logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 ICT & INTERNET
Startpagina
Artikels
Links
 HOSTING
Hosting
Domeinnaam
 INTERNET
Algemeen
Zoekmotoren
Browsers
Muziek & Media
E-mail
Webdesign
 SOFTWARE
Besturingssysteem
Beeldverwerking
Tekstverwerking
Gegevensverwerking
Spraak & Beeld
Beveiliging
Backup & Dataverkeer
Muziek & Audio
 HARDWARE
Backup & Dataverkeer
CD & DVD
Netwerken
Grafisch & Beeld
Printers
Geluid & Audio
Randapparatuur
 MULTIMEDIA
TV & Homecinema
MP3-spelers & Audio
Fototoestellen
Camcorders
GSM & Mobiel
 ZOEKEN
Computer virussen
Zoeken op internet
Foto's zoeken
 TOOLS
Mijn eigen links
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Firefox als alternatief voor Internet Explorer

De webbrowser Firefox is sinds zijn introductie in november 2004 al meer dan 100 miljoen keer gedownload. Volgens onderzoekers zouden al zo'n 10% van de internetsurfers Firefox gebruiken als hun venster op de cyberwereld. Wat maakt de browser zo succesvol? En waarom zou je Internet Explorer ervoor aan de kant zetten?

Het programma is slechts 4,7 MB groot. Het installatieprogramma doet zijn werk snel en kan zelfs je Favorieten van Internet Explorer kopiëren naar Firefox. Daarna kan je direct beginnen surfen met je nieuwe browser. De eerste indruk is een eenvoudige en snelle browser. Achter de schermen daarentegen zitten er heel wat mogelijkheden. We bekijken de belangrijkste ervan.

Pop-ups
De browser blokkeert standaard vervelende popup-vensters. Als een website een popup-venster probeert te openen, geeft Firefox bovenaan de website een melding dat het een venster geblokeerd heeft. Wil je het venster toch zien, dan kan je op de melding klikken en instellen dat je van deze website wel pop-ups wil zien. Zo kan je site per site instellen of ze pop-ups mogen tonen. Bepaalde web banking sites bijvoorbeeld maken gebruik van het popup-systeem, en die wil je natuurlijk niet blokkeren.

Tabbed browsing
Firefox heeft eveneens de handige 'tabbed browsing' functionaliteit. Hiermee kan je meerdere webpagina's tegelijk in één venster tonen. Door ctrl-T in te drukken, open je een nieuwe 'tab' in het browservenster waarin je een nieuwe pagina kan openen. Met één klik bovenaan het venster schakel je over van pagina. Voor wie heel wat pagina's tegelijk opent, is dit een hele verademing. Je bureaublad staat immers niet meer vol vensters waarin je de weg kwijt raakt en je spaart er veel tijd mee uit.

Geheugensteuntje
Veel voorkomende informatie zoals je naam en e-mail adres die je in formulieren invult op websites onthoudt Firefox. Als je op een andere website dan je e-mailadres begint in te vullen, suggereert Firefox een lijst van e-mailadressen die je al eens hebt ingevuld. Je kan hier gewoon op klikken om het in te laten vullen, wat heel wat typwerk kan besparen.

Wachtwoorden die je op websites moet geven, kan je laten onthouden door Firefox zodat hij ze automatisch invult. Je kan ook een 'master wachtwoord' instellen. Je moet dat wachtwoord dan één keer geven, waarna Firefox alle onthouden wachtwoorden zelf invult. Zo kan niet iedereen die je browser opent inloggen op de websites waar je een account hebt.


Keywords
Met 'Smart Keywords' kan je in de adresbalk gewoon een trefwoord intypen om een gespecialiseerde zoekopdracht uit te voeren. Zoek je bijvoorbeeld informatie over de film 'Lost in Translation' op IMDB, dan kan je gewoon 'imdb lost in translation' intypen in de adresbalk. Hier spaar je ook weer heel wat muisklikken mee uit. Je kan trouwens zelf nieuwe Smart Keywords definiëren. Klik gewoon met de rechtermuisknop op een tekstbox van een zoekfunctie (bijvoorbeeld de BizzGuide zoekfunctie bovenaan de NetOnline website) en kies dan 'Add a keyword for this search...'. Kies een naam (niet zo belangrijk) en een kort keyword (bijvoorbeeld bizz). Typ je nu in de adresbalk 'bizz webdesign' in, dan krijg je de pagina van NetOnline met de zoekresultaten te zien.

Zoeken
Rechts van de adresbalk staat een zoekfunctie waarmee je rechtstreeks in Google kan zoeken. Je kan overschakelen van zoekmachine door op het icoontje naast de zoekfunctie te klikken. Zoeken naar een term in een pagina is trouwens ook handig. Als je ctrl-F indrukt, komt onderaan de pagina een zoekvenstertje. Terwijl je je zoekterm aan het intypen bent, begint Firefox al te zoeken op basis van de incomplete zoekterm. Als de term niet in de pagina voorkomt, merk je dit al voordat je hem helemaal ingetypt hebt, want Firefox toont de term in het zoekvenster dan in het rood.

Firefox uitbreiden
Een laatste voordeel van Firefox is dat je de browser gemakkelijk kan uitbreiden met thema's en extensies. Beide types uitbreidingen zijn te vinden op de Mozilla Update website. Een thema is een nieuwe layout van Firefox: nieuwe icoontjes, andere kleuren. Een extensie breidt de browser uit met nieuwe functionaliteit. Er is bijvoorbeeld een extensie die advertenties blokkeert, één die weersvoorspellingen laat zien onderaan het venster, één waarmee je WinAmp kan besturen, zelfs een spelletje Tetris. Je kan het zo gek of zo handig niet bedenken of er bestaat al wel een extensie voor.

En verder...
Niets belet je om zowel Firefox als Internet Explorer te gebruiken. Je kan perfect beide browsers op je computer hebben staan. Zo kan je bovendien vergelijken welke browser het handigste werkt. Probeer Firefox eens uit en wie weet word je wel verrast: het motto van de browser is niet voor niets 'Rediscover the web'.

http://www.mozilla.org/products/firefox/

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 2/11/2005
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent ict, internet en multimedia ?
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 SERVICES
Hosting
Op zoek naar professionele hosting ? Bij COMBELL zit je goed. Bekijk onze paketten.
Domeinnaam
Controleer of uw domeinnaam nog vrij is ! Via de wereldwijde zoeker !
 TOOLS EN ZOEKEN
Recente computervirussen
Wat zijn de recenste computervirussen en wat kan je er aan doen om ze te verwijderen.
Zoek foto's en afbeeldingen
Bent u op zoek naar een geschikte foto of afbeelding voor uw presentatie ?
Zoeken op het net
Zoek op het internet in 1 klik op de grootste zoekrobots van het internet.
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z