Autobanden, controle en onderhoud
Gecontroleerde autobanden = veilige autobanden De banden vormen een van de belangrijkste onderdelen van wagens, al wordt dit vaak over het hoofd gezien. Autoproducenten mogen dan wel al hun tijd en geld steken in de constructie van een op en top comfortabele wagen, een probleem aan de autobanden beïnvloedt het rijcomfort, het besturen van de wagen en de veiligheid op de baan.
In wat volgt, geven wij je enkele eenvoudige bandentips die de veiligheid van jou en je passagiers zal verhogen.
Controleer de bandenspanning regelmatig Ga geregeld na hoe het gesteld is met de luchtdruk in je autobanden. Schaf jezelf een digitale bandenspanningsmeter aan en meet daarmee een keer per maand én voor elke lange autorit de bandenspanning van je wagen. Autobanden die niet genoeg opgepompt zijn, dien je onmiddellijk aan te pakken. Een niet voldoende opgeblazen autoband biedt meer weerstand waardoor je brandstofverbruik toeneemt. Bovendien genereert hij meer warmte, wat bandenpech kan veroorzaken.
De aangewezen bandenspanning voor jouw banden en auto vind je in de handleiding van je wagen, soms zelf op een sticker aangebracht op de wagen (bijvoorbeeld in de deurstijl aan de chauffeurszijde of op de klep van je brandstoftank).
Onthoud dat je de bandenspanning moet meten bij koude banden. De wrijving die ontstaat bij het rijden warmt de banden immers op en verhoogt de druk. Dat kan onvoldoende opgeblazen autobanden verbergen. Meer tips over de bandenspanning lees je in het artikel Juiste bandenspanning beschermt je banden.
Controleer de diepte van de groeven Vergeet de diepte van de bandengroeven van het loopvlak niet na te meten. Wettelijk gezien moet de diepte 1,6 millimeter bedragen. Bij winterbanden raadt men zelfs aan een minimumdiepte van 4 millimeter aan te houden. Weet dat nieuwe banden een profieldiepte hebben van 8 millimeter en dat de remafstand vanaf 6 millimeter verlengd wordt.
Wanneer je je autobanden vervangt, wissel dan steeds in paren: beide voorste of beide achterste banden. Nog beter is alle 4 de banden tegelijkertijd te laten vervangen.
Ga na of er sprake is van gelijkmatige slijtage Wanneer je de groefdiepte van de band meet, doe je er goed aan om zowel de binnenste als de buitenste rand van de band te checken. Een ongelijkmatige bandenslijtage is meestal een teken van een slechte uitlijning van de wagen. De juiste uitlijning voorkomt niet alleen vroegtijdige bandenslijtage, maar vergemakkelijkt ook het sturen.
Zoek naar bandbeschadigingen Zijn je autobanden op bepaalde punten beschadigd? Bij het meten van de bandenspanning kijk je de zijden van de banden best na op barsten, inkepingen, uitstulpingen... Zulke schade kan vaak niet hersteld worden, en moeten nieuwe banden aangekocht worden.
Zorg voor een gelijkmatig balanceergewicht Een uitgebalanceerde wagen is een must. Als je vanaf een bepaalde snelheid moet tegensturen om in een rechte lijn te blijven rijden, is het mogelijk dat een van de banden niet meer het juiste balanceergewicht heeft.
Vergeet de reserveband niet Heb je al ooit een platte band vervangen en ontdekt dat je reserveband ook lek was? Dubbele pech is ontzettend vervelend. Controleer je reserveband daarom op dezelfde manier als je andere banden. Als je een compacte reserveband hebt, staat de bandenspanning meestal op de band zelf geschreven.
Beschikt je auto over een perspomp of herstellingskit voor defecte autobanden, al dan niet ter vervanging van een reserveband? Ga dan ook geregeld na of deze nog naar behoren werken.
Koop de juiste autobanden Koop de juiste autobanden: ze moeten passen bij je wagen en bij de wegomstandigheden. De meeste auto’s worden geleverd met autobanden voor alle seizoenen. Woon je in een streek waar het regelmatig sneeuwt of ga je op wintersportvakantie met de wagen, overweeg dan sneeuwbanden voor tijdens de winterperiode. Andere mogelijkheden zijn regen- of zomerbanden.
Vervang een beschadigde of versleten band tijdig Twijfel nooit en wacht niet te lang als je een versleten of beschadigde band moet vervangen. Autobanden zijn weliswaar niet goedkoop, maar ze zijn wel essentieel voor de veiligheid van jezelf en je passagiers
|