logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ONDERNEMEN
Startpagina
Artikels
Kosten boekhouder
Energietips
Links
 BUSINESS LEADS
Aanbestedingen
Ontvang offertes
 ZOEKEN EN TOOLS
Btw-nummers
Btw berekenen
Overnames
Faillissementen
Gerechtelijke akkoorden
Oprichtingen
Bedrijfsinformatie
Woordenboek
Postcodes
Vertalingen
 GIDS EN TELEFOON
B2B Aankoopgids
Gele Gids Wereldwijd
Witte Gids
 ZONENUMMERS
België
Nederland
Frankrijk
Duitsland
Alle landcodes
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  VERWARMING - ELECTRICITEIT - AARDGAS

Bespaar als KMO op verwarming

De olieprijzen blijven de laatste jaren stijgen. Als de lente ook nog eens op zich laat wachten na een koude winter, moet je diep in je zak tasten voor een aangename werktemperatuur. Wij tonen je hoe je een verwarmingsysteem voor je KMO kiest, aangepast aan het gebouw n aan de behoeften van de werknemers.

Kantoren verwarmen
Centrale verwarming met een programmeerbare kamerthermostaat en thermostatische kranen biedt een zuinige oplossing voor het verwarmen van kantoren. Vanaf een centrale stookplaats verspreidt een verwarmingsketel de warmte via een buizenstelsel.

En grote verwarmingsketel kan soms beter vervangen worden door aparte, kleinere verwarmingsketels of gedecentraliseerde verwarmingstoestellen. Niet alle ruimtes hebben immers dezelfde warmtebehoefte. Denk aan een computerlokaal dat zichzelf als het ware verwarmt of de nood aan slechts enkele verwarmde ruimtes tijdens het weekend.

Grote ruimtes verwarmen
Grote bedrijfshallen via centrale verwarming verwarmen gaat gepaard met grote warmteverliezen. Plaats daarom meerdere toestellen met een klein vermogen. Verwarm enkel daar waar nodig en bespaar de helft van je energie.

Bij ruimtes van meer dan tien meter hoog stijgt veel warme lucht naar het dak. Dit noemt men stratificatie. Gebruik convectie, straling of andere destratificatoren om de warmte terug te sturen.

Convectie blaast warme lucht door luchtverhitters op aardgas. Je krijgt een goede verdeling van de warme lucht op voorwaarde dat de ruimte niet te hoog is. Het rendement varieert van 88% tot 98% voor condensatiesystemen.

Straling is geschikt voor hoge ruimtes. Heeft je KMO veel ruimtes van vier meter of hoger? Wil je deze slechts plaatselijk of gedeeltelijk verwarmen? Staat de deur er vaak open? Kan je de slechte isolatie moeilijk verbeteren? Straling is dan ideaal om de warmte te richten op al dan niet afgebakende zones. Ook al is de omgevingstemperatuur lager dan gewoonlijk, toch voelt dit type warmte aangenaam aan. Het gebruik van stralingswarmte is wel verboden in ruimtes met meer dan tien ton rubber, textiel, papier of karton.

Naast infraroodstraling bestaan er ook lichtgevende stralingspanelen met keramische platen met een rendement van 50 70%. Men kan ook gebruik maken van donkere stralingsbuizen met een rendement van 50%. En zijde van de buis bevat een brander, de andere een afzuigventilator.

Andere destratificatoren zijn ventilatoren onder het dak of systemen waarbij men koude lucht injecteert. Beide zorgen ervoor dat de warme lucht terug naar beneden keert.

Verwarmingsketel
Klassieke verwarmingsketels zijn weliswaar niet duur in aankoop, maar verbruiken erg veel. Kies daarom voor hoogrendementsketels die het water minder sterk opwarmen, tussen 30 en 70C. Naast verbranding recupereren ze de warmte van de verbrandingsgassen.

Je kan ook kiezen voor condensatieketels die het water tussen 70 en 90C verwarmen. Ze beperken het energieverlies tot een minimum, aangezien ze de warmte benutten van de waterdamp die bij verbranding vrijkomt. Bij aankoop zijn ze iets duurder dan hoogrendementsketels, maar qua verbruik win je dat in twee vier jaar terug. Let wel op: sommige modellen werken enkel op duurdere, zwavelarme 'groene' stookolie.

Vloer- of wandketel
Wat de plaatsing van verwarmingketels betreft, kan men opteren voor een vloerketel of een wandketel. De grootte van de KMO en het al dan niet gebruik van warm water (keukentje, douches) bepalen de keuze.

Vloerketels hebben een groter vermogen dan wandketels. Je moet je wel nog een aparte circulatiepomp en een expansievat aanschaffen.

Wandketels zijn compacter en beperkt qua vermogen. Er is wel al een expansievat en circulatiepomp ingebouwd. Men kan ze ook voor warm water gebruiken.

Aardgas, aardolie of elektriciteit?
A ardgas biedt meer voordelen voor KMO's dan aardolie:

 • Je hebt noch een opslagtank noch een brandstofvoorraad nodig. Je hoeft bijgevolg ook niet te vrezen voor lekken.
 • Het rendement van aardgasketels is hoger dan dat van stookolieketels, zelfs bij groene aardolie.
 • Men bestempelt aardgas als een milieuvriendelijke brandstof. Bij verbranding komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij aardolie.

Verwarmen op elektriciteit is een dure aangelegenheid voor een KMO of je moet over een warmtepomp beschikken. Met een compressor haalt deze omgevingswarmte uit grond, lucht of water. Die warmte wordt op een hogere temperatuur gebracht en in het gebouw gepompt. 30% van de totale warmte haalt men uit elektriciteit, de rest is gratis. Bovendien kan je de pomp 's nachts laten draaien om nog meer kosten te besparen.

Kwaliteitslabels
Bij gasketels geven kwaliteitslabels het rendement aan. Deze ketels zijn ook volledig in de regel met de huidige uitstootnormen. Vergelijk onderstaande labels en onthoud dat men normaal gezien een standaardrendement van 70 tot 80% behaalt met dus een verlies van 20 30%.

 • HR+: hoogrendementsketels met een minimumrendement van 84 (+2 log Pn)% bij vollast en 80 (+ 3 log Pn)% bij deellast
 • HR TOP: condensatieketels met een rendement van minstens 91 (+ 1 log Pn) % bij vollast en minstens 97 (+ 1 log Pn)% bij deellast

Ook de oliesector kent bepaalde labels toe aan kwaliteitsvolle verwarmingsinstallaties met een hoog rendement. Tegelijkertijd voldoen deze ketels aan de strengste normen inzake NOx- en CO-emissies.

 • OPTIMAZ: hoogrendementscombinaties met lage temperatuurtechniek en een rendement van minimum 93%
 • OPTIMAZ-elite: stookolieketels met condensatietechniek met een rendement van minstens 97,5 %

Regeling
Deel het gebouw in groepen in en verwarm volgens behoefte. Een groep aan het raam heeft bijvoorbeeld minder verwarming nodig. Je bespaart zo'n 5 15% op het aardgasverbruik. De investering heb je in n drie jaar terugverdiend.

Je kan ook met een timer werken, een klokthermostaat. Je wil op het einde van de werkdag, als iedereen het gebouw verlaten heeft, de temperatuur sterk verlagen? Geen probleem, op vooraf ingestelde tijden schakelt de verwarming zichzelf aan en uit.

Met een buitensonde of buitenvoeler past de ketel de binnentemperatuur aan aan de buitentemperatuur en de weersomstandigheden.

Subsidies
Naast fiscale voordelen zijn er ook premies van netbeheerders en lokale besturen zoals provincies en gemeenten. Een handige zoekfunctie hiervoor vind je op de website energiesparen.be.

Tips
We sluiten af met enkele tips:

Sensibiliseer je werknemers

 • Houd ramen en deuren dicht als de verwarming opstaat.
 • Plaats de thermostaat en thermostatische kranen op duidelijk zichtbare plaatsen, dan is de temperatuurregeling transparanter.
 • Dek verwarmingstoestellen nooit af. Het is niet alleen energieverspilling, bij convectoren ontstaat ook brandgevaar.

De ideale kantoortemperatuur

 • Zet de thermostaat eens een graad lager, een besparing van 7% op je energiefactuur. Overdag volstaat 21C in kantoren. "
 • Als je 's nachts een basistemperatuur van 16C aanhoudt bij een iets oudere verwarmingsketel, heb je 's morgens minder energie nodig om het gebouw weer helemaal warm te krijgen. Bij nieuwe toestellen mag de verwarming gerust nog wat lager 's nachts.

Laat je installatie optimaal renderen

 • Isoleer de verwarmingsleidingen in niet verwarmde ruimtes, dan gaat er minder energie verloren. Lees ook de andere isolatie- en ventilatietips in het artikel 'Bespaar als KMO met isolatie en ventilatie'.
 • Houd het leidingennet zo kort mogelijk. Zo spaar je bij de installatie kosten uit en is er minder warmteverlies.
 • Bevestig reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warmte weerkaatst in plaats van in de muur te verdwijnen.
 • Een waakvlam die steeds brandt, kost op jaarbasis 30 45 euro aan energie. Met een elektronische ontsteking spaar je die meerkost uit.
 • Laat een aardgasketel om de twee jaar nakijken. Bij een stookolieketel is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. Enkel een erkend technicus mag een onderhoudsattest afleveren met de resultaten van de rookgasanalyse.
   
Hoe energie besparen binnen je bedrijf op verwarming ?

Hoe energie & electriciteit besparen op kantoorapparaten ?

Isoleren is energie besparen binnen je bedrijf ! Enkele tips

De juiste verlichting is energie besparen binnen je bedrijf !

Bespaar energie en elektriciteit met een goede productiviteit van je werknemers !

Hoe kies je de juiste energieleverancier bij het verhuizen van je bedrijf ?

 

NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.
 
  ENI ENERGIELEVERANCIER
 AUDENAERT ACCOUNTANCY - BOEKHOUDKANTOOR
ACCTS
all-round accountants- en boekhoudkantoor met een professioneel team gevestigd in Melle.
 BESPAAR ENERGIE: BEDRIJF OF KANTOOR
Bespaar op je energiefactuur !
Ontdek tips om te besparen in je bedrijf op je energie zoals elektriciteit, gas, water...
 TOOLS EN ZOEKEN
Overnames
Volg online welke bedrijven te koop staan of klaar staan om over te nemen.
Faillisementen / Oprichtingen
Welke bedrijven gingen in België vorige maand failliet en welke bedrijven werden opgericht.
Postcodes en Posttarieven
Zoek via NetOnline Belgische postcodes op en de tarieven voor briefwisseling.
Vertalen
Bent u op zoek naar een vertaling ? Via onze vertaalmodules kunt u vertalen.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z