Koelvloeistof, functie en samenstelling
Primaire functie van koelvloeistof Zoals de naam al aangeeft, is de primaire functie van koelvloeistof het koelen van de motor. Tijdens het verbrandingsproces produceert de motor immers veel warmte. Koelvloeistof helpt bij het afvoeren van deze overmaat aan warmte.
Samenstelling van koelvloeistof Koelvloeistof is samengesteld uit verschillende stoffen met elk een andere functie:
Gedemineraliseerd water Gedemineraliseerd water is een aanlengvloeistof waaraan mineralen, met name calcium, onttrokken zijn. Koelvloeistof gaat trouwens ook kalkafzetting tegen.
Antivriesmiddel Antivries is een middel tegen bevriezing van koelwater in de motor. Vaak verwart men koelvloeistof met antivriesmiddel. Eigenlijk verschilt de samenstelling. Antivriesmiddel moet je aanlengen met gedemineraliseerd water, terwijl je koelvloeistof direct kan gebruiken. Koelvloeistof moet minstens 40 procent antivries bevatten en dat het hele jaar door. Bij extreme vorst kan je het percentage verhogen tot 60 procent antivries.
Anticorrosiemiddel Een anticorrosiemiddel gaat corrosievorming tegen. Corrosie kan de koelcapaciteit immers verlagen waardoor de de temperatuur van de motor te hoog oploopt. Ook kan corrosie leiden tot het afbrokkelen van metaaldeeltjes wat beschadigingen aan de koelvloeistofpomp kan veroorzaken.
Smeermiddel Een smeermiddel zorgt ervoor dat de afdichtingen van de koelvloeistofpomp gesmeerd worden. Het voorkomt lekken, slijtage en piepgeluiden.
Antischuimmiddel Een antischuimmiddel gaat schuimvorming tegen. Omdat schuim uit luchtbellen bestaat die de plaats van koelvloeistof innemen, is er niet meer voldoende koelvloeistof voor de warmteafvoer. Bijgevolg loopt de temperatuur van de motor te hoog op.
Koelvloeistof & de weersomstandigheden Koelvloeistof moet zowel tegen vorst (-35 graden Celsius) als tegen hoge temperaturen kunnen (147,5 graden Celsius) om verdamping tegen te gaan. Of het nu erg koud is of erg heet, de koelvloeistof van je motor moet blijven werken.
|