Paniekstoornis: paniekaanvallen met hyperventilatie?
Mensen die last hebben van paniekstoornis hebben herhaalde en overwachte aanvallen. Op een onverwachts moment worden ze heel erg bang met de gekende paniekaanval ( meestal met hyperventilatie ) tot gevolg...
Wat is paniekstoornis? Paniekstoornis is het ongecontroleerd en overdreven reageren van het lichaam op angstsituaties. Angst is net als pijn een menselijke reactie. Met pijn geeft het lichaam aan dat het rust wil. Met angst wil het lichaam reageren op mogelijk gevaar en zo ons in staat stelt de alertheid te verhogen. De gevraagde alertheid kan slaan op:
- Effectief gevaar zoals het gevaar dat men kan vallen;
- Vermeend gevaar zoals het mogelijk falen op een examen.
Als de angst daarentegen te groot wordt spreekt men over paniek of een paniekaanval. Als men zo meerdere paniekaanvallen op een korte periode krijgt spreekt men over een paniekstoornis. Vroeger werd een paniekstoornis hyperventilatie genoemd maar dit is eerder een symptoom van een paniekaanval.
Hyperventilatie Hyperventileren zou komen door het verkeerd ademen. Hyper betekent hoog en met ventilatie wordt de ademhaling bedoeld. Algemeen wordt aangenomen dat hyperventileren komt door het tekort aan koolzuur ( CO2 ). Dit tekort wordt dan ook opgelost door het houden van een zakje voor de mond of door opnieuw over te schakelen naar een kalme, beheerste ademhaling.
Wat zijn de kenmerken van een paniekstoornis? Bij een paniekaanval doen zich enkele van onderstaande symptomen voor:
- Zwaar kloppend hart;
- Beklemmend gevoel op de borst;
- Hevig zweten en klamme handen;
- Trillen of beven;
- Hyperventileren ( snel en kort ademen )
- Paresthesieën (verdoofde of tintelende gevoelens)
- Koude rillingen
Het voorkomen van de klachten is verschillend van mens tot mens. Op zich is een paniekstoornis niet echt schadelijk maar een paniekstoornis heeft wel tot gevolg dat men zich beroofd voelt van zijn vrijheid. Ook worden mensen met een paniekstoornis onzekerder en somberder wat een grote invloed heeft op hun en hun nabije gezelschap.
Anticipatieangst Bijkomend bij een paniekstoornis is de continue aanwezige angst om een nieuwe aanval te krijgen. Deze angst wordt wel eens anticipatieangst genoemd. Om deze paniekaanvallen te voorkomen, worden plaatsen waar veel, vreemde mensen samen komen, vermeden. Dit wordt agorafobie genoemd. Letterlijk vertaalt is agorafobie pleinvrees maar deze fobie strekt zich ook uit tot angst voor winkels, bioscopen, files, openbaar vervoer, ...
Medicatie en genezing Een paniekstoornis wordt veelal op twee fronten aangepakt: medicatie en therapie. De voorgeschreven medicatie is zeer specifiek en zal bijna nooit kalmerende middelen bevatten maar eerder antidepressiva die inspelen op de hoeveelheid serotonine. Deze natuurlijk voorkomende stof heeft in de hersenen invloed op de innerlijke stemming en emoties. Therapie zorgt er voor dat men zijn angsten onder ogen durft te nemen. De confrontatie met die angst is voor velen een zware dobber en kan ook een lange periode in beslag nemen.
Het professioneel opvolgen van een paniekstoornis is een must.
Wat kan je doen bij paniekaanvallen. Als zich een paniekaanval voordoet kan je het volgende doen:
- Trek de aandacht weg van de angstgevoelens. Door zich te concentreren op de lichamelijke klachten verergeren deze nog maar. Probeer een gesprek op hang te zetten en de aandacht af te leiden van de aanval;
- Probeer de ademhaling te vertragen ( het stoppen van hyperventilatie ) door middel van ademhaaltechnieken;
- Probeer de spierspanning weg te nemen door lichtjes te stappen of te bewegen zonder aan de paniekaanval te denken. Deze beweging zorgt er voor dat de stofwisseling terug in balans komt ( Adrenaline en zuurstof ).
- Bij het hyperventileren kan het verminderen van de zuurstoftoevoer een oplossing bieden. Gebruik hiervoor een zakje of hou je hand voor de mond.
|