logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ONDERNEMEN
Startpagina
Artikels
Kosten boekhouder
Energietips
Links
 BUSINESS LEADS
Aanbestedingen
Ontvang offertes
 ZOEKEN EN TOOLS
Btw-nummers
Btw berekenen
Overnames
Faillissementen
Gerechtelijke akkoorden
Oprichtingen
Bedrijfsinformatie
Woordenboek
Postcodes
Vertalingen
 GIDS EN TELEFOON
B2B Aankoopgids
Gele Gids Wereldwijd
Witte Gids
 ZONENUMMERS
België
Nederland
Frankrijk
Duitsland
Alle landcodes
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Minder papier verbruiken op kantoor? Het kan!

Het papierverbruik met een kwart verminderen, dat is een van de engagementen van het Charter Vrij beroep voor Kyoto dat ondertekend werd door Unizo, FVIB en de betrokken beroepsorganisaties met steun van de Vlaamse overheid. Wij leggen je uit hoe je als kmo je papierberg kan verkleinen en de digitale communicatie kan optimaliseren.

 

Meer besparen met minder papier

Het papierverbruik blijft de hoogte in schieten. Op wereldvlak steeg het gebruik van papier de laatste 5 jaar met 20 procent. Ondanks de mogelijkheden van de informatietechnologie blijft het papierverbruik thuis en op kantoor stijgen. Nochtans is een vermindering van papier niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

 

Wie minder papier verbruikt, spaart het leefmilieu want bij de productie van papier gebruikt men energie, water en bomen. Daarnaast levert een verkleinde papierberg een flinke financiŽle besparing op. Voor een kmo kost een A4-blad 0,10 euro, terwijl een blad in digitale vorm slechts 0,05 euro kost. Tel maar uit hoeveel je hiermee kan besparen als je weet dat de gemiddelde kantoorbediende elk jaar verantwoordelijk is voor een verbruik van 10 000 paginaís papier. Als je idealiter dit papierverbruik tot de helft kan reduceren per werknemer, bespaar je 25 kilogram papier oftewel 250 euro per werknemer.

 

Als je als kmo minder papier verbruikt, betekent dat ook dat je minder printers en kopieerapparaten nodig hebt die op hun beurt energie en inkt verbruiken. Reken daar de aankoop- en afdankkosten van dit elektronisch afval bij en je bespaart nog eens een flink bedrag.

 

Tips om de papierberg te verkleinen

Hoe kan je als kmo je papierverbruik beperken?

 • Maak ten volle gebruik van e-mail zodat je zowel intern als extern papieren memoís, brieven, documenten en faxen tot een minimum kan beperken. Ga na of de kmo met elektronische handtekeningen kan werken.  

 • Leg een digitaal archief aan in plaats van een papieren. Pdf-bestanden bieden veel mogelijkheden. Je vindt er sneller de juiste informatie in terug dankzij de digitale zoekmogelijkheden en een efficiŽntere indexatie met sleutelwoorden. Bovendien nemen servers of cd-roms heel wat minder ruimte in beslag dan archiefmappen vol papieren documenten. Wist je dat je op een gewone cd-rom documenten kan wegschrijven die anders een halve ton papier zouden vormen?

 • Maak gebruik van de mogelijkheden die printers en kopieerapparaten bieden: druk documenten recto-verso af, verklein ze en/of print meerdere bladzijden op een bladzijde af.

 • Stel printers en kopieerapparaten standaard in met bovenstaande papiervriendelijke instellingen. Met zuinig modus verspil je ook minder inkt.

 • Gebruik enkelzijdig papier systematisch als kladpapier.

 • Lees getypte documenten na op het scherm en niet op een testafdruk. Om het leescomfort van schermlezen te vergroten kan je de lettergrootte aanpassen, inzoomen, de regelafstand vergroten... Gebruik steeds de spelling- en grammaticacontrole van je tekstverwerker om fouten op te sporen en beoordeel met de optie afdrukvoorbeeld de pagina-indeling van je documenten.

 • Voor het redigeren van documenten kan je eveneens rechtstreeks vanaf het beeldscherm werken. Met de huidige tekstverwerkingssoftware kan je verbeteringen, opmerkingen... aanbrengen, waarbij de wijzigingen bijgehouden worden. Je kan zelfs 2 documenten automatisch laten vergelijken. Niet alleen individuele werknemers, ook werkgroepen kunnen gebruik maken van deze tools.

 • Agendaís, verslagen, poststukken en documenten bij vergaderingen stuur je best in digitale vorm naar de vergaderleden. Als op een meeting een powerpointpresentatie geprojecteerd wordt, hoef je die niet op papier uit te delen. Druk je dergelijke documenten toch af, dan kunnen de vergaderleden ze gerust delen, zodat je minder exemplaren moet afdrukken. Print zeker geen documenten die al eens verspreid zijn.

 • Websites, documenten van internet... sla deze op op de harde schijf van de computer in plaats van ze uit te printen.

 • Moet er toch iets afgedrukt worden, druk dan alleen af wat nodig is: enkele alineaís of paginaís in plaats van een heel dossier bijvoorbeeld.

 • Sensibiliseer je werknemers met een briefing of training. Zorg voor een interne code voor een rationeel papierverbruik.

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 25/7/2007
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent ondernemen
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 

 
  ENI ENERGIELEVERANCIER
 AUDENAERT ACCOUNTANCY - BOEKHOUDKANTOOR
ACCTS
all-round accountants- en boekhoudkantoor met een professioneel team gevestigd in Melle.
 BESPAAR ENERGIE: BEDRIJF OF KANTOOR
Bespaar op je energiefactuur !
Ontdek tips om te besparen in je bedrijf op je energie zoals elektriciteit, gas, water...
 TOOLS EN ZOEKEN
Overnames
Volg online welke bedrijven te koop staan of klaar staan om over te nemen.
Faillisementen / Oprichtingen
Welke bedrijven gingen in België vorige maand failliet en welke bedrijven werden opgericht.
Postcodes en Posttarieven
Zoek via NetOnline Belgische postcodes op en de tarieven voor briefwisseling.
Vertalen
Bent u op zoek naar een vertaling ? Via onze vertaalmodules kunt u vertalen.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z