logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 AUTO & MOBILITEIT
Startpagina
Artikels
Links
 AUTO
Auto tweedehands
Autoonderdelen
 ACTUALITEIT
Autonieuws
Verkeersinformatie
Smogalarm
 SERVICES
Autoleasing
Autofinanciering
Autoverzekering
Gps & Autonavigatie
 TOOLS EN ZOEKEN
Routeplanner
Afstand ts steden
Brandstofprijzen
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
10 tips ter preventie van autodiefstal

Autodiefstal is tegenwoordig big business. Voor een autodief maakt het niets uit van wie een bepaalde wagen is, hij is vooral op zoek naar een merk en model. Een auto die een dief niet gemakkelijk kan stelen, laat hij links liggen waarna hij uitkijkt naar een nieuwe kanshebber. Zorg er daarom voor dat jouw wagen net iets moeilijker te stelen is dan de volgende op zijn pad...

 

1. Parkeer je auto in de garage of achter een gesloten poort

Een garage of poort is de beste verdediging tegen autodiefstal aangezien de meeste wagens op straat of parkeerterreinen gestolen worden. Je auto achter slot en grendel plaatsen schrikt autodieven het meeste af, ook een open garage of poort werkt al ontradend. Als dieven je perceel betreden, lopen ze immers het gevaar betrapt te worden door honden, bewegingssensoren en eigenaars. Sluit de (garage)poort toch best zo vaak mogelijk en bevestig er een bel of ander voorwerp aan dat lawaai maakt, zodat je gewaarschuwd wordt als een onbevoegde de (garage)poort opent.

 

2. Parkeer je auto op de oprit

Als je geen garage of poort hebt, rijd je best zo ver mogelijk de oprit op. Ook deze locatie vormt doorgaans een afdoend afschrikmiddel voor autodieven, al is de oprit niet zo effectief als een garage of poort. Bewegingsdetectoren, honden en alarmen kunnen op de oprit eveneens dienst doen als afschrikwerende middelen en snelle detectiesystemen. Op je oprit is het minder waarschijnlijk dat je autoalarm per ongeluk afgaat vanwege voorbijrijdend verkeer of toevallige passanten. Als je je alarm hoort, weet je dus zeker dat er iets mis is.

 

Heb je twee wagens op je oprit staan? Parkeer er dan eerst de meest waardevolle auto en plaats daarachter de minst aantrekkelijke auto.

3. Installeer een autoalarm

Grote parkeerterreinen van appartementscomplexen of winkelcentra zijn haast supermarkten voor autodieven, vooral als er geen bewaker patrouilleert. Ook op andere afgelegen en donkere parkeerplaatsen komt een autoalarm van pas. Een autoalarm vormt evenwel geen garantie; professionele dieven houd je er niet mee tegen. Wel kan het autoalarm omstaanders waarschuwen zodat de politie sneller verwittigd kan worden. Zo vergroot je de kansen op het terugvinden van je wagen. Kan je niet anders dan op grote parkeerterreinen parkeren, kies dan sowieso een goed verlicht plaatsje dichtbij de ingang. Zet je je wagen op straat, kies dan een goed verlichte, drukke straat uit.

 

4. Plaats een stuurslot

Een stuurslot is een andere mogelijkheid om autodieven af te schrikken. Met dit slot kan je je stuur vastzetten zodat malafide personen er niet mee weg kunnen rijden.

 

Heb je geen stuurslot, dan draai je de wielen van je wagen best in de richting van het voetpad. Met de wagen wegrijden neemt dan enkele seconden meer in beslag, wat al genoeg kan zijn om een kandidaat-dief op andere gedachten te brengen.

 

5. Installeer een traceersysteem

Is je auto uitgerust met een traceersysteem, dan kunnen de bevoegde instanties ervoor zorgen dat je je gestolen wagen snel terug in eigen handen hebt. Traceertoestellen gebruiken een gps-gebaseerd systeem waardoor een computer je gestolen wagen op elk ogenblik en eender waar kan lokaliseren.

 

De vraag is of je een label op je wagen moet aanbrengen dat te kennen geeft dat je auto over zo’n traceersysteem beschikt. Het antwoord is enerzijds ja, vanuit het standpunt dat het dieven afschrikt. Anderzijds luidt het antwoord ook nee, omdat professionele autodieven weten hoe ze dergelijke beveiligingssystemen moeten omzeilen. Als ze niet weten dat je wagen een traceersysteem bezit, laten ze het ongemoeid waardoor het effectief gebruikt kan worden voor de recuperatie van je gestolen voertuig.

 

6. Laat je wagen nooit achter terwijl hij aanstaat of met de sleutel in het slot

Een achtergelaten wagen die aanstaat, is voor een dief een opportuniteit die zo in zijn schoot geworpen wordt; de verleiding om in je wagen te springen en ermee weg te rijden is ontzettend groot. Laat je wagen dus nooit onbeheerd draaien. Noch om even snel snel terug je woning in te lopen om iets te halen, noch om de motor warm te laten lopen in koudere periodes. Als je de sleutel in het contact laat zitten, speel je eveneens met vuur.

 

7. Sluit je wagen zorgvuldig af

Zorg ervoor dat je je auto steeds volledig afsluit. Vergewis je ervan dat alle portieren gesloten zijn, dat de ramen dicht zijn, alsook een eventueel open dak. Controleer ook of het kofferdeksel afgesloten is.

 

Wil je een carjacking voorkomen, sluit dan ook de portieren aan de binnenkant van je wagen als je in een gevaarlijke regio rijdt.

 

8. Laat geen waardevolle voorwerpen achter

Een lege wagen is minder aantrekkelijk voor dieven, leg dus zo weinig mogelijk spullen in de wagen en neem waardevolle voorwerpen zoals een handtas, geld, gps, gsm-toestel, autoradio, laptop altijd mee. Berg ze desnoods op in de koffer zodat mogelijke dieven de spullen niet zien liggen, maar let op... Professionele dieven kunnen zelfs detecteren of je een laptop in de koffer hebt liggen.

 

Boorddocumenten zijn momenteel ook erg gewild bij dieven. Met name als je een dure wagen hebt, laat je je boorddocumenten best niet achter.

 

Sommige bronnen raden zelfs aan om het handschoenenkastje open te laten zodat dieven weten dat er niets waardevols te rapen valt. 

 

9. Laat geen reservesleutel achter in de wagen

Maak het dieven niet al te gemakkelijk en leg geen reservesleutel in je voertuig. Dieven weten maar al te goed dan bepaalde mensen een extra sleutel in het handschoenenkastje, onder de zetel of achter het licht verstoppen.

 

10. Neem een antidiefstalverzekering

Ben je van plan een nieuwe wagen te kopen, informeer je dan over de top-10 van de meest gestolen wagens. Zo luidt de top-3 van 2006: 1. Ford, 2. Volkswagen en 3. Opel. Vergelijk deze gegevens met de lijst van je verzekeringsmaatschappij die auto’s bevat met de grootste kans om gestolen te worden. Op het ogenblik zijn dit volgens de federale politie 1. Ford (0,68%), 2. Mercedes (0,40%), 3. Nissan (0,37%) en 4. BMW (0,34%). Als je geen auto koopt die op deze lijst staat, bespaar je je ook al heel wat verzekeringsgeld uit.

 

Auto’s worden meestal gestolen vanwege de lucratieve onderdelen ervan, die heel wat geld in het laatje brengen. Vroeger gold voor nieuwe wagens een verhoogd risico op diefstal tot wisselstukken van het automodel beschikbaar werden bij schoothandelaren of autokerkhoven, waar men legaal wisselstukken kan kopen aan een verminderde prijs. Vandaag de dag steelt men echter ook heel wat oude wagens vanwege de slechte beveiliging, die men vervolgens uitvoert naar Oost-Europa.  

Wordt je wagen ondanks deze preventietips toch gestolen, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Hoe sneller je aangifte doet, hoe sneller ze je wagen kunnen opsporen. Zo werden er in 2006 12 042 wagens gestolen. De helft van deze gestolen auto’s kon de politie terugbezorgen aan de rechtmatige eigenaren.

 

 

 

 

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 10/7/2007
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent auto & mobiliteit
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 AUTONIEUWS
De XML file kon niet ingelezen worden.
 TWEEDEHANDS AUTO'S ISM HEBBES
Tweedehands Audi Tweedehands Alfa Romeo
Tweedehands Citroën Tweedehands BMW
Tweedehands Fiat Tweedehands Chevrolet
Tweedehands Ford Tweedehands Jaguar
Tweedehands Honda Tweedehands Land Rover
Tweedehands Hyundai Tweedehands Mercedes
Tweedehands KIA Tweedehands Nissan
Tweedehands Mazda Tweedehands Opel
Tweedehands Mini Tweedehands Porsche
Tweedehands Peugeot Tweedehands Skoda
Tweedehands Renault Tweedehands Toyota
Tweedehands Seat Tweedehands Volvo
Tweedehands Volkswagen  
 AUTO FINANCIERING - AUTO VERZEKERING
persoonlijke leningen
Autofinanciering belgie
Op zoek naar een goedkope autofinanciering ? Gratis offerte voor uw auto! Autofinanciering
Autoverzekering
Op zoek naar een goedkope autoverzekering ? gratis autoverzekering offerte voor uw auto aan ! Autoverzekering
 AUTOZOEKERTJES - TWEEDEHANDS AUTO
Tweedehands wagens
Op zoek naar geschikte occasiewagens, tweedehands wagen of autozoekertjes?
 TOOLS & ZOEKEN
Autonieuws
Ontdek artikels en beschrijvingen van de nieuwste wagens op de Belgische markt.
Routeplanner
Bepaal de korste en de snelste route tussen vertrek en aankomst of plan uw route uit.
Afstand tussen steden
Wat is de afstand in vogelvlucht tussen de belangrijkste steden van Europa ?
Verkeersinformatie
Wat is de actuele verkeersinformatie in België, Frankrijk en Europa.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z