Een auto huren of leasen?
Financiële leasing Een financiële leasing is een huurovereenkomst op lange termijn met een aankoopoptie. De leasetermijnen (zonder de intresten) en het bedrag van de aankoopoptie (dat minder dan 15% van het kapitaal bedraagt) dekken het volledige kapitaal dat de leasegever heeft geïnvesteerd in de wagen.
Boekhoudkundig wordt de wagen tijdens de duur van de overeenkomst beschouwd als economisch eigendom van de huurder, wat niet het geval is bij een operationele leasing. De wagen wordt dus in de balans opgenomen en afgeschreven volgens de wettelijk bepaalde termijnen. Ook de interestcomponent kan je in aftrek brengen. De boekhoudkundige en fiscale verwerking verlopen dus zoals een gewone kredietverlening. De leasegever blijft juridische eigenaar van de auto. Kosten, onderhoud, belastingen en verzekeringen komen dus op zijn rekening.
In de meeste gevallen is het de bedoeling dat de huurder de wagen koopt op het einde van het contract. Als je op het einde van het contract de koopoptie licht door de restwaarde te betalen, word je definitief eigenaar van het voertuig. Je kan ook een nieuwe wagen kiezen of de wagen verder huren aan een sterk verminderde prijs wat interessant kan zijn als je liever iets langer wacht om definitief eigenaar te worden. Hoe langer de wagen is ingeschreven, hoe lager de verschuldigde belasting op inverkeersstelling immers is.
Operationele leasing Operationele leasing leunt meer aan bij huur, aangezien het gebruik primeert. In het contract is een bijkomende dienstverlening voorzien: alle kosten, zoals onderhoud, herstellingen, banden, verzekering (BA en omnium), pechbijstand en vervangwagen zijn inbegrepen. Ook de rijtaks en de belasting op inverkeerssteling worden gedragen door de leasegever. Het economisch en technische risico ligt dus met andere woorden bij de leasinggever. Bij een ongeval krijg je dan ook een vervangwagen en gebeuren de herstellingen op kosten van de leasinggever. Het voordeel is dat de kostprijs perfect kan gebudgetteerd worden met een vaste maandelijkse factuur en dat er geen onvoorziene kosten zijn.
De huurovereenkomst wordt echter niet in de balans van de leasingnemer opgenomen. De geleasde wagen is terug te vinden in de activa van de leasinggever en de huurgelden vormen een kost voor de leasingnemer. De huurfacturaties worden rechtstreeks in de kosten geboekt; de afschrijving zelf wordt genomen door de rentingmaatschappij. Het voordeel is wel dat je de investering sneller in resultaat kan nemen. Ook is het contract herroepelijk, in tegenstelling tot een financiële leasing.
Ook bij een operationele leasing kan een aankoopoptie worden opgenomen in het contract. Die moet weliswaar minimum 16% bedragen. Door de hogere restwaarde liggen de maandelijkse huurprijzen wel dikwijls lager dan bij klassieke leasing.
|