum werden uitsparingen voorzien om licht in de gangen binnen te laten. In de benedenverdieping waren 76 genummerde ingangen voorzien. Keizers werden aan de noordzijde binnengelaten, de consuls via het zuiden, de Gladiators via het westen, en dode lichamen werden afgevoerd via het oosten.

In het Colosseum konden meer dan 50.000 mensen huisvesten. Het is dan ook een goed voorbeeld van Romeinse bouwefficiëntie om een grote massa mensen vlot te begeleiden en te evacueren. Romeinse toeschouwers werden gerangschikt volgens hun stand. Personen, hoog in stand, namen de voorste rijen in. Toeschouwers werden ook per geslacht gescheiden, vrouwen werden bijvoorbeeld achteraan geplaatst op houten zittingen, er werd ook een onderscheid gemaakt tussen getrouwde en ongetrouwde personen en hun beroep. Vrijgezellen en soldaten werden ook afzonderlijk geplaatst. Op die manier werden de verschillende klassen bij elkaar geplaatst en konden er geen schermutselingen ontstaan tussen de verschillende groepen.

Het Colosseum is ellipsvormig bouwsel dat 188m x 155m meet. De unieke vorm zorgde ervoor dat er een uitstekende akoestiek en zichtbaarheid was.

Het Colosseum was zodanig ontworpen dat er bijna geen wind of afkoeling was voor de toeschouwers. De temperaturen konden namelijk zeer hoog oplopen. Om voor afkoeling te zorgen en de directe zonnestralen buiten te houden, werden speciale overkappingen opgehesen boven de toeschouwers. Deze zorgden ervoor dat de temperatuur minder hoog kon oplopen. Caligula zag hierin zelfs de mogelijkheid om zijn autoriteit uit te spelen. Hij verbood soms bij hoge temperaturen de overkappingen aan te brengen en verbood dat er maar iemand het Colosseum verliet op dat moment. De overkappingen werden bevestigd aan 240 houten masten die verticaal stonden op de bovenste rand van het Colosseum. Het aanbrengen van de verschillende zonnezeilen werd gedaan door zeemannen die ervaring hadden met dat soort zeilen.

Vandaag is het Colosseum één van de drukst bezochte bezienswaardigheden te Rome. Handige informatie zoals openingsuren en toegangsprijzen zijn te vinden op de website van Pierreci. U kunt er online tickets boeken.

Klik hier om de website te bezoeken.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 8/3/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent reizen en vakantie
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 REIZEN EN VAKANTIE
Interessante reisartikels
Ontdek leuke en interessante reisartikels omtrent reizen en vakantie.
Hotels
Zoek en boek goedkope hotels, romantische hotels in Europa of in de rest van de wereld.
Last minute reizen
Bent u op zoek naar een last-minutes zonvakantie ? Ontdek onze reisaanbiedingen.
Zonreizen
Ontdek interessante zonvakanties en zonreizen naar het buitenland.
Goedkope citytrips
Boek citytrips te Londen, Parijs,
Rome, Brugge, Barcelona, Amsterdam, Athene, ...
Vakantiewoningen
Zoek te Ardennen, Frankrijk, Spanje, Italie, Duitsland, Nederland, België, Kroatie, ...
Charmehotels
Boek een hotel met karakter in Europa ! Bekijk onze charmehotels in Europa...
Vliegtickets / Vliegtuigtickets
Zoek en boek goedkope vliegtickets en vergelijk deze direct online.
Vakantieparken
Ontdek alle vakantieparken in België en Europa.
Skireizen
Zoek en boek goedkope skireizen, goedkope wintersportvakanties...
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z