logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ONDERNEMEN
Startpagina
Artikels
Kosten boekhouder
Energietips
Links
 BUSINESS LEADS
Aanbestedingen
Ontvang offertes
 ZOEKEN EN TOOLS
Btw-nummers
Btw berekenen
Overnames
Faillissementen
Gerechtelijke akkoorden
Oprichtingen
Bedrijfsinformatie
Woordenboek
Postcodes
Vertalingen
 GIDS EN TELEFOON
B2B Aankoopgids
Gele Gids Wereldwijd
Witte Gids
 ZONENUMMERS
België
Nederland
Frankrijk
Duitsland
Alle landcodes
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  BESPAAR OP ENERGIE EN ELEKTRICITEIT

Bespaar als KMO op energie met kantoorapparatuur

Kantoorapparatuur kost je KMO veel energie: computers, printers, faxen, scanners, kopieerapparaten... Vaak onnodig, want men laat toestellen lange tijd ongebruikt aanstaan. Dan hebben we het nog niet over faciliteiten die je je werknemers wil aanbieden, een koelkast bijvoorbeeld. Wij tonen je hoe je de energie-uitgaven van je KMO beperkt.

Computers
Een computer verbruikt gewoonlijk 160 Watt. Hierop kan je de helft besparen met de optie powermanagement. Die levert eveneens minder lawaai en warmte op. Powermanagement benvloedt de levensduur van toestellen of batterijen trouwens niet. Maak van deze optie geen gemakkelijkheidsoplossing. Schakel je pc geregeld uit als je er langere tijd niet achter zit.

Vergelijk het verbruik van deze energiebesparende standen:

Stand

Aan of uit?

Functies in werking?

Energieverbruik?

Uit-stand*

Uit

Geen functies

0 Watt

Slaap-stand

Gedeeltelijk uit

Zo goed als geen functies

20 Watt

Stand-by

Gedeeltelijk uit

Deel van de functies

45 Watt

Screensaver**

Aan

Deel van de functies

160 Watt

Het lage verbruik is niet het enige voordeel van powermanagement:

 • Als je pc automatisch in slaapstand valt bij non-activiteit, schrijft hij je gegevens eerst weg op de harde schijf.
 • Een pc in stand-by start sneller terug op dan in slaapstand.
 • Je bespaart eveneens op koeling, want een ruimte vol pc's geeft heel wat warmte af.
 • Vergrendel je energiebesparende stand met een paswoord, zodat men je persoonlijke documenten niet kan inkijken bij afwezigheid.
 • Automatisch uitgeschakelde beeldschermen geven minder elektromagnetische straling af.

Ook al staat je computer uit, met de stekker in het stopcontact verbruikt hij toch nog enkele Watt. Steek daarom de stekkers van je computer en randapparatuur in n stekkerdoos met aan- en uitknop. Het sluipverbruik van transformators kan je dan tegengaan met n druk op de knop.

Overtuigd van het nut van powermanagement? Volg start, instellingen en configuratiescherm om in Windows je powermanagement aan te passen. Bij Macintosh ga je naar extensiebeheer, waar je het regelpaneel energiestand kan oproepen.

PC, laptop of palmtop?
Laptops hebben meer energiebesparende voorzieningen dan desktops en zijn bijgevolg zuiniger. Palmtops verbruiken nog minder energie, maar vervangen - in de praktijk - zelden laptops.

Hoe maak je laptops nog energievriendelijker? Batterijen opladen gaat altijd gepaard met energieverliezen. Laptops werken daarom het zuinigst, als ze aangesloten zijn op het elektriciteitsnet. Vermijd sluipverbruik: de lader van je laptop verbruikt ook energie zonder laptop.

Welk beeldscherm?
Houd bij de aankoop van een beedscherm rekening met deze tips:

 • Hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik.
 • Hoe hoger de resolutie, hoe hoger het energieverbruik.
 • Platte LCD-schermen verbruiken de helft minder dan klassieke CRT-monitors.
 • LCD-schermen geven minder elektromagnetische straling af.

Faxen & printers
Printers en faxen staan meestal in stand-by, wat veel energie vraagt. Gemiddeld gebruik je een fax slechts drie minuten per dag, op jaarbasis is dat maar zestien uur. Een laserprinter verbruikt in stand-by bijvoorbeeld 75% van het totale verbruik. Koop daarom een energiezuinig apparaat met keurmerk.

Ook deze toestellen kennen energiebesparende standen, zoals computers. Stand-by schakelt de functies gedeeltelijk uit. Het energieverbruik kan echter nog steeds hoog zijn. Zo houden laserprinters de fuser warm, zodat ze onmiddellijk reageren bij een printcommando. De slaapstand is dan zuiniger. Laserprinters kunnen dan wel commando's ontvangen, maar moeten eerst opwarmen. (Inkjetprinters hebben geen slaapstand.) Het energieverbuik is laag, omdat er slechts enkele functies in werking blijven. Ten slotte is er de uit-stand. Soms kan het toestel toch nog energie verbruiken, als de stekker in het stopcontact steekt.

Wil je als KMO nog meer energie winnen?

 • Schakel apparaten die je niet gebruikt, uit. Faxen of printers regelmatig uitzetten spaart energie zonder extra slijtage aan het toestel.
 • Als je alle stekkers in n stekkerdoos steekt, kan je alles met n knop uitschakelen.
 • Sommige apparaten hebben geen aan- en uitknop. De stekker uit het stopcontact halen is de enige mogelijkheid om ze uit te zetten. Ook hier kan een stekkerdoos met aan- en uitknop handig zijn.
 • Gebruik een timer om toestellen zoals een fax 's nachts uit te zetten.

Inkjet- of laserprinter?
Laserprinters verbruiken normaal gezien meer energie dan inkjetprinters: 90 130 Watt, soms zelfs even tot 700 Watt, versus 11 Watt. Omdat laserprinters veel sneller printen, is het energieverschil per print wel kleiner. Kies daarom een inkjettoestel, als je geen grote hoeveelheden in korte tijd moet printen.

Inkjet-, laser- of thermische fax?
Een laserfax verbruikt gemiddeld 40% energie meer dan een inkjetfax. Inkjetfaxen en de oudere thermische faxen verbruiken ongeveer evenveel.

Combinatiemogelijkheden
Multifunctionele toestellen die fax, printer, scanner en kopieerapparaat met elkaar combineren, verbruiken de helft minder energie dan losse apparatuur. Wel kan de optie powermanagement erg complex zijn, met energieverlies als gevolg.

Energielabels voor kantoorapparaten
Gebruik energievriendelijke kantoorapparaten met erkende energielabels. Dat geldt niet alleen bij computers, printers en faxen, maar ook voor scanners en kopieerapparaten. Energy Star is het meest bekende, maar wij stellen eveneens enkele andere labels voor.

Energy Star is het keurmerk van het Amerikaanse EPA, ondersteund door de EU. Het label biedt energiebesparende standen aan, met specifieke eisen voor de slaap- en stand-by-stand. Energy Star beeldschermen bijvoorbeeld verbruiken in slaapstand de helft minder dan een gewoon beeldscherm.

Verder is GEEA een Europees label dat eisen stelt op het vlak van stand-by-gebruik.

TCO label is Zweeds. Naast het zuinige energieverbruik, beantwoordt dit label aan strenge eisen op het vlak van de straling van monitors. Ten slotte staat Ecoloabel garant voor levensduurverlenging en energiebesparing bij kantoorapparaten.

Let op: de energiefunctie moet soms apart worden ingesteld bij kantoorapparaten.

Energielabels voor huishoudelijke apparaten
Je wil je werknemers waarschijnlijk wel een keukentje aanbieden. Daar kunnen ze gekoelde dranken uit de koelkast halen of een snack opwarmen in de microgolfoven... Of wat dacht je van airconditioning? Ook bij deze toestellen houd je het energieverbruik best in de hand. Let op het energielabel!

Een Europese richtlijn deelt elektrische apparaten zoals koelkasten, airconditioners, lichtbronnen, (af)wasmachines... in volgens energieklassen. Afhankelijk van het energieverbruik kregen de toestellen aanvankelijk een score van A (laag verbruik) tot G (hoog verbruik). In 2004 kwamen daar de nog zuinigere labels A+ en A++ bij.

Een toestel met een A+-label verbruikt 25% minder dan een toestel met een A-label. Nog beter doet de klasse A++ het. Dergelijke apparaten verbruiken op hun beurt nog eens 50% minder elektriciteit dan klasse A.

Bij wijze van voorbeeld vind je in onderstaande tabel een vergelijking tussen het theoretisch verbruik van een koelkast zonder vriesruimte van 250 liter. Het rele verbruik is mede afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid voedsel in de koelkast en de omgevingstemperatuur.

Houd dus bij aankoop van een nieuwe toestel het energielabel in het oog. De klassen A tot A++ kosten wel meer, maar op enkele jaren tijd heb je die meerprijs teruggewonnen via je elektriciteitsverbruik.

Koelkasten
Koelkasten zonder vriesruimte zijn zuiniger dan combitoestellen.

Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond de koelkast. Plaats het toestel op enkele centimeters van de muur. Bij inbouwtoestellen zorgen roosters onderaan en bovenaan voor luchtcirculatie.

Houd rekening met deze energiebesparende tips:

 • De ideale temperatuur is 4 5 C. Een lagere temperatuur kost onnodig energie, bij een hogere temperatuur zal voedsel te snel bederven. Leg een thermometer in een bakje water in het midden van de koelkast om de temperatuur te meten.
 • Bewaar geen producten in de koelkast die erbuiten bewaard kunnen worden.Plaats ongeopende potjes, flessen en blikjes niet in de koelkast. Misschien volstaat een kleine, zuinigere koelkast zelfs?
 • Plaats niet te veel zware spullen in de koelkastdeur. Het belast de scharnieren van de deur. Een deur die niet goed sluit, verkwist energie. Controleer dit geregeld.
 • Maak het buisjessysteem achteraan regelmatig schoon.
 • Als je de koelkast meer dan twee weken niet gebruikt, kan je hem beter uitschakelen. Laat de deur dan wel op een kier staan om schimmelvorming tegen te gaan.

Sensibiliseer ten slotte je werknemers en laat hen een handje helpen. Uiteindelijk dragen ze zo ook een steentje bij aan het milieu.

   
Hoe energie besparen binnen je bedrijf op verwarming ?

Hoe energie & electriciteit besparen op kantoorapparaten ?

Isoleren is energie besparen binnen je bedrijf ! Enkele tips

De juiste verlichting is energie besparen binnen je bedrijf !

Bespaar energie en elektriciteit met een goede productiviteit van je werknemers !

Hoe kies je de juiste energieleverancier bij het verhuizen van je bedrijf ?

 

NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.
 
  ENI ENERGIELEVERANCIER
 AUDENAERT ACCOUNTANCY - BOEKHOUDKANTOOR
ACCTS
all-round accountants- en boekhoudkantoor met een professioneel team gevestigd in Melle.
 BESPAAR ENERGIE: BEDRIJF OF KANTOOR
Bespaar op je energiefactuur !
Ontdek tips om te besparen in je bedrijf op je energie zoals elektriciteit, gas, water...
 TOOLS EN ZOEKEN
Overnames
Volg online welke bedrijven te koop staan of klaar staan om over te nemen.
Faillisementen / Oprichtingen
Welke bedrijven gingen in België vorige maand failliet en welke bedrijven werden opgericht.
Postcodes en Posttarieven
Zoek via NetOnline Belgische postcodes op en de tarieven voor briefwisseling.
Vertalen
Bent u op zoek naar een vertaling ? Via onze vertaalmodules kunt u vertalen.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z