logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 LIFESTYLE
Startpagina
 RUBRIEKEN
Beauty & Verzorging
Gezondheid
Kind & Opvoeding
Sport & Beweging
Baby
Seks & Relatie
Etiquette
Rich & Famous
Mode
Bekende personen
Dieet & Voeding
Mysteries & Weetjes
 DATING
Dating
 CALCULATORS
BMI calculator
BMR calculator
Calorie calculator
Caloriemeter
Streefhartslag meter
 LINKS
Gezondheid
Lifestyle
Kunst
Hobby
Spiritualiteit
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
De Lijkwade van Turijn: Relikwie of boerenbedrog?

Wat voor sommigen het langstdurende bedrog uit de geschiedenis is, is voor anderen het goddelijk bewijs dat Christus herrezen is. In dit artikel geven wij aan waarom de Lijkwade  van Turijn echt zou zijn of waarom ze dit niet zou zijn.

Wat is de Lijkwade van Turijn
De Lijkwade van Turijn is een doek waarop de afbeelding te zien is van een naakte man met de handen voor zijn kruis. De man vertoont ook verwondingen aan minimum één pols ( de tweede pols is niet zichtbaar daar deze onder de andere ligt ), de schedel, de zijde, de rug en beide benen.

Toen in de 14de eeuw Clemens VII aflating ( kwijtschelding van zonden ) beloofde voor iedereen die de Lijkwade erkende waaide de interesse voor de Lijkwade op.

In de 15de eeuw liet Humbert van Villesexel de Lijkwade overbrengen naar zijn kasteel onder het voorwendsel het te beschermen tegen dieven. Na de dood van Humbert van Villesexel  hield zijn weduwe, Margaretha, tentoonstellingen waarop ze de Lijkwade liet zien. Later verkocht Margaretha de Lijkwade aan Lodewijk van Savoye voor een kasteel en een extra financiële vergoeding. Toen de kerk dit vernam dreigden ze Margaretha te excommuniceren als ze de Lijkwade niet terug bezorgde of de kerk financieel vergoede. Daar Margaretha kort daarop stierf, nam Lodewijk van Savoye ( en later diens zoon ) die verplichting over in ruil voor de erkenning dat de Lijkwade zijn eigendom was.

Lodewijk van Savoye bewaarde de Lijkwade in zijn persoonlijke kapel en gebruikte de Lijkwade op koninklijke bruiloften en begrafenissen.

Door een brand in 1532 werd de Lijkwade licht beschadigd. Na een herstelling door nonnen, werd de lijkwade overgebracht naar Turijn.

De interesse in de Lijkwade werd pas echt immens toen de afbeelding door middel van negatieve fotografie pas echt goed zichtbaar werd.

Is de Lijkwade van Turijn echt of niet?
Er zijn verschillende items die uitsluitsel moeten geven over de echtheid van de Lijkwade. We plaatsen ze even op een rij:

  • Koolstof-14 datering
    Volgens een onderzoek uit 1988 zou blijken dat de Lijkwade dateert uit de late middeleeuwen. Dit onderzoek werd uitgevoerd door 3 onafhankelijke onderzoeksinstituten ( de universiteit van Oxford, de universiteit van Arizona en het Swiss Federal Institute of Technology ). Maar direct na de bekendmaking van de datering werd dit al ontkracht omdat men door een Koolstof-14 datering een te jonge datering kan krijgen als er in de loop van de tijd bacteriën op de stof terecht gekomen zijn.
  • Historische analyse
    Een argument dat aangehaald wordt om de Lijkwade van Turijn af te doen als vervalsing is het feit dat in alle Christelijke bronnen ( literatuur, schilderijen,... ) de wonden van de kruisiging niet aan de polsen was maar aan de handpalmen. Medisch gezien is het dan niet mogelijk dat een menselijk gewicht gedragen wordt via nagels door de handpalmen ( deze zouden scheuren ). Als de nagels dwars naar de pols toe geslagen worden zou dit niet het geval zijn. Wat meteen ook de polswonden op de Lijkwade zouden verklaren.

Hoe is de Lijkwade ontstaan?
Ook hier geraakt men het niet eens. Dat de afbeelding op de Lijkwade geschilderd is, verwerpt bijna iedereen omdat verf vloeibaar is en dan zou de afbeelding dieper in het kleed moeten doorgedrongen zijn wat niet het geval is. Ook wordt beweerd dat de afbeelding afkomstig zou zijn van de gebruikte kruiden op het lijk maar geen enkel onderzoek heeft sporen van kruiden op de Lijkwade terug gevonden.

Momenteel wordt aangenomen dat de Lijkwade gemaakt zou zijn door Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci zou de afbeelding gemaakt hebben met behulp van een Laterna Magica, een eenvoudig projectieapparaat en lichtgevoelige zilveren componenten die in die tijd beschikbaar waren. Voor het lichaam zou hij één van zijn lijken gebruikt hebben ( die normaal voor anatomische studies waren ) en zijn eigen gezicht als hoofd.

Slotconclusie
Veel onduidelijkheden worden verklaart als men aanneemt dat Da Vinci de Lijkwade zou gemaakt hebben: het betere beeld via het negatief, het te grote hoofd voor het lichaam, de Koolstof-14 datering,... maar... hoe wordt verklaart dat Margaretha tentoonstellingen geeft met vertoon van de Lijkwade in 1438 als Leonardo da Vinci pas in 1452 geboren werd?

En zo blijft het mysterie bestaan...

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 13/4/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent lifestyle en gezondheid
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 ADVERTISING
 TOOLS & ZOEKEN
Interessante artikels
Ontdek leuke en interessante artikels omtrent relatie, seksualiteit, lifestyle, kinderen,...
Vind de date van je leven
Op zoek naar een partner of vrijgezel voor een relatie of vriendschap ?
Bereken je BMI
Bereken via NetOnline.be js BMI. Is je BMI goed of kan je hem verbeteren ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z