Efficiënter zoeken met Google
Internet bevat een gigantische hoeveelheid aan informatie, maar het is dikwijls niet evident om er te vinden wat je zoekt. Zoek je naar iets heel specifieks, dan biedt de Google zoekmachine je enkele interessante mogelijkheden. We bekijken er enkele van die een internetspeurneus van je maken.
Zinnen en woorden Als je verschillende woorden intypt, dan zoekt Google naar documenten waarin al die woorden voorkomen. Wil je een specifieke zin zoeken of enkele woorden in een bepaalde volgorde, zet ze dan tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld "Firefox veiliger dan Internet Explorer". Zo vermijd je resultaten waarin de verschillende woorden toevallig op dezelfde pagina staan. Als je een sterretje gebruikt, zoekt Google naar een willekeurig woord op die plaats. Bijvoorbeeld "firefox * dan internet explorer" geeft resultaten op de vragen "Firefox onveiliger dan Internet Explorer", "Firefox slechter is beveiligd dan Internet Explorer", "Firefox beter dan Internet Explorer", enzovoort. Wil je ook synoniemen zoeken van een woord, typ dan een tilde ervoor: met ~pc zoekt Google bijvoorbeeld niet enkel naar het woord pc, maar ook naar computer. Voorlopig lijkt dit enkel te werken met Engelse woorden.
En/of Google zoekt standaard naar pagina's waar al de ingetypte woorden in voorkomen. Wil je daarentegen zoeken naar pagina's waar één van twee ingetypte woorden in voorkomen, dan kan je de zoektermen met OR verbinden, bijvoorbeeld vakantie milaan OR rome. Dit resulteert in pagina's waarin het woord vakantie staat en ofwel Milaan ofwel Rome.
Termen uitsluiten Soms krijg je te veel irrelevante resultaten bij een zoekopdracht. Vaak is dat een teken dat je zoekopdracht te algemeen is. Als je het echter te specifiek maakt, vind je ook weer niets. In die gevallen kan je bepaalde termen uitsluiten. Wil je bijvoorbeeld meer weten over de muziek van de groep Enigma, maar ben je niet geïnteresseerd in de ellenlange lijst van pagina's met lyrics, downloads en prijsvergelijkingen van hun cd's, dan typ je het volgende in: enigma music -price -download -lyric. Op die manier krijg je heel wat nuttigere informatie.
Bestandsformaat Ben je enkel geïnteresseerd in informatie van een bepaald bestandsformaat, dan kan je je zoekopdracht beperken met de operator filetype. Zoek je bijvoorbeeld naar documenten over ICT in het onderwijs en wil je enkel PDF bestanden lezen, dan zeg je Google het volgende: ict onderwijs filetype:pdf. Wil je zowel PDF-bestanden als Word-bestanden krijgen, dan zoek je: ict onderwijs filetype:pdf OR filetype:doc
Websites Wil je enkel zoeken naar bestanden die op een specifieke website staan, dan kan je dit aangeven met de operator title. Zoek je bijvoorbeeld naar pagina's over onderwijs op de website van de Vlaamse Gemeenschap, typ dan het volgende in: onderwijs site:vlaanderen.be. Heel handig is ook site:.be, dat de zoekresultaten beperkt tot websites met een Belgische domeinnaam. Wil je weten op welke pagina's er naar een website verwezen wordt, typ dan link in voor het adres, bijvoorbeeld link:www.netonline.be.
Titels De titel van een webpagina zegt meestal in een notedop waarover de pagina gaat. Wil je meer relevante zoekresultaten, dan kan het nuttig zijn om enkel de pagina's te tonen waarvan de titel een zoekterm bevat. Dit is mogelijk met de intitle operator. Wil je bijvoorbeeld alle blogs zien die het over Italiaans eten hebben, typ dan het volgende in: italiaans eten intitle:blog. Iets gelijkaardigs doet de operator inurl: die kijkt naar een zoekterm in het adres van een webpagina. Met inurl:game site:.be zoek je bijvoorbeeld naar alle Belgische webpagina's die het woord game in hun adres hebben staan. Zo vind je ineens alle grote Belgische gaming websites.
Woordenboek Je kan Google eveneens gebruiken als woordenboek voor termen die je niet kent. Wil je bijvoorbeeld de definitie weten van een weblog, dan typ je define:weblog in. Je krijgt dan een lijst van pagina's die een definitie geven van weblog. Google toont tevens enkele gerelateerde termen waarvan je de definitie kan zoeken en je kan ook zoeken naar de term in andere talen.
Met deze tips moet je in staat zijn om heel wat meer te vinden op het eindeloze internet. Google biedt tal van mogelijkheden, aan jou nu om ze te benutten.
|