Autokeuring: checklist voor je wagen
Controleer de boorddocumenten Bij de autokeuring moet je verschillende documenten van je wagen kunnen voorleggen. Kan je dat niet, dan gaat de eigenlijke keuring van je wagen niet eens van start.
Vergeet de volgende (boord)documenten daarom zeker niet:
- inschrijvingsbewijs van je wagen
- gelijkvormigheidsbewijs
- vorig keuringsbewijs
- groene oproepkaart van de autokeuring
Controleer het chassisnummer Na het overhandigen van de keurings- en boorddocumenten moet je het chassisnummer van je voertuig kunnen aanwijzen. Dat chassisnummer vind je ofwel op de vloer, ofwel onder de motorkap, ofwel onder de voorruit. Weet je niet zeker waar het nummer zich bevindt, zoek het op voorhand dan even op in de handleiding van je wagen. Doorgaans zal de mecanicien vanuit zijn ervaring ook wel weten waar hij bij jouw wagen moet zoeken naar het chassisnummer.
Controleer de banden De eigenlijke autokeuring start met de controle van de banden. Op welke aspecten moet je letten voor je naar het keuringscentrum rijdt?
- Let erop dat de insnijding van de banden minstens 1,6 millimeter diep is en dat niet alleen op de zijkanten, maar ook op de basis van de banden.
- Zorg ervoor dat de afmetingen van de banden overeenkomen met de toegelaten bandafmetingen die vermeld staan op het gelijkvormigheidsbewijs of in de handleiding van je wagen.
- Meet de bandenspanning aangezien erg zachte of harde banden een invloed kunnen uitoefenen op de meetresultaten van de autokeuring.
- Ga na of beide voorste en achterste banden gelijkaardig zijn: hebben ze hetzelfde merk, type en dezelfde snelheidsindex?
Controleer de remmen Na de banden controleert de automecanicien de remmen van je wagen. Ook daar werp je dus best op voorhand al eens een blik op. Wacht er zeker niet mee tot op het allerlaatste ogenblik. Stel dat je je remmen moet laten vervangen: nieuwe remmen slijten niet gelijkmatig waardoor ze de testresultaten negatief kunnen beïnvloeden.
Controleer de ophanging Na de remtest moet je je wagen op trilplaten rijden. Deze controleren automatisch de ophanging van je wagen. Zorg ervoor dat je wielen goed geplaatst zijn zodat de meetresultaten nauwkeurig zijn. Problemen met de ophanging uiten zich in de vorm van een slechte wegligging en schuin afslijtende band.
Controleer de autolichten Bij de controle van de lichten van je wagen zijn er 2 aandachtspunten. In de eerste plaats moeten alle lampen werken. Vergeet zeker niet op voorhand de remlichten, pinkers, mistlampen... te controleren. In de tweede plaats is het belangrijk dat je lichten op de juiste positie staan. Dat kan je zelf regelen; in de handleiding van je wagen vind je de richtlijnen.
Controle van het zicht Ook het zicht vanuit de wagen wordt beoordeeld. Om problemen te vermijden verwijder je best alle voorwerpen die het gezichtsveld belemmeren. Denk daarbij aan stickers of zonneschermen. Ga ook even na of je ruitenwissers zich nog in goede staat bevinden en of ze werken. Defecte ruitenwissers beperken immers je zicht.
Controleer de automechaniek Vervolgens zal de mecanicien van de autokeuring de automechaniek controleren. Als leek is het moeilijk om dit op voorhand na te kijken. Meestal komen problemen aan de oppervlakte via achterblijvende olie-, brandstof- of watervlekken op de plaats waar je je wagen geparkeerd hebt.
Controleer de milieubelasting Hoe milieuvriendelijk is je auto? Dat is een laatste aspect dat bij de autokeuring nagekeken wordt. Heb je schrik dat je wagen met dieselmotor te veel roetdeeltjes uitstoot? Dan doe je er goed aan om een vijftal minuutjes voor de keuring rond te rijden met een hoog toerental.
|