logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ICT & INTERNET
Startpagina
Artikels
Links
 HOSTING
Hosting
Domeinnaam
 INTERNET
Algemeen
Zoekmotoren
Browsers
Muziek & Media
E-mail
Webdesign
 SOFTWARE
Besturingssysteem
Beeldverwerking
Tekstverwerking
Gegevensverwerking
Spraak & Beeld
Beveiliging
Backup & Dataverkeer
Muziek & Audio
 HARDWARE
Backup & Dataverkeer
CD & DVD
Netwerken
Grafisch & Beeld
Printers
Geluid & Audio
Randapparatuur
 MULTIMEDIA
TV & Homecinema
MP3-spelers & Audio
Fototoestellen
Camcorders
GSM & Mobiel
 ZOEKEN
Computer virussen
Zoeken op internet
Foto's zoeken
 TOOLS
Mijn eigen links
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Kijk jij al naar digitale televisie?

Net zoals het zwart-witte tv-scherm plaats moest maken voor de kleurentelevisie, verdringt digitale televisie langzamerhand de analoge uitzendingen. Meer nog, in 2012 zullen alle analoge tv-uitzendingen via de ether stopgezet worden. Hoog tijd dus om digitale televisie eens van nabij te bekijken... 

Onlangs keurde de Vlaamse Regering, op initiatief van Vlaams minister van Media Geert Bourgeois, het Digitaal Actieplan Vlaanderen goed. Een van de richtlijnen van dit plan is de verdere digitalisering van de informatiekanalen, inhoud en diensten. In concreto wil de Vlaamse Regering er voor zorgen dat de Vlaamse televisieomroepen vanaf 2010 hoofdzakelijk digitaal uitzenden. Meer nog, in 2012 zullen alle analoge tv-uitzendingen via de ether stopgezet worden. Met deze digitale switchover zal televisie kijken nooit meer hetzelfde zijn...

Wat is digitale televisie?
Momenteel kijken de meeste mensen nog gewoon naar analoge televisie. Toch is digitale televisie niet echt nieuw. Men is al jaren met deze technologie aan het experimenteren. In bepaalde landen (Groot-BrittanniŽ) kijkt men al volop naar digitale tv. Digitale televisie verschilt op meerdere vlakken van zijn analoge broertje:

  • Bij digitale televisie worden de tv-signalen digitaal verstuurd waardoor de kwaliteit van het beeld en het geluid aanzienlijk verhoogt en constant blijft. Er kan dus geen storing optreden.
  • Digitale televisie zorgt voor interactieve mogelijkheden, zeker als het signaal via de kabel of ADSL verstuurd wordt.

Men kan in Vlaanderen digitale televisie ontvangen via

  • de kabel (DVB-C technologie): Telenet Digital TV en Interkabel (INDI TV).
  • de ether (DVB-T technologie): VRT Digitaal Platform.
  • de satellietschotel (DVB-S technologie): TV Vlaanderen Digitaal.
  • telefoonlijn (ADSL): Belgacom TV.

Kan ik met mijn huidige tv-toestel digitale televisie kijken?
De nieuwste flatscreentv's (LCD, Plasma) zijn bijna allemaal technisch voorbereid op de komst van de digitale televisie. Zo zijn er al heel wat modellen uitgerust met HD (High Definition) technologie. Dankzij deze techniek krijg je meer pixels en kleuren op je scherm. Wie digitale televisie wil kijken, hoeft echter niet meteen zijn klassiek toestel te vervangen voor een plat exemplaar. Met behulp van een speciale decoder of set-top box, die je aan je tv aansluit, kan je namelijk van digitale televisie genieten. Naar alle waarschijnlijkheid zullen deze decoders in de toekomst ingebouwd worden in de tv-toestellen.

Wie biedt digitale televisie aan in Vlaanderen?
Momenteel zijn er meerdere spelers op de markt die digitale televisie aanbieden. Vooral Telenet en Belgacom proberen hun produkten te promoten. Beiden hebben een eigen systeem ontwikkeld waardoor je naar digitale televisie kan kijken.

Telenet biedt de digibox en de digicorder aan, terwijl Belgacom zijn eigen decoder promoot. Hou er wel rekening mee dat je bij Belgacom TV naast een telefoonlijn ook over een ADSL-modem moet beschikken. Het is mogelijk om bij Belgacom de decoder (tegen een vast bedrag per maand) te huren en bij Telenet een exemplaar te kopen.

Momenteel kan nog niet iedereen digitale televisie ontvangen. Het is namelijk afhankelijk van de geografische ligging (je woonplaats) en specifieke technische aspecten. Je kan dit best vooraf nagaan op de webiste van Telenet en Belgacom.

Deze aanbieders van digitale televisie brengen elk 'eigen pakketten' op de markt. Het digitale aanbod van Telenet verschilt dan ook van Belgacom TV. Je kan kiezen voor een basispakket met een (beperkt) aantal zenders of toch eerder gaan voor een uitgebreider maar ook duurder pakket. Zo bestaat het basispakket van Telenet uit 45 tv-zenders. Daarnaast kan je ook nog extra themazenders aanvragen. Belgacom TV spitst zich daarbij vooral toe op het (Belgisch) voetbal. Bij heel wat pakketten krijg je er tegelijk ook heel wat (thematische) digitale radio- en muziekzenders bij.

Is digitale televisie de toekomst? 
Heel zeker! Digitale televisie is zich langzamerhand aan het verspreiden. We gaan er daarbij vanuit dat de tarieven voor de decoders en de zenderpakketten nog gevoelig zullen dalen waardoor steeds meer mensen de overstap zullen maken.

Via digitale televisie is het ook al mogelijk om van bepaalde interactieve toepassingen gebruik te maken: iDTV of interactieve digitale televisie. Zo kan je bijvoorbeeld (tegen betaling) een film uit het bestand van de digitale verdeler opvragen, de zogenaamde video-on-demand service. Daarnaast kan je via je afstandsbediening ook stemmen tijdens een programma, een uitzending even stilleggen, kijken naar een (nieuws)uitzending op het tijdstip dat je zelf bepaalt...

In de (nabije) toekomst zullen deze interactieve mogelijkheden nog verder uitgebreid worden. Zo zal het mogelijk worden om via je tv te mailen, sms'en, chatten...

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 6/12/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent ict, internet en multimedia ?
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 SERVICES
Hosting
Op zoek naar professionele hosting ? Bij COMBELL zit je goed. Bekijk onze paketten.
Domeinnaam
Controleer of uw domeinnaam nog vrij is ! Via de wereldwijde zoeker !
 TOOLS EN ZOEKEN
Recente computervirussen
Wat zijn de recenste computervirussen en wat kan je er aan doen om ze te verwijderen.
Zoek foto's en afbeeldingen
Bent u op zoek naar een geschikte foto of afbeelding voor uw presentatie ?
Zoeken op het net
Zoek op het internet in 1 klik op de grootste zoekrobots van het internet.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z