logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ONDERNEMEN
Startpagina
Artikels
Kosten boekhouder
Energietips
Links
 BUSINESS LEADS
Aanbestedingen
Ontvang offertes
 ZOEKEN EN TOOLS
Btw-nummers
Btw berekenen
Overnames
Faillissementen
Gerechtelijke akkoorden
Oprichtingen
Bedrijfsinformatie
Woordenboek
Postcodes
Vertalingen
 GIDS EN TELEFOON
B2B Aankoopgids
Gele Gids Wereldwijd
Witte Gids
 ZONENUMMERS
België
Nederland
Frankrijk
Duitsland
Alle landcodes
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Registreer je merk binnen de Benelux

Als je wil voorkomen dat andere ondernemingen je handelsnaam, je logo en dergelijke kopiëren, moet je je merk registreren. Binnen de Benelux kan dat via het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom. Je handelsnaam inschrijven bij de Kruispuntbank of Kamer van Koophandel biedt immers geen afdoende bescherming en geldt enkel regionaal.

 

Merk als onderscheidingsteken

Een merk is een teken dat producten en diensten van één onderneming onderscheidt van een andere. Een teken wordt daarbij heel ruim geïnterpreteerd: eender welk herkenningsteken zoals een woordmerk (i.e. naam van product), een beeldmerk (i.e. logo, typerend lettertype...), een vormmerk (i.e. vorm of verpakking), een kleurmerk (i.e. een of meerdere typerende kleuren), zelfs een klankmerk is mogelijk (i.e. een jingle). In het merendeel van de gevallen is er sprake van een woord- of beeldmerk.

 

Kmo’s en het belang van merken

Je denkt misschien dat een merk enkel belangrijk is voor grote en multinationale ondernemingen, maar niets is minder waar. Ook voor kmo’s zijn merken belangrijk; bekijk het als je visitekaartje. Klanten weten aan de hand van je merk welke kwaliteit ze van je producten en/of diensten mogen verwachten. Stel dat een andere onderneming je merk volledig of deels kopieert en veel minder kwaliteit biedt, dan kan dat nadelige gevolgen hebben voor jouw onderneming.

 

Daarnaast is een merk een verhandelbaar goed waaraan een waarde gekoppeld kan worden. Je kan andere ondernemingen bijvoorbeeld een licentie verkopen om eveneens jouw merkproducten te mogen produceren. Ook kan je je merk overdragen of verkopen zodat het merk deel uitmaakt van de activa of het geheel van de werkelijke bezittingen van je onderneming. Een sterk merk geldt zelfs als onderpand voor het bekomen van een lening.

 

Welk merk kiezen voor je kmo?

Je mag niet zomaar eender welk merk kiezen voor je onderneming. Open je een groenten- en fruithandel en kies je een logo dat gelijkenissen vertoont met de appel in het Apple-logo? Start je met je eigen kinderkledinglijn en kies je voor een naam in het typische Barbie-roze? Als deze multinationals erachter komen, zal je je merk moeten aanpassen en/of een rechtszaak mogen verwachten. Ook dichter bij huis kan je in de problemen komen. Je meubelzaak heeft toevallig dezelfde naam als die in een buurland? Als die handelsnaam als merk geregistreerd is, zal je een andere naam moeten kiezen voor je handelszaak, want op het vlak van merken geldt een exclusief gebruik. Weiger je dat, dan mag je je aan juridische gevolgen verwachten. Handelsnamen kan je via de inschrijving bij de Kruispuntbank of Kamper van Koophandel namelijk enkel regionaal beschermen.

 

Als je een onderneming start of van naam verandert, is het dus belangrijk om te kijken welke merken al bestaan. Je kan dat zelf opzoeken via het Merkenregister met alle merken die ingeschreven en gedeponeerd zijn in en bij de Benelux. Of je kan het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom of BBIE tegen betaling laten uitzoeken of er bezwaren zijn om een bepaald merk te kiezen. Na enkele weken bezorgt het BBIE je dan een onderzoeksrapport. Ten slotte kan je een advocaat onder de arm nemen. Kies er dan wel een die die gespecialiseerd is in merken en intellectuele eigendom.

 

Trademark versus registered trademark

Op producten zie je vaak de symbolen TM of een omcirkelde R. Wat betekent dat nu eigenlijk?

 

TM oftwel trademarkt (handelsmerk) gebruikt men als het merk gedeponeerd is. Dat wil zeggen als een onderneming dat merk aangevraagd heeft.

 

De omcirkelde R betekent registered trademark (geregistreerd handelsmerk). Met andere woorden het merk is effectief ingeschreven.

 

Eigenlijk zijn er in de Benelux geen regels voor het gebruik van de symbolen voor handelsmerk en geregistreerd handelsmerk. Zolang je je klanten er niet mee op een verkeerd spoor wil brengen, mag je ze gebruiken als je je merk registreert, maar dat moet niet. Aan de overkant van de oceaan bestaan er wel duidelijke regels en verplichtingen.

 

Je merk registreren bij het BBIE

Wil je er zeker van zijn dat alleen jouw onderneming je merk mag gebruiken binnen de Benelux, dan moet je je merk registreren bij het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom. Dat kan zowel online als op papier via de post. Deze bescherming binnen de Benelux kost je zo’n 80 euro.

 

Na inschrijving van je merk verkrijg je dan gedurende 10 jaar het exclusief gebruiksrecht van je merk voor goederen en diensten in België, Nederland en Luxemburg. Houd die tijdsperiode van 10 jaar in het oog en verleng je inschrijving op tijd en stond..

 

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 5/7/2007
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent ondernemen
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 

 
  ENI ENERGIELEVERANCIER
 AUDENAERT ACCOUNTANCY - BOEKHOUDKANTOOR
ACCTS
all-round accountants- en boekhoudkantoor met een professioneel team gevestigd in Melle.
 BESPAAR ENERGIE: BEDRIJF OF KANTOOR
Bespaar op je energiefactuur !
Ontdek tips om te besparen in je bedrijf op je energie zoals elektriciteit, gas, water...
 TOOLS EN ZOEKEN
Overnames
Volg online welke bedrijven te koop staan of klaar staan om over te nemen.
Faillisementen / Oprichtingen
Welke bedrijven gingen in België vorige maand failliet en welke bedrijven werden opgericht.
Postcodes en Posttarieven
Zoek via NetOnline Belgische postcodes op en de tarieven voor briefwisseling.
Vertalen
Bent u op zoek naar een vertaling ? Via onze vertaalmodules kunt u vertalen.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z