Bepaal je budget en voorspel je omzet
Een piloot zou nooit zomaar naar een bestemming vliegen zonder vluchtplan dat uitlegt hoe hij er geraakt... Toch zijn er heel wat bedrijfsleiders die de deuren van hun kmo openen zonder heldere plannen. Als je als ondernemer wil slagen, doe je er nochtans goed aan om een budget op te stellen en je omzet te voorspellen.
Budget als richtsnoer Een budget hoeft geen beperkend plan te vormen dat je dwingt om jezelf en je onderneming van alles te ontzeggen. In feite zou een budget veeleer een gids moeten zijn in plaats van een beperking. Een redelijk budget staat je toe om te doen wat je wil; het laat je toe om je resources te gebruiken waar je ze het meest nodig hebt, zodat je kmo de juiste richting uit evolueert. Met een financieel plan controleer je als zaakvoerder je cash flow in plaats van dat de cash flow jou controleert.
Start met een eenvoudig budgetplan Een budget vastleggen hoeft geen ingewikkelde en tijdrovende opdracht te vormen. In het begin is het zelfs beter om de zaken eenvoudig te houden. De sleutel daarbij is bepalen hoeveel je zal uitgeven en verdienen in een bepaald jaar. Die cijfers gebruik je vervolgens om te beramen hoeveel je wil groeien in de volgende jaren.
Als je al een zaak hebt opgestart, dan kan je gemakkelijk met je documenten van de voorbije jaren uitzoeken waar het geld naartoe ging en beslissen waar je eigenlijk wil dat het naartoe gaat. Als je een nieuwe ondernemer bent, dan moet je wat huiswerk verrichten zodat je realistische veronderstellingen over je zaak kan maken. In beide gevallen is een budget eenvoudigweg een hulpmiddel dat je toelaat om je geld in te zetten waar het het best gebruikt kan worden.
Budgetplan? Beantwoord deze vragen Als je een budgetplan wil opmaken, stel je jezelf best de volgende vragen:
- Hoeveel kan je realistisch gezien verkopen volgend jaar?
- Hoeveel vraag je voor je goederen en diensten?
- Hoeveel kost het om je product te produceren?
- Hoeveel bedragen je werkingskosten?
- Moet je personeelsleden aannemen? Zo ja, hoeveel en hoeveel zal je hen betalen?
- Hoeveel ga je jezelf uitbetalen?
- Hoeveel belastingen moet je betalen?
- Hoeveel geld moet je lenen en hoeveel bedraagt je maandelijkse afbetaling?
De antwoorden op deze vragen vormen de basis van je budget en voorspelling. Als je een businessplan opgesteld hebt, dan zou je de antwoorden op veel van deze vragen moeten weten. Als dat niet het geval is, dan heb je nog heel wat informatie nodig om een voorspelling trachten te maken. Deze vragen zullen je in ieder geval helpen bij het bepalen van 2 essentiële aspecten: je voorspelde inkomsten en uitgaven.
Inkomsten voorspellen Voor de inkomstencategorie moet je voorzichtig schatten hoeveel verkoopsinkomsten je volgend jaar zal hebben. Kijk naar je inkomsten van vorig jaar en leid de toekomstige inkomsten daarvan af. Nieuwe bedrijfleiders zonder geschiedenis moeten trachten te bepalen hoeveel hun concurrenten verdienen en dat als richtlijn gebruiken.
Onthoud dat je realistisch moet blijven. Als je een al te roze beeld schetst, dan kan dat gemakkelijk je pet te boven gaan waardoor je geld uitgeeft dat nooit iets oplevert. Als je meer verdient dan je voorspelde, dan is alles prima, maar let op als je minder dan voorspeld verdient!
Uitgaven voorspellen Wat de uitgaven betreft, reken daarbij alle zakelijke uitgaven zoals reclame, transport, verzekeringen, huur, belastingen, telefoonkosten, uitrusting, personeelskosten... zowel vandaag de dag als naar de toekomst toe.
Eens je je voorspelde inkomsten en uitgaven op papier ziet staan, weet je exact hoeveel er elke maand moet binnenkomen om je zaak drijvende te houden en hoeveel je over hebt voor extra onkosten. Op die manier is het veel minder verleidelijk om geld aan zakelijke kosten uit te geven die niet binnen je plan passen. En dat is nu net waar een budget voor dient: ervoor zorgen dat je uitgaven niet hoger komen dan je inkomsten!
|