Risico's van werken in warm weer.
In elke zomer zijn er van die dagen dat het te warm wordt, zelfs in België. Dat de temperaturen dan hoog oplopen op de werkplaats is evident maar moet je doorwerken bij te warm weer? Zijn er gevaren voor de gezondheid?
Het menselijk lichaam moet altijd warmte afgeven aan zijn omgeving. De hoeveelheid warmte dat het lichaam moet afgeven is afhankelijk van de inspanning die geleverd moet worden. Hoe warmer de omgeving is waar je in werkt, hoe moeilijker dat het lichaam het heeft om de nodige warmte kwijt te geraken.Daarnaast is er ook nog het vochtverlies dat veel hoger is dan normaal. En als men niet goed oplet kan dit gemakkelijk leiden tot hitteziektes, nierstenen, arbeidsongeschiktheid of zelfs dood.
Dit alles noemt men de thermische belasting van het lichaam. Iedereen kan er last van hebben: mensen met een goede conditie of zelfs jongeren.
Het lichaam kan zich zelf ook aanpassen aan de warmere situaties maar in ons land is het zo dat een hittegolf hooguit 1 à 2 weken duurt en dit is net de periode dat het lichaam nodig heeft om te wennen aan hoge temperaturen. ( Als er reeds gezondheidsproblemen waren kan deze periode langer worden )
Wat kan je doen als je toch moet werken in een te warme werkplek?
- De warmte proberen te beperken door de zon buiten te houden ( ramen blenderen,...)
- De warme lucht afvoeren ( via airconditioning of ventilatoren of enkele deuren of ramen open plaatsen ( doe dit dan wel aan de schaduwzijde )
- Het werktempo verlagen
- Machines die warmte opwekken zo weinig mogelijk gebruiken ( zoals grote copiers of heftrucks )
- Meer rustpauzes inlassen ( en indien mogelijk een rustpauze in een koele plek )
- Iets meer zout gebruiken bij de voeding
De laatste tip die we meegeven kent iedereen maar toch wordt deze soms verwaarloost: Drink veel water zodat uw lichaamsvocht op peil blijft. ( Als je weinig naar het toilet moet of een donkere urine kan dat wijzen op een vochttekort, dus opgelet )
|