Hoe verse en gezonde frieten bakken?
Frietjes zijn één van de nationale trotsen van België maar veel mensen weten niet hoe men het best lekker verse, gezonde frietjes bakt. Hier enkele nuttige tips om verse frietjes klaar te maken...
Goed frituurvet! De basis om goede frieten te kunnen bakken is goed frituurvet. Naast de aankoop van kwalitatief frituurvet zijn er enkele zaken waar je best op let:
- Droog de frieten met een doek om te voorkomen dat vocht in het frietvet komt. Dit doet de temperatuur dalen en geeft een schuimende reactie door het verdampen van het vocht.
- Overlaad het maandje niet met frieten. Te veel frieten in één keer willen bakken zorgt voor aan elkaar plakkende frieten en ook weer een dalende temperatuur van het frituurvet.
- Het frituurvet vervangen na ongeveer 10 à 20 bakbeurten. Het aantal mogelijke bakbeurten is echter afhankelijk van de kwaliteit van het frituurvet en waar je het vet voor gebruikt hebt ( als je kroketjes en vissticks gebakken hebt zal dit vb. veel vlugger moeten vervangen worden ).
- Extra vet opgieten is niet het zelfde als het frituurvet vervangen.
- Een goede reiniging van de friteuse is noodzakelijk om de levensduur van het vet te verlengen.
- Verwijder altijd alle etensresten uit het vet en dit het liefst na elke bakbeurt. Deze restjes zoals kleine frietjes verbranden en dit komt het vet niet ten goede en deze verbrande frietjes willen wij ook niet op ons bord mochten ze dan toch nog opgeschept worden.
Hoe maken wij onze knapperige frietjes klaar? Hierboven is al enkele keren de temperatuur aangehaald. Deze temperatuur is noodzakelijk om knapperige frietjes te krijgen want om echt goede frietjes te krijgen moet je 3 stappen volgen:
- Gaar de frieten: Om de frieten te garen bak je ze ongeveer 5 minuutjes op 160°
- Laat de frieten volledig afkoelen ( kan makkelijk 30 minuten duren of zelfs iets langer )
- Bak de frietjes bruin op 190°
Als bij stap 3 de temperatuur te veel zakt door te veel frieten in één keer in de friteuse te doen of door een verkeerde temperatuurinstelling nemen de frieten vet op en zullen ze veel minder knapperig zijn. Een extra opname van vet willen wij sowieso vermijden daar gefrituurde aardappelen ( frietjes ) ongeveer 4 maal zo veel calorieën bevatten als gekookte aardappelen.
Frieten en een gezonde voeding Frieten zijn niet ongezond maar hebben wel een hoge caloriewaarde en daarvoor enkele tips als je frietjes eet:
- Vermijd een overdaad aan calorierijke sauzen zoals mayonaise
- Eet maximum 2 maal frietjes per week
- Volg onze tips om frieten klaar te maken
- Eet naast de frietjes ook groenten
- Eet bij de frietjes caloriearm vlees of gevogelte
|