logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ONDERNEMEN
Startpagina
Artikels
Kosten boekhouder
Energietips
Links
 BUSINESS LEADS
Aanbestedingen
Ontvang offertes
 ZOEKEN EN TOOLS
Btw-nummers
Btw berekenen
Overnames
Faillissementen
Gerechtelijke akkoorden
Oprichtingen
Bedrijfsinformatie
Woordenboek
Postcodes
Vertalingen
 GIDS EN TELEFOON
B2B Aankoopgids
Gele Gids Wereldwijd
Witte Gids
 ZONENUMMERS
België
Nederland
Frankrijk
Duitsland
Alle landcodes
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Conflictoplossingsstijlen op de werkvloer

Conflicten op de werkvloer zullen zich altijd blijven voordoen. Collegaís, klanten, leveranciers..., zelfs met je baas kan een meningsverschil leiden tot een conflict. Meestal vormt het conflict op zich niet zoín probleem, wel de manier waarop mensen omgaan met het conflict. Zo identificeerde Johnson 5 conflictoplossingsstijlen...

Schildpad als conflictoplossingsstijl
Hoe gaan schildpadden om met conflicten? Ze vermijden ze! Als ze letterlijk kunnen weglopen van de situatie, dan doen ze dat ook. Als ze niet kunnen vertrekken, keren ze zich weg van de conflictpartij of weigeren ze over het conflict te praten.

Handelen als schildpad leidt tot een verlies-verliessituatie. De schildpad krijgt niet wat hij wil en de tegenpartij slaagt er niet in het probleem op te lossen. Bij kleine kwesties kan dit echter wel een goede manier zijn om met een conflict om te gaan.

Teddybeer als conflictoplossingsstijl
Teddyberen en conflicten? Teddyberen geven gewoon toe. Ze willen geliefd zijn en de relatie in stand houden. Daarom zwichten teddyberen voor de wensen van de andere partij. Voor de teddybeer die niet echt krijgt wat hij wil, ontstaat dan een verliessituatie, terwijl de andere wint.

Soms kan deze conflictoplossingsstijl een handige manier zijn om met een conflict om te gaan. Zo gebeurt het vaak in relaties dat koppels om de beurt de teddybeerstijl aannemen: ĎAls we nu die romantische film bekijken, dan ga je volgende week met me mee naar die actiefilm.í Zolang de rollen wisselen, is er geen probleem. Als er echter een iemand is die altijd toegeeft op het werk, dan kan het zijn dat deze er na een tijdje genoeg van heeft en opstapt.

Haai als conflictoplossingsstijl
Haaien vallen aan als er sprake is van een conflict. Hun doel in een conflict is hun eigen noden bevredigen en om dat doel te bereiken gebruiken ze alle middelen die mogelijk zijn. Hun gedrag wordt bestempeld als agressief en ze kunnen de ander verbaal aanvallen of manipuleren. Voor een haai is de gewenste uitkomst van het conflict: ik win, jij verliest. Of ik win en het kan me niet schelen wat er met jou gebeurt....

Als je ooit met een haai in conflict geraakt, zal je het meteen weten. Wat gebeurt er immers in de vrije natuur als een haai een schildpad tegenkomt? Het lijkt misschien een onethische manier om met conflicten om te gaan, maar in bepaalde situaties past deze conflictoplossingsstijl. Als je je bijvoorbeeld in een noodsituatie bevindt of als je een conflict hebt met een haai, dan kan je zelf ook best als haai handelen.

Vos als conflictoplossingsstijl
Vossen proberen een conflict op te lossen met het vinden van een compromis. Ze willen het conflict oplossen op die manier dat beide partijen het gevoel hebben dat ze op zijn minst bereikt hebben wat ze willen. Dit lijkt een win-winsituatie, maar vergeet niet dat er ook verlies-verlieselementen in zitten. Beide partijen moeten immers iets opgeven.

Als een snelle oplossing nodig is, is dit een goede manier om met een conflict om te gaan. Er is immers minstens sprake van een gedeeltelijke win-winsituatie. Als je collega en jij bijvoorbeeld verlof willen nemen op dezelfde dag, dan kan een compromis als volgt luiden: jij krijgt ís morgens vrij en werkt ís middags, terwijl je collega ís morgens werkt en ís middags vrijaf neemt. 

Uil als conflictoplossingsstijl
De meest wijze manier om met de meeste conflicten om te gaan is je gedragen als uil. Deze lost het conflict immers al samenwerkend op. Dit betekent dat beide partijen samenwerken met de bedoeling om een wederzijds bevredigende oplossing te vinden. Hierbij staat de win-winsituatie dus voorop.

Handelen als uilen mag dan wel de meest wenselijke uitkomst vormen, in werkelijkheid kan het een hele tijd duren eer men een win-winsituatie bereikt. Over kleine meningsverschillen zoals waar gaan we lunchen, wil je waarschijnlijk liever niet uren discussiŽren om een akkoord te bekomen.

Welke conflictstijl je ook gebruikt, hopelijk win je meer dan je verliest!

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 19/9/2007
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent ondernemen
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 

 
  ENI ENERGIELEVERANCIER
 AUDENAERT ACCOUNTANCY - BOEKHOUDKANTOOR
ACCTS
all-round accountants- en boekhoudkantoor met een professioneel team gevestigd in Melle.
 BESPAAR ENERGIE: BEDRIJF OF KANTOOR
Bespaar op je energiefactuur !
Ontdek tips om te besparen in je bedrijf op je energie zoals elektriciteit, gas, water...
 TOOLS EN ZOEKEN
Overnames
Volg online welke bedrijven te koop staan of klaar staan om over te nemen.
Faillisementen / Oprichtingen
Welke bedrijven gingen in België vorige maand failliet en welke bedrijven werden opgericht.
Postcodes en Posttarieven
Zoek via NetOnline Belgische postcodes op en de tarieven voor briefwisseling.
Vertalen
Bent u op zoek naar een vertaling ? Via onze vertaalmodules kunt u vertalen.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z