Vruchtwaterpunctie als prenatale test
Er bestaat veel onduidelijkheid over een vruchtwaterpunctie. In dit artikel leggen wij uit wat een vruchtwaterpunctie is, wanneer ze nodig is en bij wie...
Wat is een vruchtwaterpunctie? Vruchtwateronderzoek is een prenatale test waarbij een holle naald ongeveer 20 ml vruchtwater uit de baarmoeder weghaalt. Door een gelijktijdige echografie wordt vermeden dat de foetus of placenta geraakt worden. De 20 ml vruchtwater komt overeen met ongeveer 10% van de totale hoeveelheid vruchtwater.
Hoe verloopt de vruchtwaterpunctie? De punctie zal door een gynaecoloog worden afgenomen en geeft een kort stekend gevoel. De kans is groot dat de moeder zich na de punctie niet goed voelt en begeleiding is dan ook niet overbodig. Het onderzoek van het vruchtwater verloopt meestal via een erkend labo verbonden aan het ziekenhuis of de gynaecoloog. De uitslag van de punctie is meestal gekend na 2 of 3 weken.
Wat kan een vruchtwaterpunctie uitwijzen? Een vruchtwaterpunctie geeft zeer betrouwbare informatie omtrent de chromosomen ( dragers van het erfelijk materiaal ). Afwijkingen van deze chromosomen kunnen vastgesteld worden zoals het Downsyndroom. In het vruchtwater kijkt men ook naar het AFP ( alfa foetoproteïne ).Een verhoogde hoeveelheid van dit eiwit kan wijzen op een open rug of open hoofdje.
Wie komt in aanmerking voor een vruchtwaterpunctie? Daar een vruchtwaterpunctie de kans op een miskraam verhoogt ( ongeveer 1 op de 200 ) is dit geen standaardtest maar eerder een test die uitgevoerd wordt als:
- De moeder ouder is dan 36
- Als ze reeds een kind kregen met een opspoorbare aandoening
- Als er een mogelijkheid is tot erfelijkheid ( partner, naaste familie,... )
Wanneer wordt de test uitgevoerd? De punctie wordt na veertien tot zestien weken zwangerschap uitgevoerd. Het tijdstip is echter ook afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater en de dikte van de buikwand.
|