Geen toekomst weggelegd voor cd’s en dvd’s...
In tegenstelling tot wat sommigen onder ons denken heeft noch de cd noch de dvd een eeuwig leven. Er zijn verschillende zaken die de levensverwachting sterk inkorten. Van cd rot tot slijtage…
CD rot: bederf van organische stoffen Op een cd heb je een gedeelte die het dye noemt. Op dit deel worden putjes gebrand om de gegevens op te plaatsen. De kunststof die daarvoor gebruikt wordt, bevat onder meer cyanine. Er zijn enorme kwaliteitsverschillen bij de gebruikte cyanine welke telkens de kwaliteit van de cd beïnvloeden. Het rotten van deze organische stof wordt beïnvloed door licht, vochtigheid etc. Groot probleem is dat er geen enkele aanduiding aanwezig is op de verpakking over de gebruikte kwaliteit van de cyanine of hun levensduur. Ook afgaan op de naam van leverancier is soms niet mogelijk daar cd’s gemaakt worden door slechts enkele fabrikanten waarna merken hun naam aan de cd’s toevoegen. Het is dus perfect mogelijk dat een bepaald merk ongemerkt van cd-fabrikant verandert en zo de kwaliteit van zijn produkt veranderd.
Kwaliteit van het branden Ook de kwaliteit waarmee de c’s of dvd’s gebrand worden is van belang. Een schone branding van de laser geeft beter gedefinieerde brandputjes. Ook is het aan te raden om niet te vlug te braden. Je neemt best de middenste snelheid en niet het maximum. Als je bijvoorbeeld cd's gekocht hebt met een brandsnelheid van 8x-24x neem je bijvoorbeeld een brandsnelheid van 12x.
Slecht gemaakte cd’s of dvd’s Bij slecht gemaakte cd’s of dvd’s kan de aluminiumlaag van de cd aangetast worden door lucht en vocht waardoor deze gaat oxideren. Door het oxideren wordt de cd/dvd onleesbaar. De externe kenmerken van het oxideren is dat de cd verkleurt en zijn reflecterende eigenschap verdwijnt.
Wat kan je doen om je cd’s of dvd’s zo lang mogelijk te laten leven? Er zijn natuurlijk wel enkele tips waar je je kan aan houden om je cd’s of dvd’s hun leven een beetke te rekken. Hieronder enkele algemene tips en ook nog enkele praktische bewaartips:
- Gebruik cd’s of dvd’s met pthalocyanine in plaats van cyanine ( let wel dat pthalocyanine-cd’s/dvd’s véél duurder zijn en ook moeilijker te vinden )
- Schrijf niet op de bedrukte kant. Dit is eigenlijk de zwaktste kan van de cd omdat daar de inktlaag heel dun is.
- Gebruik cd-r of dvd-r in plaats van cd-rw of dvd-rw
- Koop geen grote hoeveelheden cd’s in één keer. Het heeft geen enkele nut dat lege cd’s meer dan een jaar liggen wachten om beschreven te worden…
- Koop een goede cd-brander of dvd-brander
Ook nog enkele tips voor de bewaring van cd’s en dvd’s:
- Berg de cd’s of dvd’s steeds terug op in hun doosje of hoesje
- Zorg dat ze niet in een vochtige ruimte liggen
- Zorg bij de bewaring ook voor een zo constant mogelijke temperatuur. ( Het laten liggen van cd’s / dvd’s in de auto is dus echt niet aan te raden )
Als slot kunnen wij alleen maar zeggen dat je best niet te veel op cd's of dvd's rekent om belangrijke documenten op lange termijn te bewaren. Gebruik hiervoor verschillende media welke eenvoudig te vernieuwen zijn zoals een externe harde schijf. Als je dan om de 5 jaar een nieuwe aankoop doet, kan je de gegevens vlot overplaatsen naar het nieuwe opslagmedia. Zorg ook steeds voor meerdere kopieën van je data.
|