Adverteren: laat het renderen!
Wil je je bedrijf wat meer bekendheid geven of heb je een actie die je niet onopgemerkt voorbij wil laten gaan, dan kan adverteren een goede optie zijn. Hoe begin je daaraan? Met wie ga je daarvoor in zee en waarop moet je letten? We zetten het even op een rijtje.
Doel van je advertentie Alleerst moet je nadenken over wat je juist met je advertentie wil bereiken. Wil je je bedrijf bekender maken? Zorg dan dat je advertentie duidelijk maakt wat je bedrijf doet. Wil je een promotie of een specifiek product bekend maken? Zorg er dan voor dat mensen na het zien van je advertentie zin hebben om op je uitnodiging in te gaan. Vergeet nooit het doel van je advertentie en maak dat doel ook duidelijk aan het reclamebureau waarmee je werkt, zodat zij daarop kunnen inspelen.
Doelgroep Wat is de doelgroep van je advertentie? Als je klantenbestand bijvoorbeeld vooral uit oudere mensen bestaat en je producten ook interessant kunnen zijn voor jongeren, dan kan het de moeite lonen een advertentie specifiek op een jonger publiek te richten. In andere gevallen zal je je misschien meer moeten richten op andere bedrijven als doelgroep of bepaalde beroepen. Leg afhankelijk van het doel van je advertentie een specifieke doelgroep vast.
Kosten en baten Maak een reclamebudget. Stel een plan op hoe je dat geld zo best mogelijk kan besteden en wat het kan opbrengen. Maak bovendien nooit reclame om reclame te maken. Waarom zou je geld geven aan een advertentie voor een product dat al heel goed verkoopt en waarvoor niet veel extra promotie meer nodig is? Besteed daarom je geld aan advertenties waaruit je heel wat opbrengsten verwacht, zoals nieuwe klanten.
Plaats van de advertentie De volgende vraag is waar je je advertentie wil plaatsen. Bekijk de verschillende mogelijkheden en of ze aansluiten bij je doelgroep: huis-aan-huis-bladen, kranten, weekbladen, de telefoongids, vakbladen, websites, kiosken, televisie, radio, een beurs, ... Bestaat je doelgroep niet direct uit mensen met interesse in internet, dan heeft het bijvoorbeeld niet veel zin om veel geld te geven aan advertenties op websites. Vraag aan de verschillende publicaties wat hun doelgroep is, wat de inhoud van de publicatie is, onder welke oplage het verschijnt, wat de verschijningsdatum van je advertentie zal zijn, de tarieven enzovoort. Adverteer bovendien als het kan op verschillende kanalen tegelijk.
Lok de lezers Je advertentie moet klanten aantrekken en dat kan je het beste doen door hem aan te spreken en reactie uit te lokken. Bied de lezer dus een voordeel aan bij het lezen van je advertentie, bijvoorbeeld een kortingsbon of een wedstrijdformulier. Ten eerste zal je advertentie zo vlugger opgemerkt worden. Ten tweede kan je zo gemakkelijker het succes van je advertentie meten: tel het aantal kortingsbons of wedstrijdformulieren dat je terugkrijgt.
Afspraken met het reclamebureau Ga bij verschillende reclamebureaus langs en vraag hen hoe ze werken en tegen welke tarieven. Kijk welke advertenties ze nog gemaakt hebben en of hun stijl en aanpak je ligt. Zijn hun advertenties duidelijk en wekken ze de nieuwsgierigheid? Heeft het bureau ervaring met je sector en met het medium waarin je wil adverteren? Vallen hun tarieven binnen je budget?
Evalueer je advertenties Evalueer de resultaten van je advertenties. Is je advertentiedoel bereikt? Is je product waarvoor je adverteerde meer verkocht? Heeft je bedrijf nieuwe klanten kunnen winnen? Heb je het verwachte aantal kortingsbonnen ontvangen of viel de respons tegen? Is er iets misgelopen, probeer dan de oorzaak te achterhalen. Was je doelpubliek misschien toch niet zo goed gedefinieerd? Sprak de advertentie niet voldoende aan? Bereikten de gebruikte kanalen je doelpubliek wel? Wijzig je reclameplan en probeer het op een andere manier.
|