8 handige tips om de brandstofprijzen te drukken
Wie een beetje oplet waar en hoe hij tankt, kan heel wat besparen op zijn brandstofverbruik. De prijzen variëren namelijk tussen verschillende tankstations en een aantal werkt ook met acties voor vaste klanten. Wij geven enkele tips waarop je kan letten...
Rijd zuinig De eerste tip is in feite de belangrijkste: "rijd zuinig". Als je minder brandstof verbruikt, bespaar je uiteraard op je brandstofkosten. Dit doe je vooral door zo veel mogelijk een gelijkmatige snelheid aan te houden. Remmen en gas geven doe je ook best niet overmatig. Rijd dus defensief en anticipeer. Zie je bijvoorbeeld lang op voorhand dat je zal moeten stoppen voor een verkeerslicht of een auto die vertraagt om af te slaan, stop dan met gas geven en laat je auto uitbollen in de huidige versnelling. Geld besparen begint dus al bij het gebruik, maar brandstof moet je sowieso kopen. De volgende tips zullen je hierbij helpen.
Vergelijk de prijzen Zoals bij elk product, vergelijk je ook best de prijzen van verschillende tankstations. Soms kan de prijs tot enkele eurocenten per liter verschillen tussen tankstations die niet eens ver van elkaar gelegen zijn. Daarom kan het al eens de moeite lonen om een dorp verder te rijden. Volgens een recent onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop kan je hierdoor op een jaar meer dan 250 euro besparen.
Steek de grens over Als je vlak bij de grens woont, kan het de moeite zijn om over de grens te gaan kijken. Luxemburg is bijvoorbeeld veel goedkoper, maar ook in Frankrijk en Duitsland is de brandstof dikwijls goedkoper dan in België.
Volg het nieuws Hou het nieuws in de gaten. Regelmatig wordt er gemeld dat de brandstofprijzen over enkele dagen gaan dalen of stijgen. Hou hiermee rekening. Als de prijs gaat dalen, wacht dan als het kan nog even om te gaan tanken. Als je hoort dat de prijs gaat stijgen, tank dan vóór de prijsstijging nog vol.
Let op de kwaliteit Als je de goedkoopste brandstof wenst, let er dan op dat de gekochte brandstof wel van goede kwaliteit is. Als je merkt dat je op die brandstof plots minder kilometers kan rijden dan op andere, dan heb je met minder kwaliteitsvolle brandstof te maken. Het prijsvoordeel kan dan teniet gedaan worden door het hogere verbruik.
Voordelen van een klantenkaart Verschillende tankstations hebben een klantenkaart voor trouwe klanten. Dit kan je verschillende voordelen geven. Je kan als vaste klant bijvoorbeeld een korting krijgen op de brandstofprijs of na een vast aantal liters enkele liters gratis. Je krijgt misschien ook de mogelijkheid om te betalen met een maandelijkse factuur in plaats van direct aan de pomp, hetgeen ook voordeliger is. Informeer dus bij je naburige tankstations of ze met een klantenkaart werken en welke voordelen daar aan vasthangen.
Vermijd tankstations op drukke plaatsen Op plaatsen met druk verkeer zijn de tankstations meestal duurder. Dit geldt in het bijzonder voor de tankstations langs de autosnelwegen. Je kan dan beter de dichtstbijzijnde afrit nemen en een tankstation in een naburig dorpje zoeken. In het algemeen zal je daar heel wat goedkoper kunnen tanken.
Plan je tankbeurten Als je lang onderweg of op reis bent, is het interessant om je tankbeurten te plannen. Als je bijvoorbeeld naar Frankrijk op reis gaat, tank dan vol in Luxemburg, waar de brandstofprijzen heel wat lager zijn dan in België en Frankrijk.
Koop een zuinige wagen Oudere en grotere auto's verbruiken meestal vrij veel. Let er bij de aankoop van een nieuwe auto op hoeveel hij verbruikt en kies indien mogelijk voor een zuinig model. Bekijk eens hoeveel kilometers je op een jaar doet en reken eens uit hoeveel je kan uitsparen met een iets zuinigere auto.
|