Hoe kies je een goed wachtwoord?
Niets is zo belangrijk op het internet als veiligheid. Een deel van die veiligheid ligt in een goed gekozen wachtwoord. Hoe je een wachtwoord kiest en wat je moet vermijden bij die keuze geven we je hier mee...
Wat gebruik je het best niet als wachtwoord ? Sommige wachtwoorden zijn heel vlug te achterhalen en dit enkel en alleen door het feit dat ze te relevant zijn met uw persoon en omgeving. Enkele voorbeelden van te vermijden wachtwoorden:
- De naam van uw huisdier;
- Uw volledige geboortedatum;
- De naam van je werknemer;
- Een straatnaam;
- Je telefoonnummer;
- ...
Hoe kan je uw wachtwoord onthouden? Als je wilt dat je wachtwoord vlot te onthouden is kan je een moeilijk wachtwoord nemen die via een door jou gekende sleutel ( of ezelsbruggetje ) makkelijk te vormen is zoals:
- IHVAEP: Ik Hou Van Appels En Peren
- DAG10MINSPO: DAGelijks 10 MINuten SPOrt
- 1215: kwart na twaalf kwam ik ze tegen
- ...
Je kan ook rechtstreeks een volledige zin(netje) gebruiken zoals:
- maarElsjetoch: maar Elsje toch
- hoeishet: hoe is het
- washetmaarwaar: was het maar waar
- ...
Het gebruik van cijfers in de wachtwoorden geeft een extra moeilijkheidsgraad. Ook het gebruik van hoofdletters in afwisseling met kleine letters is een extra moeilijkheidsgraad maar dit maakt het voor jou natuurlijk ook moeilijker om te onthouden tenzij ze normaal in de zin ook met hoofdletters geschreven worden zoals namen van steden, eigennamen, ...
Waar moet je nog extra op letten? Als laatste geven we enkele extra tips om er voor te zorgen dat je paswoord niet ontdekt wordt:
- Gebruik bij voorkeur paswoorden van minimum 6 tekens;
- Laat het paswoord of uw ezelsbruggetje van hierboven niet rond uw computer slingeren;
- Bij wachtwoorden van echt gevoelige informatie gebruik je nooit de functie die er voor zorgt dat je paswoorden automatisch onthouden worden;
- Verander elke 3 maand uw paswoord indien mogelijk
- ...
Gebruik verschillende wachtwoorden of niveaus Gebruik steeds verschillende wachtwoorden voor verschillende log-ins, bijvoobeeld:
- Netbanking: EDC?841!RFV
- E-mailaccounts, hosting, online reservaties: IkBenVan80
Voor wachtwoorden voor websites zoals NetOnline.be kan best gebruik maken van een stam en dan een extra veiligheidssleutel:
- NetOnline.be: wachtwoord+netonline
- MSN.be: wachtwoord+software
- Skynet.be: wachtwoord+telefoon
- Andere, weinig gebruikte sites: wachtwoord+rest
Deze zorgen ervoor dat je op elke site een ander wachtwoord hebt en dat deze toch eenvoudig te onthouden zijn. Voor sites die je echt weinig bezoekt of waar je niet echt persoonlijke gegevens nalaat gebruik je een algemeen paswoord die je niet vaak moet veranderen.
|