logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ONDERNEMEN
Startpagina
Artikels
Kosten boekhouder
Energietips
Links
 BUSINESS LEADS
Aanbestedingen
Ontvang offertes
 ZOEKEN EN TOOLS
Btw-nummers
Btw berekenen
Overnames
Faillissementen
Gerechtelijke akkoorden
Oprichtingen
Bedrijfsinformatie
Woordenboek
Postcodes
Vertalingen
 GIDS EN TELEFOON
B2B Aankoopgids
Gele Gids Wereldwijd
Witte Gids
 ZONENUMMERS
België
Nederland
Frankrijk
Duitsland
Alle landcodes
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Succesvolle teams op de werkvloer?

Samen kan je meer dan alleen. In bedrijven werkt men dan ook vaak met teams, al loopt de teamwerking niet altijd even vlot. Daarom leren wij je hoe je een succesvol en doeltreffend team op de werkvloer opbouwt.

 

Effectieve teams?

Managers zoeken voortdurend naar manieren om de bedrijfsresultaten en de rendabiliteit te verbeteren. Velen geloven dat teamgebaseerde, horizontale personeelsstructuren aan de basis liggen van zakelijke successen. Op elke werkvloer weerklinken dan ook de woorden team, teamwerking en teambuilding. Het lijkt iets vanzelfsprekend waardoor weinig bedrijfsleiders en afdelingschefs stilstaan bij de manier waarop ze een effectief team ontwikkelen. Teamwerking is immers meer dan een groep mensen laten samenwerken. Niets gaat vanzelf: het team en de resultaten ervan moeten voortdurend verbeterd worden.

 

Heb je de indruk dat het werken in teams binnen je kmo beter kan? Doorloop dan de volgende checklist:

 

Duidelijke verwachtingen an het team

Heeft de bedrijfsleider of afdelingschef zijn verwachtingen omtrent de prestaties en resultaten van het team duidelijk gecommuniceerd? Weten de teamleden waarom het team gecreŽerd werd? Toont het bedrijf doelgerichtheid bij het ondersteunen van het team in de vorm van werkkrachten, tijd en financiŽle middelen? Krijgt het werk van het team voldoende aandacht  en vormt het een prioriteit voor de bedrijfsleider of afdelingschef?

 

Duidelijke context voor het team

Begrijpen de teamleden waarom ze deel uitmaken van het team? Begrijpen ze hoe het werken in teams het bedrijf helpt bij het bereiken van zijn bedrijfsdoelstellingen? Kunnen de leden het belang van het team definiŽren met het oog op het bereiken van zakelijke objectieven? Begrijpt het team waar zijn werk past in de totale context van de doelen, principes, visies en waarden van de kmo?

 

Engagement binnen het team

Willen de leden deel uitmaken van het team? Vinden de teamleden dat hun teammissie belangrijk is? Tonen de leden hun engagement bij het nastreven van die missie? Bestempelen de teamleden hun functie binnen het team als waardevol voor de kmo ťn hun eigen carriŤre? Verwachten de teamleden dat hun vaardigheden groeien en ontwikkelen binnen het team? Vormt het team een uitdaging voor de leden ervan? Zijn ze enthousiast over hun deelname aan het team? Hopen de teamleden op erkenning voor hun bijdragen?

 

Competenties binnen het team

Heeft het team het gevoel dat de juiste mensen erin vertegenwoordigd zijn? Vinden de teamleden dat ze de nodige kennis, vaardigheden en talenten in huis hebben om te slagen in hun opdracht? Krijgt het team de nodige ondersteuning in de zin van middelen en strategieŽn om hun missie te volbrengen?

 

Missie van het team

Beschikt het team over de nodige verantwoordelijkheden? Heeft het een eigen missie, visie en strategieŽn ontwikkeld om zijn opdracht te voltooien? Heeft het team de volgende aspecten op papier vastgelegd en gecommuniceerd naar de betrokkenen: doelstellingen, verwachte resultaten, bijdragen en tijdschemaís? Welke maatstaven hanteert het team bij het meten van hun product (i.c. de teamresultaten) en het proces dat daarbij gevolgd werd? Gaat de bedrijfsleider of afdelingschef akkoord en ondersteunt hij de ontwikkelingen van het team?

 

Controle van het team

Heeft het team voldoende autoriteit en vrijheid zodat er sprake is van ownership bij het voltooien van zijn missie? Hoe ver kunnen de teamleden gaan in het nastreven van oplossingen? Begrijpen de teamleden tegelijkertijd hun grenzen? Werden er beperkingen (i.c. financiŽle en temporele) opgelegd nog voor het team tegen mogelijke barriŤres opliep? Verstaan ook alle andere werknemers de relatie met het team en diens aansprakelijkheid? Heeft de kmo gezag toegekend aan het team om aanbevelingen te maken en/of om het plan te implementeren? Is er tijd voorzien voor reflectie zodat de richting en objectieven van zowel het team als de kmo consistent op een lijn liggen? Stellen teamleden elkaar aansprakelijk voor tijdschemaís, resultaten en engagementen? Wil de onderneming de opportuniteit van zelfmanagement bij haar werknemers vergroten?

 

Samenwerking binnen het team

Hebben de teamleden inzicht in team- en groepsprocessen? Begrijpen ze de stadia van groepsontwikkeling? Werken ze op een effectieve manier met elkaar? Begrijpen ze de rollen en verantwoordelijkheden van alle teamleden? Kan het team problemen oplossen, zijn proces verbeteren, doelen stellen en maatstaven ontwikkelen? Werken de teamleden samen om de missie van het team te vervullen? Hebben ze groepsnormen en gedragsregels vastgelegd m.b.t. het oplossen van conflicten, de besluit- en consensusvorming, en meetings? Gebruikt het team de juiste strategie om zijn doel te bereiken?


Communicatie binnen en met het team

Communiceren de teamleden hun prioritaire taken duidelijk? Is er een vastgelegde methode om eerlijke feedback te geven en te krijgen? Communiceren teamleden op een duidelijke en eerlijke manier met elkaar? Brengen de teamleden verschillende meningen ter tafel? Worden conflicten ter sprake gebracht en aangepakt? Deelt de onderneming regelmatig belangrijke zakelijke informatie mee aan het team?

 

Creatieve vernieuwing binnen het team

Is de kmo werkelijk geÔnteresseerd in veranderingen? Vindt ze creatief denken, unieke oplossingen en nieuwe ideeŽn waardevol? Worden werknemers die overdachte risicoís nemen met het oog op verbeteringen daarvoor beloond? Of worden werknemers die de status-quo behouden, beloond? Voorziet de onderneming trainingen, toegang tot boeken en andere media of bedrijfsbezoeken om nieuwe denkwijzen te stimuleren?

 

Gevolgen van het team

Voelen de teamleden zich verantwoordelijk en aansprakelijk voor de teamprestaties? Worden er beloningen (winstverdeling bijvoorbeeld) en erkenning voorzien zowel voor de prestaties van hele team als van individuele teamleden? Worden overdachte risicoís gerespecteerd en aangemoedigd binnen de onderneming? Vrezen teamleden voor represailles? Besteden teamleden meer tijd aan verwijten dan aan oplossingen? Zien de teamleden hun impact bij het toegenomen succes van de onderneming?

 

CoŲrdinatie van het team

Wordt het team gecoŲrdineerd door een centrale leiding die de groep ondersteunt bij het verkrijgen van wat nodig is om successen te bekomen? Zijn er prioriteiten en gealloceerde middelen gepland tussen de afdelingen? Hebben teams ook oog voor het concept van de interne klant (i.c de volgende stap in het proces)? Zijn teams samengesteld uit meerdere functies en afdelingen gebruikelijk en werken ze effectief samen? Ontwikkelt de onderneming een klant- en procesgericht bedrijfsconcept zonder traditioneel en afdelingsgewijs te denken? 

 

Als je voldoende tijd en aandacht besteedt aan deze checklist, dan ben je zeker dat je teams op de meest effectieve manier kunnen bijdragen aan zakelijke successen. Niet alleen je kmo zal een hoge vlucht nemen, ook je werknemers zullen tevreden samenwerken aangezien ze verantwoordelijk gesteld worden en ownership kennen omtrent hun werkproces.

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 9/8/2007
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent ondernemen
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 

 
  ENI ENERGIELEVERANCIER
 AUDENAERT ACCOUNTANCY - BOEKHOUDKANTOOR
ACCTS
all-round accountants- en boekhoudkantoor met een professioneel team gevestigd in Melle.
 BESPAAR ENERGIE: BEDRIJF OF KANTOOR
Bespaar op je energiefactuur !
Ontdek tips om te besparen in je bedrijf op je energie zoals elektriciteit, gas, water...
 TOOLS EN ZOEKEN
Overnames
Volg online welke bedrijven te koop staan of klaar staan om over te nemen.
Faillisementen / Oprichtingen
Welke bedrijven gingen in België vorige maand failliet en welke bedrijven werden opgericht.
Postcodes en Posttarieven
Zoek via NetOnline Belgische postcodes op en de tarieven voor briefwisseling.
Vertalen
Bent u op zoek naar een vertaling ? Via onze vertaalmodules kunt u vertalen.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z