logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 AUTO & MOBILITEIT
Startpagina
Artikels
Links
 AUTO
Auto tweedehands
Autoonderdelen
 ACTUALITEIT
Autonieuws
Verkeersinformatie
Smogalarm
 SERVICES
Autoleasing
Autofinanciering
Autoverzekering
Gps & Autonavigatie
 TOOLS EN ZOEKEN
Routeplanner
Afstand ts steden
Brandstofprijzen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Lpg-wagens, lagere brandstofkosten voor hetzelfde rijcomfort

Lpg of Liquefied Petroleum Gas

Lpg is de afkorting voor Liquefied Petroleum Gas. Deze mix van propaan en butaan gebruikt men als brandstof voor verbrandingsmotoren van onder meer autoís. Daarom gebruikt men ook wel de benaming autogas.

 

Het mengsel van propaan en butaan is niet altijd hetzelfde: de hoeveelheden propaan en butaan variŽren. Voor een goede verdamping past men de verhouding van de gassen aan aan de buitentemperatuur: zo gebruikt men bij hoge temperaturen meer butaan en bij lagere temperaturen meer propaan.

 

Lpg, lood- en zwavelvrije brandstof

Vergeleken met diesel of benzine is lpg of autogas een relatief milieuvriendelijke brandstof. Het gas is niet alleen lood- en zwavelvrij, de betere verbranding zorgt eveneens voor schonere uitlaatgassen, wat belangrijk is voor een betere luchtkwaliteit. De uitstoot van NOx, CO2, roet- en stofdeeltjes is immers veel lager.

 

Toegegeven biodiesel, waterstof, koolzaadolie... zijn nog betere alternatieven, maar daar is nog niet zoveel onderzoek naar gedaan. Bovendien is de infrastructuur voor de productie en distributie van deze brandstoffen verre van volledig.

 

Lpg, goedkope brandstof

Voor motorbrandstoffen zoals diesel en benzine heeft men voornamelijk ruwe olie nodig. Alleen is de prijs daarvan ontzettend gestegen de laatste jaren. Naast de duurdere prijs voor ruwe olie an sich en de raffinage- en distributiekosten, zijn er ook nog de accijnzen die zowat de helft van de kostprijs omvatten.

 

Daar waar de diesel- en benzineprijzen de laatste jaren uit de pan rijzen, is de prijs van aardgas relatief stabiel gebleven. Voor een liter lpg betaal je minder dan een halve euro. Met lpg tank je dus de helft goedkoper vergeleken met diesel, en bijna drie keer goedkoper dan met benzine. 

 

Waarom is lpg zo goedkoop? Bij autogas ontbreekt de koppeling met de olieprijs. Het is een restproduct van de raffinage van aardolie en komt vrij bij het vloeibaar maken van aardgas. Daarnaast worden er lagere accijnzen op geheven.

 

Hoeveel bespaar je nu effectief uit als je op lpg rijdt? Laten we uitgaan van de veronderstelling dat je al een wagen hebt en dat je die op lpg wil laten rijden. Reken 1800 ŗ 2500 euro om een lpg-tank te laten installeren in je auto. Dat betekent dat je na 12 500 kilometer je installatie terugverdiend hebt en geld kan beginnen besparen op het vlak van brandstof. Hoe meer je rijdt, hoe meer je dus bespaart.

 

Nadelen van lpg

Goedkope producten zijn meestal populairder, maar dat is niet het geval bij lpg. Al voor het derde jaar op rij daalt het aantal personenwagens op lpg in BelgiŽ. Na het afschaffen van de ombouwpremie van om en bij de 500 euro voor een lpg-installatie en de belastingskorting op inverkeersstelling van bijna 300 euro blijven weinig lpg-kandidaten over. Ook LPG-tankstations verdwijnen sneller dan gewone tankstations. Hoe komt dat? De rijprestaties en het comfort van je wagen veranderen immers niet als je op lpg rijdt in plaats van op diesel of benzine.

Wat verklaart de impopulariteit van lpg? Wat zijn mogelijke nadelen?

 • Hoge kosten voor het inbouwen van een lpg-tank in de wagen
 • Ietwat hoger brandstofverbruik: 15% bij de oudere systemen, slechts 10% bij de moderne
 • Jaarlijkse belasting op de lpg-tank in de auto
 • Parkeerverbod in ondergrondse garages dat onlangs pas is opgeheven
 • Strenge regels voor benzinestations met lpg: zowel wat betreft de oprichting van dergelijke tankstations, als wat de verplichte bemanning betreft, waardoor er minder tankstations zijn waar je lpg kan tanken
 • Angst voor explosiegevaar als lpg-dampen zich in een bepaalde verhouding met lucht vermengen

Veel van deze aspecten kunnen verholpen worden door de overheid. Zoals we hierboven al vermeldden, subsidieerde ze tot voor enkele jaren de installatie en de inverkeersstelling van lpg-wagens. Om de een of andere reden is de staat echter niet meer geÔnteresseerd om het gebruik van autogas te promoten met het oog op de beperktere vervuiling. Brengen de accijnzen op olie te veel geld in het laatje? Is de olielobby te machtig? Wie zal het zeggen...

 

Lpg en veiligheid

Vooral het explosiegevaar schrikt heel wat potentiŽle klanten af. Nochtans blijkt uit onderzoek dat de lpg-tanks in autoís zo sterk zijn dat ze enkel bij hoge uitzondering scheuren in geval van een verkeersongeluk. Ze moeten dan ook beantwoorden aan heel erg strenge veiligheidseisen. Benzinetanks blijken veel vaker te scheuren bij een noodgeval. Mocht het toch gebeuren dat de gasleiding scheurt, dan zal de gasstroom automatisch worden afgesloten.

 

Om alles nog veiliger te maken zorgt een extra veiligheidsventiel ervoor dat je maximum 80% van je tank kan vullen. Daarnaast voegde men een geurstof toe aan autogas dat oorspronkelijk reukloos is, waardoor je gewaarschuwd wordt bij problemen. Dankzij al die beveiligingen is de kans op ongevallen eigenlijk nihil.

 

Lpg is niet voor alle wagens geschikt

Niet elke wagen kan op autogas rijden: de uiteenlopende merken en modellen vragen namelijk min of meer op maat gemaakte modellen, waarbij de ontwikkelingskosten sterk oplopen.

 

Sommige automerken zoals Saab, Volvo, Peugeot, Opel... vinden milieuvriendelijke wagens belangrijk en investeren daar ook in. Meestal homologeren ze bestaande autogasinstallaties. Andere merken zoals Audi en Ford stimuleren gasinstallaties niet: je vindt er misschien wel een passend model voor, maar de fabrieksgarantie op de motor vervalt als je een gasinstallatie laat inbouwen. Hierbij moeten we wel vermelden dat bepaalde autogasinstallaties deze fabrieksgarantie overnemen.

 

Lpg-installatie inbouwen

Wil en kan je een lpg-installatie in je wagen laten inbouwen, dan zijn er diverse mogelijkheden. De eerste vraag die je je moet stellen is: wil je altijd op lpg rijden of wil je kunnen overschakelen op gewone brandstof? In dat laatste geval kan je voor een gecombineerde benzine- en gastank kiezen.

 

Vervolgens kies je de grootte van de tank: die varieert tussen 35 en 80 liter. Dat betekent dat je met een volle tank respectievelijk tussen 300 en 700 kilometer kan rijden.

 

Nu beslis je waar je de tank precies wil laten plaatsen in je wagen:

 • Gastank in de kofferbak
 • Ringtank op de plaats van het reservewiel zodat je bagageruimte behouden blijft
 • Onder de auto, meer bepaald onder de vloer van de kofferbak

Kies daarna het soort lpg-installatie waaraan je de voorkeur geeft. G3-installaties zijn de derde generatie autogasinstallaties, waarbij er amper vermogensverlies optreedt. Ze baseren zich op de aansturingstijden van de benzine-injectoren en rekenen die om naar stuurtijden voor gasinjectoren.

 

Voorbeelden van installaties:

 • SequentiŽle installaties - Deze gasinstallatie is in ombouw en programmering relatief eenvoudig. Zonder eigen rekenmodule gebruikt deze installatie de boordcomputer voor het berekenen van de gasvolumes. Voorwaarde voor dit type installatie is wel dat je een multipoint injectiesysteem in je wagen hebt.

 • LPI-installaties - LPI staat voor Liquid Propane Infection of vertaald vloeibaarpropaaninjectie. Dit systeem verbruikt  meer brandstof dan andere lpg-installaties, maar de motor levert dan wel betere prestaties. De cilinders kennen namelijk een hogere vulgraad omdat de vloeibare injectie voor verkoeling zorgt bij het verdampen van het gas in de cilinders.

Ten slotte zijn er diverse mogelijkheden om de vulopening te monteren.

 

Informeer je grondig bij een gespecialiseerde inbouwspecialist. Je kan een lpg-installatie ook niet zelf inbouwen, want het is belangrijk dat deze vakkundig geÔnstalleerd wordt.

 

We ronden dit artikel af met een laatste tip. Ga je met de auto geregeld naar het buitenland? De lpg-gids is een handige informatiegids met de adressen van alle lpg-stations in Europa, kaarten, wegbeschrijvingen en tips...

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 30/3/2009
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent auto & mobiliteit
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 AUTONIEUWS
De XML file kon niet ingelezen worden.
 TWEEDEHANDS AUTO'S ISM HEBBES
Tweedehands Audi Tweedehands Alfa Romeo
Tweedehands Citroën Tweedehands BMW
Tweedehands Fiat Tweedehands Chevrolet
Tweedehands Ford Tweedehands Jaguar
Tweedehands Honda Tweedehands Land Rover
Tweedehands Hyundai Tweedehands Mercedes
Tweedehands KIA Tweedehands Nissan
Tweedehands Mazda Tweedehands Opel
Tweedehands Mini Tweedehands Porsche
Tweedehands Peugeot Tweedehands Skoda
Tweedehands Renault Tweedehands Toyota
Tweedehands Seat Tweedehands Volvo
Tweedehands Volkswagen  
 AUTO FINANCIERING - AUTO VERZEKERING
persoonlijke leningen
Autofinanciering belgie
Op zoek naar een goedkope autofinanciering ? Gratis offerte voor uw auto! Autofinanciering
Autoverzekering
Op zoek naar een goedkope autoverzekering ? gratis autoverzekering offerte voor uw auto aan ! Autoverzekering
 AUTOZOEKERTJES - TWEEDEHANDS AUTO
Tweedehands wagens
Op zoek naar geschikte occasiewagens, tweedehands wagen of autozoekertjes?
 TOOLS & ZOEKEN
Autonieuws
Ontdek artikels en beschrijvingen van de nieuwste wagens op de Belgische markt.
Routeplanner
Bepaal de korste en de snelste route tussen vertrek en aankomst of plan uw route uit.
Afstand tussen steden
Wat is de afstand in vogelvlucht tussen de belangrijkste steden van Europa ?
Verkeersinformatie
Wat is de actuele verkeersinformatie in België, Frankrijk en Europa.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z