logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ICT & INTERNET
Startpagina
Artikels
Links
 HOSTING
Hosting
Domeinnaam
 INTERNET
Algemeen
Zoekmotoren
Browsers
Muziek & Media
E-mail
Webdesign
 SOFTWARE
Besturingssysteem
Beeldverwerking
Tekstverwerking
Gegevensverwerking
Spraak & Beeld
Beveiliging
Backup & Dataverkeer
Muziek & Audio
 HARDWARE
Backup & Dataverkeer
CD & DVD
Netwerken
Grafisch & Beeld
Printers
Geluid & Audio
Randapparatuur
 MULTIMEDIA
TV & Homecinema
MP3-spelers & Audio
Fototoestellen
Camcorders
GSM & Mobiel
 ZOEKEN
Computer virussen
Zoeken op internet
Foto's zoeken
 TOOLS
Mijn eigen links
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
De opmars van de DVD-recorder

De dagen van de videorecorder lijken geteld. Steeds meer mensen gebruiken dan ook een DVD-recorder om hun favoriete televisieprogramma's op te nemen. Tegenwoordig zijn er zelfs al toestellen op de markt met een harde schijf. Aan jou de keuze!

Het einde van de videorecorder
In de jaren '80 en '90 was er in haast iedere huiskamer een plaatsje voorzien voor de videorecorder. Na een lange strijd tussen verschillende producenten (elk met hun eigen systeem) haalde de VHS-techniek het uiteindelijk van onder andere Betamax en Video 2000. De techniek van de videorecorder was voor die tijd dan ook redelijk revolutionair. Heel wat televisieliefhebbers die tijd tekort hadden, maakten gretig gebruik van de mogelijkheden van het toestel.

Met de intrede van de DVD-speler werd de aandacht geleidelijk aan van het toestel weggetrokken. Toch bood de DVD-speler niet alle voordelen van de videorecorder. Zo had de DVD-speler wel een hogere geluids- en beeldkwaliteit maar je kon er echter niet mee opnemen. Dus bleef de videorecoder nog eventjes in roulatie... tot de komst van de eerste dvd-recorder.

DVD-Video Recorder: video en DVD in één toestel
Naarmate de jaren verstreken en ook de prijs kelderde, raakte de DVD-speler al snel ingeburgerd. Naast de klassieke videorecorder en de simpele DVD-speler kwam een nieuw toestel op de markt: de dvd-video recorder. Het apparaat bood een (voorlopige) oplossing aan voor wie niet kon kiezen tussen de (voordelen van de) dvd-speler en de videorecorder. Met het combi-apparaat kon je met de videorecorder analoog opnemen maar ook DVD-filmpjes in digitaal formaat afspelen. Toch zou dit '2-in-1' toestel al snel plaats moeten maken voor de 'echte' digitale recorders.

DVD-recorder: opnemen op digitaal formaat
Ondertussen raasde de technologische revolutie aan een verschroeiend tempo verder. Met de komst van de LCD en de plasma televisieschermen werkte men verder aan een apparaat dat digitaal kon opnemen. Al snel was de DVD-recorder geboren.

Het toestel had heel wat gelijkenissen met de videorecorder maar er was een fundamenteel verschil: de kwaliteit. In tegenstelling tot de videorecorder en de analoge videobanden werd een bestand nu opgenomen op een digitaal schijfje. 

Zoals het ook bij de eerste videorecorder het geval was, kostten de eerste DVD-recorders echter handenvol geld waardoor het apparaat in het begin enkel voor de happy few weggelegd was. Na een tijdje kwamen er echter toestellen op de markt die een steeds democratischer prijskaartje hadden.

Bij de aankoop van een DVD-recorder moet je aan meerdere attributen denken:

 • Kabel (scart) om het toestel met je tv te verbinden.
 • Lege DVD-schijfjes. Hier heb je de keuze tussen schijfjes die je eenmaal kan beschrijven (DVD/R) en schijfjes waarop je kan opnemen én ook wissen (DVD/RW). Deze laatste categorie is te vergelijken met de videotape, maar dan wel in digitale vorm. Deze herschrijfbare discs zijn bovendien iets duurder in vergelijking met de gewone DVD-recordable schijfjes. 
 • Formaat van de DVD-schijfjes. Op de verpakking van de DVD/R en DVD/RW schijfjes is altijd een + of - teken aangebracht. Deze zijn dan ook enkel geschikt voor DVD-recorders die in dit formaat kunnen opnemen en afspelen. Kan je DVD-recorder enkel in het - formaat opnemen, zorg dan dat je DVD-R of DVD-RW schijfjes koopt! Bepaalde toestellen kunnen beide formaten aan (de dual media): + en - R/W. 
 • Capaciteit van een leeg DVD'tje. De meeste merken bieden DVD-schijfjes aan die tot 4,7 Gigabite kunnen opslaan. Tegenwoordig zijn er ook dubbellaagse discs (DVD DL) op de markt waarop dubbel zoveel bestanden kunnen.

DVD-Recorder met harde schijf (hard disk recorders): de toekomst?
De introductie van de DVD-recorder was nog niet volledig afgerond of er stond al een nieuw apparaat zijn opwachting te maken: de hard disk recorder.

Het principe van het nieuwbakken toestel was uiterst simpel maar daarom niet minder geniaal. Net zoals de harde schijf van een computer allerlei bestanden stockeert, neemt de hard disk recorder televisieprogramma's, vanaf het precieze begin tot het einde, op de harde schijf op. Is je harde schijf vol? Dan kan je ze probleemloos wissen zonder dat iets verloren hoeft te gaan. Je kan namelijk (achteraf) je favoriete gegevens van de harde schijf op een dvd-schijfje branden. Simple comme bonjour! 

Het grootste verschil tussen de hedendaagse hard disk recorders zit in volgende punten:

 • Prijs. Alhoewel deze hard disk toestellen nogal aan de prijzige kant zijn, lijkt het er op dat ze in de (nabije) toekomst een stuk goedkoper zullen worden.
 • Merk en type. Ook de prijs én de kwaliteit zijn sterk gerelateerd aan het merk en het specifieke type.
 • Capaciteit. Naast het merk (en het type) beïnvloedt vooral de capaciteit de prijs van het toestel. Tegenwoordig zijn er toestellen op de markt die een harde schijf aan boord hebben van 250 GB, wat overeen komt met zo'n 400 uur!
 • Specificaties en kenmerken. Bepaalde toestellen zijn voorzien van een elektronische TV-gids waardoor je zonder problemen een programma kan (laten) opnemen. Gedaan dus met het ingewikkeld gedoe dat bij het programmeren van een video kwam kijken!
  Bij andere modellen is het trouwens ook mogelijk om een televisieprogramma te onderbreken (pauze) om nadien met één simpele druk op de toets hetzelfde programma te hervatten.
  Daarnaast bestaan er ook modellen met ShowView, HDMI, USB...           

En wat met mijn oude video's?
Wie nog heel wat videotapes heeft, hoeft zich geen zorgen te maken. Er zijn tegenwoordig ook combi-toestellen op de markt waarmee je je videobanden probleemloos kan kopiëren naar een DVD-schijfje.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 19/12/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent ict, internet en multimedia ?
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 SERVICES
Hosting
Op zoek naar professionele hosting ? Bij COMBELL zit je goed. Bekijk onze paketten.
Domeinnaam
Controleer of uw domeinnaam nog vrij is ! Via de wereldwijde zoeker !
 TOOLS EN ZOEKEN
Recente computervirussen
Wat zijn de recenste computervirussen en wat kan je er aan doen om ze te verwijderen.
Zoek foto's en afbeeldingen
Bent u op zoek naar een geschikte foto of afbeelding voor uw presentatie ?
Zoeken op het net
Zoek op het internet in 1 klik op de grootste zoekrobots van het internet.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z