logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 LIFESTYLE
Startpagina
 RUBRIEKEN
Beauty & Verzorging
Gezondheid
Kind & Opvoeding
Sport & Beweging
Baby
Seks & Relatie
Etiquette
Rich & Famous
Mode
Bekende personen
Dieet & Voeding
Mysteries & Weetjes
 DATING
Dating
 CALCULATORS
BMI calculator
BMR calculator
Calorie calculator
Caloriemeter
Streefhartslag meter
 LINKS
Gezondheid
Lifestyle
Kunst
Hobby
Spiritualiteit
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Betrek je kinderen bij het huishouden

Gezinsvergadering

Herkenbaar? Voor veel vrouwen geldt: rust in huis en huishouden is rust in het hoofd. Leer je kinderen dus hun steentje bij te dragen in het huishouden, anders is jouw werk nooit ten einde!

 

Als je je ergert over het huishouden en je het gevoel hebt dat je voortdurend achter je kinderen aan moet hollen om hun rommel op te ruimen, is het tijd voor verandering. Opruimen of poetsen kan je misschien wel in je eentje, maar het huis op zijn minst enkele dagen proper en opgeruimd houden... daar heb je je kinderen en partner voor nodig.

 

Roep daarom iedereen samen voor een gezinsvergadering. Leg eerst uit waarom jullie een vergadering houden: je wil een thuis creëren waar het niet alleen gezellig is, maar ook hygiënisch. Om dat te bereiken wil je samen afspraken maken.

 

Kalender met taakverdeling

Hoe pak je zo’n verdeling aan zonder ruzie te maken? Er zijn nu eenmaal leuke en minder leuke opdrachten. Laat je kinderen daarom een lijstje samenstellen met twee kolommen: één kolom met de taken die ze graag doen, één kolom met de taken die ze niet graag doen. Zorg ervoor dat elk kind zowel (meer) leuke als (minder) niet leuke taken krijgt. Of wissel de taken voldoende af. Je kan één klusje zoals de tafel dekken ook aan meerdere kids geven, zo leren ze samenwerken.

 

Giet de afspraken in een kalender zodat op het eerste zicht duidelijk is wie wat moet doen. Zo voorkom je heel wat discussies achteraf. Knip bijvoorbeeld de gezichtjes van de gezinsleden uit uit een foto. Verstevig ze met een plastificeermachine en bevestig velcro aan de achterkant van de gezichtjes en op de takenkalender. Zo kan je gemakkelijk taken wisselen naar de toekomst toe. Hou de kalender verder eenvoudig; jij werpt immers ook niet graag een blik in je overvolle agenda.

 

Als je voor jezelf een takenlijstje bijhoudt, vind je het waarschijnlijk leuk om afgewerkte taken door te strepen. Ook voor je kinderen is het leuk om ergens op de kalender bij te houden wat ze al gedaan hebben en wat niet. Je kan hen bijvoorbeeld bij elke geklaarde klus een (uitgeknipt kartonnen) sterretje geven om op de kalender te bevestigen. Eventueel vormen vijf sterretjes een beloning.

 

Jong geleerd, oud gedaan

Leer kinderen van jongs af aan kleine klusjes doen in het huishouden, maar pas dan wel je huis een beetje aan in functie van je kids:

 • Geef alles een vaste plaats in het huishouden en leg je spullen na gebruik onmiddellijk terug op dezelfde plaats. Een kwestie van zelf het goede voorbeeld te geven.
 • Speelgoed kan je bijvoorbeeld wegbergen in boxen in verschillende kleuren en/of werk met foto’s zodat je kinderen weten dat de gele box voor de gezelschapsspellen is, de roze voor de poppen, de blauwe voor autootjes...
 • Zorg voor een schoenenkastje waarbij elk kind een legplank krijgt.
 • Bevestig gepersonaliseerde haakjes aan de kapstok waar ze hun jas kunnen ophangen.
 • Plaats verschillende wasmanden volgens kleur of temperatuur als ze wat ouder zijn.

Klusjes voor kids

Hoe ouder je kinderen zijn, hoe meer verantwoordelijkheden je hen kan geven. Vanaf een jaar of 8 kunnen je kinderen probleemloos deze klusjes in huis uitvoeren:

 

Verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen spullen:

 • Eigen boterhammen smeren
 • Eigen slaapkamer opruimen
 • Eigen bed opmaken
 • Sporttas in- en uitpakken
 • Kleren in de wasmand gooien: gesorteerd, met lege zakken én omgekeerd
 • Schoenen opbergen bij het binnenkomen
 • Jas ophangen bij het binnenkomen
 • Schoenen poetsen

Verantwoordelijkheid delen in huis:

 • Tafel dekken en afruimen
 • Afwasmachine vullen en leegmaken
 • Wasmachine vullen en leegmaken
 • Kleren op droogrek hangen
 • Helpen met boodschappen doen
 • Afstoffen
 • Helpen in de tuin
 • Huisdieren verzorgen

Ook als je kinderen jonger zijn dan 8 jaar, kan je hen kleine taken geven. Kies wel gemakkelijke opdrachtjes uit, die niet te veel tijd in beslag nemen. Zo kan je een kleintje van een jaar of 3 al vragen om zijn speelgoed op te ruimen. Een jaar later kan je hem leren om het toiletpapier bij te vullen. Als ze hier jong mee beginnen, wordt het een routine voor hen. Later moeten ze het immers ook doen, dus waarom geen jonge leerschool? Bovendien leer je je kinderen belangrijke normen en waarden aan zoals verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, doorzettings- en samenwerkingsvermogen.

 

Opvolging

Beloon je kids als ze hun taken goed vervullen. Eerst en vooral verdienen je kinderen gemeende complimentjes: vertel waarom je waardeert wat ze doen en spreek hen daarbij met hun voornaam aan. Zo leren ze ook waardering hebben voor jou, als je bijvoorbeeld een lekkere maaltijd op tafel tovert. Geef hen liever een knuffel dan een cadeautje of snoep. Of bedenk een verrassing zoals een bezoekje aan een (binnen)speeltuin of zwembad.

 

Wat echter als je kinderen toch niet zoals afgesproken de handen uit de mouwen steken? Neem alleszins niet hun taken over. Als ze het klusje wel degelijk uitgevoerd hebben, maar het voldoet niet aan jouw wensen, doe het dan niet nogmaals over. Zo verliezen je kinderen hun motivatie want mama is er toch om de klusjes te klaren. Bovendien zien ze het nut niet meer in van hun verantwoordelijkheden omdat jij er bent om alles op te lossen. Ook verwijten en beschuldigingen laat je liever achterwege.

 

Hoe reageer je dan wel bij afspraken die niet nagekomen zijn? Negeer het zeker niet, maar bespreek het met elkaar: meteen met zijn tweeën of op een gezinsvergadering. Humor en ik-boodschappen zijn een prima manier om je ongenoegens te laten blijken zonder boosheid of verwijten.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 10/2/2010
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent lifestyle en gezondheid
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 ADVERTISING
 TOOLS & ZOEKEN
Interessante artikels
Ontdek leuke en interessante artikels omtrent relatie, seksualiteit, lifestyle, kinderen,...
Vind de date van je leven
Op zoek naar een partner of vrijgezel voor een relatie of vriendschap ?
Bereken je BMI
Bereken via NetOnline.be js BMI. Is je BMI goed of kan je hem verbeteren ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z