Stoppen met roken, serieus voornemen of loze belofte?
Binnenkort zullen de pakjes sigaretten er lichtelijk anders uitzien. Net zoals in heel wat andere landen zullen de sigarettenboxen voortaan voorzien zijn van foto's. Weliswaar geen afbeeldingen van een genietende cowboy, maar heel duidelijke medische foto's die de schadelijke gevolgen van het roken aantonen. De bedoeling? Verstokte en beginnende rokers op andere gedachten brengen...
Waarom stoppen met roken? Stoppen met roken is een van de meest voorkomende voornemens bij de eindejaarlijstjes. De redenen om niet meer te roken liggen dan ook voor de hand:
- Roken brengt (ernstige) schade toe aan je hele lichaam.
- Personen in je omgeving roken ongewild mee als jij rookt (passief roken).
- Roken kost handenvol geld. Pakjes sigaretten en roltabak worden bovendien ook steeds duurder!
- Je conditie en uithoudingsvermogen gaan er aanzienlijk op achteruit.
- Je wil niet meer afhankelijk zijn van je sigaret.
- In je kledij hangt constant een 'rookgeur'. Ook je adem en je haar ruiken allesbehalve fris.
- Je vingers stinken en worden na een tijdje geel-bruin.
- Je krijgt last van een rokershoest.
- Je weerstand tegen allerlei infecties vermindert.
Gevolgen voor je lichaam Het is nagenoeg geweten dat roken allesbehalve bevorderlijk is voor je lichaam. We zetten nog even de belangrijkste schadelijke gevolgen op een rijtje:
- Longziekten: wie rookt, maakt meer kans op chronische longziekten en/of infecties aan het ademhalingsstelsel.
- Hart- en vaatziekten: een roker heeft een verhoogde kans om te sterven aan een hartziekte. Bovendien zal er ook sneller aderverkalking optreden waardoor een vaatziekte sneller zal voorkomen.
- Kanker: rokers maken aanzienlijk meer kans om kanker te krijgen. Dit kan zich uiten in leukemie, longkanker, mondkanker, keelkanker...
Hoe kan je stoppen met roken? Er bestaan heel wat methoden die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Deze middelen of behandelingen zijn 'slechts' hulpmiddelen. Uiteindelijk moet jij het willen en moet jij volhouden.
Een overzichtje van de populairste methoden of behandelingen:
- Nicotinevervangende middelen: kauwgom, spray, pleisters, tabletten...
- Acupunctuur.
- Aangepaste medicatie.
- Praten met je dokter of psycholoog.
- Specifieke rookstopsessies volgen.
- Spreken met verschillende ex-rokers.
- Hypnose.
- Lasertherapie.
- Kruidensigaretten en dergelijke vervangende middelen.
- Film over de effecten van het roken op het lichaam bekijken.
- Een of meerdere boeken over stoppen met roken lezen. Het bekendste voorbeeld is het boek van Allen Carr.
- Meer sporten.
- Het geld dat je normaal aan sigaretten spendeert in een apart spaarpotje (reis, kledij, iets voor de kinderen...) stoppen.
- Bellen naar de Tabak Stop Lijn. Via het nummer 0800/111.00 kan je informatie en advies inwinnen.
Net gestopt? De eerste positieve fysische verschijnselen Wie (net) gestopt is met roken, zal al snel merken dat je lichaam zich aanpast aan die nieuwe situatie. Zo zal je smaak- en je reukzin bijna onmiddellijk verhogen.
Ook je conditie zal na een paar weken gevoelig verbeterd zijn. Na enkele dagen is de schadelijke koolmonoxide immers uit je lichaam verdwenen.
Probeer uit deze positieve signalen dan ook moed te putten om verder te zetten! Negeer daarbij zoveel mogelijk negatieve signalen.
Stoppen met roken: een kwestie van volhouden! De beslissing om te stoppen met roken is een heel belangrijke stap. Zorg dan ook dat je volledig achter je besluit staat en kies de juiste periode (zorg dat je niet te veel stress of problemen hebt!) uit.
Volhouden is echter een andere én moeilijkere zaak. Tenslotte is het voor de rest van je leven. Zorg daarbij voor voldoende afleiding als je het (eventjes) moeilijk krijgt. Denk ook aan de reden(en) waarom je gestopt bent met roken. Jezelf een beloning geven voor je doorzettingsvermogen kan heus geen kwaad!
Geef er niet aan toe om terug één sigaretje te roken. Voor je het weet wordt dat ene sigaretje een pakje en ben je opnieuw vertrokken...
Meer informatie over de gevolgen van tabak en de methoden om te stoppen kan je vinden bij het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie.
Veel succes en doorzettingsvermogen!
|