Internetverslaving
Het werken met de computer en internet is een dagelijks gebruik geworden voor velen onder ons maar wanneer spreekt men nu over een verslaving? Wij zochten het even op...
Men spreekt van een verslaving wanneer men dagelijkse dingen zoals het huishouden of werk verwaarloost tegenover zijn of haar verslaving. In dit geval dus: het internet.
De meeste internetverslavingen komen door het toenemend gemak waar men contact kan leggen met andere mensen zonder veel inspanning te moeten doen. Chatten laat bijvoorbeeld toe om met verschillende mensen uren te praten in je pyjama. De drempel om contact te leggen via het internet is ook veel lager daar er maar een beperkte kans tot gezichtsverlies is.
Bij een internetverslaving valt ook op dat de drang om, buiten het internet om, contacten te leggen zo goed als weg valt. Ook de zin naar vakantie, ontspanning of sport neemt enorm af.
Wanneer spreekt men van een internetverslaving
Er is geen vaste lijn om te weten of iemand verslaafd is aan het internet of niet maar enkele puntjes kunnen wel een waarschuwingslicht geven:
- Nors of agressief gedrag als men gestoord wordt bij het surfen of chatten
- Verwaarlozen van niet-internet contacten zoals familie, collega's,...
- Meermaals controleren van de mailbox op één uur ( soms tot 1 keer per minuut )
Het spreekt voor zich dat, als de mailbox belangrijks is voor het goede verloop van een professionele activiteit, dit niet als verslaving mag gezien worden
- Veelvuldig checken of er kennissen online zijn ( vb. via MSN Messenger )
- Verminderen van de slaap.
- Gespreksonderwerpen vallen meestal samen met de reeds vroeger opgedane ervaringen.
Wat kan men aan een internetverslaving doen? Bij een internetverslaving is het belangrijk dat de persoon in kwestie zich zelf realiseert dat de tijd dat hij/zij op het internet doorbrengt niet in verhouding staat met de rest van zijn/haar activiteiten. Eens dit bereikt is, is een nieuwe tijdinvulling vinden de nieuwe uitdaging. Dit is niet éénvoudig en een vriend(in) die op regelmatige basis de persoon in kwestie op sleeptouw kan nemen kan een extra stimulans betekenen.
Het is ook aan te raden de nieuwe hobby's zo te kiezen dat de vroegere internetverslaafde deze ook kan vertellen aan zijn internet kennissen.
Enkele voorbeelden:
- Concerten van bekende artiesten
- Bioscoop bezoek ( liefst naar een zo breed mogelijk gekende film )
- Beurzen
- Citytrips naar Londen, Parijs,...
Pretparken bezoeken, bowlen, etc zijn ook zeer mooie ontspanningsmogelijkheden maar deze geven weinig voer om over na te vertellen tegen mensen die er zelf niet bij waren...
|