Je kind veilig meenemen met de wagen
Iedere ouder wil het beste voor zijn baby of kind, zeker als het op veiligheid en bescherming aankomt. Dat geldt dus ook als je de baby of het kindje wil meenemen in de auto. Hieronder hebben we enkele richtlijnen van het BIVV (Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid) beknopt samengevat.
Vooraf
In het algemeen zijn de positie en het gebruik van een kinderzitje, een verhogingskussen en gordel gerelateerd aan de leeftijd, grootte en gewicht van het kindje.
Zorg er steeds voor dat je kind op de juiste manier beveiligd en beschermd is in de auto, ook voor (heel) korte ritten.
Let er anderzijds ook op dat de reis met de auto niet te lang duurt, want dat is niet goed voor een jonge baby. Las dus op tijd een stop in. Dit komt zowel de chauffeur als de passagiers (met inbegrip van het kind) altijd ten goede!
Kinderen tot 13 kilogram
Weegt je kindje minder dan 13 kg? Dan moet je het bevestigen in een babyzitje dat je tegen de rijrichting in plaatst. De reden hiervoor is dat het hoofdje van het kind bij een botsing anders naar voren geslagen wordt. In tegenstelling tot een volwassen persoon kan het kind dus het best tegen de rijrichting in bevestigd worden in een kinderzitje. Bij een botsing zal de slag over de hele rug verdeeld worden in plaats van de nek en het hoofdje.
Je kan dit babyzitje zowel voor- als achteraan in de wagen vastmaken. Kies ervoor om de baby voorin te bevestigen als je alleen met de baby in de wagen bent, zo kan je de baby zien.
Plaats het babyzitje nooit vooraan als er een passagiersairbag in de wagen zit!
Let er wel op dat je het autozitje correct volgens de handleiding in de wagen installeert.
Kinderen met een gewicht tussen 13 en 18 kilogram
Kinderen die zich in deze gewichtsklasse bevinden, kunnen het veiligst met de auto meerijden door ze te bevestigen in een kinderzitje in de rijrichting. Kijk altijd naar de handleiding vooraleer je het zitje installeert. Het best kunnen deze zitjes met een driepuntsgordel vastgemaakt worden.
Zorg er voor dat het kinderzitje stevig vast zit zodat het bij kort remmen of een eventuele botsing niet verschuift of los komt. De riempjes van het zitje mogen redelijk goed aansluiten rond het kind.
Vervoer je kind met dit kinderzitje tot het er te groot voor geworden is.
Kinderen met een lengte tussen 1,1 en 1,5 meter (18-36 kilogram)
Kinderen die wat ouder, groter en sterker zijn, vervoer je in de auto met een verhogingskussen in combinatie met de veiligheidsgordel. Je kan kiezen voor een verhogingskussen met rugsteun en armsteunen waardoor het kind beter beschermd is.
Kinderen groter dan 1,5 meter (meer dan 36 kilogram)
Deze kinderen kunnen veilig met de wagen meerijden, als ze de veiligheidsgordel dragen zoals volwassenen.
Homologatielabel
Je kan je baby of kindje niet met het eerste het beste kinderzitje in de wagen vervoeren. Ga na of het zitje beschikt over een erkend homologatielabel. Alle bevestigingssystemen die in ons land verkocht worden moeten voorzien zijn van een homologatie volgens de geldende Europese normen (ECE).
Op dit homologatielabel staat heel wat nuttige informatie zoals de gewichtsklasse waarvoor het zitje gemaakt is en of het zitje geschikt is voor alle wagens. Deze zitjes beschikken namelijk over een speciaal systeem om de baby veilig in het zitje vast te maken. Ze zijn eveneens ontworpen om veilig in de auto met de veiligheidsgordels bevestigd te worden.
Tips
Koop nooit een tweedehands kinderzitje, je weet namelijk niet wat ermee gebeurd is. Zelfs al zie je aan de buitenkant niet onmiddellijk beschadigingen, toch kan het zijn dat het zitje onzichtbaar beschadigd is waardoor het uiteraard minder bescherming zal bieden bij een ongeval.
Laat een kinderzitje nooit onbevestigd in de auto liggen tijdens het rijden, ook als er niemand in zit. Wanneer je bruusk moet remmen, wordt het zitje immers rondgeslingerd in de auto!
Na een ongeval kan je best het kinderzitje op (interne) beschadigingen laten nakijken.
Kies voor een kinderzitje dat comfortabel zit en waarin het kind zich op zijn gemak voelt. Neem je kind dan ook mee als je een zitje gaat kopen.
Neem de baby tijdens het rijden nooit in de armen!
Volg nauwgezet de gebruiksaanwijzing als je het zitje correct en veilig wil bevestigen. Oefen dit enkele malen op voorhand zodat je het systeem onder de knie hebt.
Meer informatie kan je vinden op de website van het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid.
|