logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 LIFESTYLE
Startpagina
 RUBRIEKEN
Beauty & Verzorging
Gezondheid
Kind & Opvoeding
Sport & Beweging
Baby
Seks & Relatie
Etiquette
Rich & Famous
Mode
Bekende personen
Dieet & Voeding
Mysteries & Weetjes
 DATING
Dating
 CALCULATORS
BMI calculator
BMR calculator
Calorie calculator
Caloriemeter
Streefhartslag meter
 LINKS
Gezondheid
Lifestyle
Kunst
Hobby
Spiritualiteit
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Help! Pil vergeten! Zwanger?

Pilprincipes

99,8% bedraagt de betrouwbaarheid van de pil bij correct gebruik. Helaas vergeet je soms een pilletje, waardoor de betrouwbaarheid niet meer gegarandeerd kan worden.

 

Knoop de volgende principes zeker in je oren:

  • Wacht nooit langer dan 36 uur na inname van de vorige pil om een nieuwe pil te slikken. Normaal gezien slik je om de 24 uur een pil. Ben je enkele uren later, dan is dat niet meteen een probleem. Wijk echter nooit meer dan 12 uur af van het tijdstip waarop je doorgaans je pil slikt, anders is de betrouwbaarheid niet gegarandeerd.

  • Stop nooit langer dan zes (sommige merken) of zeven (meeste merken) dagen achter elkaar met het slikken van de pil: de zogenaamde stopweek of pauzeweek. Anders beschermt hij je niet meer tegen ongewenste zwangerschap. Mocht het toch gebeuren, dan ben je pas terug beschermd,nadat je zeven dagen achter elkaar je pil correct hebt ingenomen.

Pil(len) vergeten in de eerste week

Het meeste risico loop je als je tijdens de eerste week van de pilstrip een pil vergeet. Ga in ieder geval door met de pilstrip en neem de vergeten pil zo snel mogelijk in.

 

Dat betekent wel dat je de eerstvolgende zeven dagen niet meer beschermd bent tegen zwangerschap. Het vergeten pilletje kan er immers voor zorgen dat je alsnog een eisprong krijgt. Vrij in die periode dus mt condoom.

 

Ook belangrijk is of je in de dagen voor je de pil vergat, sex hebt gehad. Reken zon 2 tot 7 dagen voor het vergeten van de pil, want dat is de periode waarin zaadcellen in de  baarmoeder kunnen overleven en een eicel kunnen bevruchten. Heb je dus in de week voor je de pil vergat sex gehad zonder condoom, dan kan het zijn dat je zwanger bent. Ga dan naar je huisarts. Hij kan je adviseren over de verdere maatregelen.

 

Pil(len) vergeten in de tweede week

Als je n tot drie pillen vergeet in te nemen tijdens de tweede week van je pilstrip, heb je minder redenen om je zorgen te maken. Slik dan het laatste vergeten pilletje alsnog en ga gewoon verder met de pilstrip. Heb je de pil de voorbij zeven dagen wel tijdig ingenomen, dan blijft de pil in principe veilig. Het kan zijn dat er wat bloedverlies optreedt, maar dat is niets om je zorgen over te maken.

 

Meer dan drie pillen vergeten in de tweede week van je strip? Ook dan neem je de laatst vergeten pil alsnog in en ga je verder met de strip. Maar let op! De pil is dan pas na zeven dagen correct innemen terug veilig. Ook hierbij kan bloedverlies optreden.

 

Vergeet je niet alleen in de tweede week, maar ook in de derde week enkele pillen in te nemen, ga dan verder met de strip en sla de stopweek over. Als je gemeenschap hebt gehad, kan je zwanger zijn. Raadpleeg in dat geval je huisarts. Ook hierbij geldt: pas na zeven dagen correct slikken is de pil weer veilig!

 

Pil(len) vergeten in de derde week

Er zijn twee mogelijkheden. Ofwel maak je gewoon je strip af n begin je onmiddellijk, zonder stopweek, aan een nieuwe strip. Ofwel kan je direct een pilloze week invoeren waarin je je regels krijgt. Let op! Dan moet je wel de voorgaande pillen correct hebben ingenomen. Begin na zeven dagen pauze weer met een nieuwe strip. Je hebt dan je pauzeweek gewoon vervroegd. Bij beide mogelijkheiden geldt dat de pil veilig blijft.

 

Zo vergeet je je pil niet!

Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen, geven we je enkele tips om je pil niet te vergeten:

  • Maak de pil deel van een dagelijks ritueel, zoals je tanden poetsen voor het slapen gaan.

  • Weet je van jezelf dat je de pil nogal eens durft vergeten? Maak er dan een gewoonte van een controlemoment in te bouwen. Je pil een paar uur later innemen, is immers geen probleem. Bijvoorbeeld je slikt s avonds na het tandenpoetsen je pil en je controleert s morgens bij het tandenpoetsen of je je pil niet vergeten bent.

  • Op een rommelig nachtkastje of schap is het risico dat je je pil vergeet groter. Zorg dus ook voor een visueel geheugensteuntje. Bijvoorbeeld bevestig de pil in een opvallende of kleurrijke houder op de spiegel van de badkamer of op de plek waar je de pil normaliter inneemt.

  • Zorg voor een alarm dat je aan je pil doet denken. Je kan daarvoor je gsm gebruiken of je pc, als je die frequent genoeg gebruikt.

Opletten bij ziekte of medicijnen

Houd er rekening mee dat de betrouwbaarheid van je pil niet gegarandeerd blijft, als je last hebt van diarree. Slik de pil in dat geval wel door, maar voeg geen stopweek in. Begin na deze strip direct aan een nieuwe pilstrip. Wacht zeker 7 dagen nadat je last had van diarree n tot je zeker zeven dagelijkse pillen correct hebt ingenomen.

 

Als je tot vier uur na inname van je pil moet braken, kan het zijn dat de werkende stoffen van de pil nog niet (goed) opgenomen zijn. Neem dan meteen een pilletje uit je reservestrip in en maak je oorspronkelijk strip gewoon af. Bij de meerfasenpil moet je ook de juiste kleur pil innemen. Ook hierbij geldt dat er niet meer dan 36 uur tussen mag zitten.

 

Bepaalde medicijnen verminderen de werking van de pil: antibiotica, sint janskruid... Vraag je arts om raad.

 

Meerdere pillen vergeten van dezelfde strip? Twijfel je? Weet je niet meer wanneer je de laatste keer sex hebt gehad? Ga dan naar je huisarts of informeer je bij de apotheker...

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 14/9/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent lifestyle en gezondheid
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 ADVERTISING
 TOOLS & ZOEKEN
Interessante artikels
Ontdek leuke en interessante artikels omtrent relatie, seksualiteit, lifestyle, kinderen,...
Vind de date van je leven
Op zoek naar een partner of vrijgezel voor een relatie of vriendschap ?
Bereken je BMI
Bereken via NetOnline.be js BMI. Is je BMI goed of kan je hem verbeteren ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z