logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Champagne: edele sprankelende wijn

Streek

De Champagnestreek is de meest noordelijke wijnstreek van Frankrijk en is alom bekend door haar mousserende wijnen. De wijnen uit deze streek zijn de enige in de wereld die de naam Champagne mogen dragen. De méthode champenoise zorgt voor een tweede gisting van de Champagnewijn in de afgesloten fles.

 

De streek ten oosten van Parijs bestaat uit een heuvelachtig gebied met tal van kalkvlaktes langs de beide zijden van de rivier de Marne. De wijngaarden van Champagne bestrijken vijf departementen (Marne, Haute Marne, Seine-et-Marne, Aisne en Aube) en tellen samen ruim 30.000 hectare. Het departement Marne (hoofdstad van Reims) neemt bijna 75 procent van het wijnbouwoppervlak voor zijn rekening. De belangrijkste steden van het Champagnegebied zijn Reims, Epernay, Troyes en Langres.

 

In de Champagnestreek wordt al sinds de 5de eeuw aan wijnbouw gedaan. Toen werden er vooral rode niet mousserende wijnen gemaakt. Het is pas honderden jaren later dat de techniek ontdekt werd om de wijnen mousserend te maken. In de 17de eeuw speelde keldermeester Dom Pérignon van de abdij Hautvillers hierbij een vooraanstaande rol.

 

Tegenwoordig is de productie van Champagne in de streek streng gereglementeerd. Het verschil tussen de talloze Champagnemerken is terug te vinden in de samenstelling van het mengsel (cuvée). Sinds 1927 mogen voor de Champagnewijnen slechts drie druiven gebruikt worden: de blauwe Pinot Meunier en Pinot Noir druiven naast de witte Chardonnay druif.

 

De vele typische kalkgronden en het koude klimaat zorgen er voor dat deze druivenrassen voldoende kunnen rijpen. Naast de bekende witte (en rosé) mousserende wijnen worden ook kleine hoeveelheden niet-mousserende witte, rode en rosé wijnen geproduceerd onder de Appellation Coteaux Champenois.

 

Bodem en klimaat

De Champagnestreek omvat het gebied langs de dalen van de Marne en kent een koud noordelijke klimaat met zachte invloeden van de oceaan. De wijngaarden zijn gespreid over ruim 200.000 percelen, maar de meeste wijnbouwgebieden bevinden zich op berghellingen.

 

Een belangrijk kenmerk van de Champagnestreek is de aanwezigheid van dikke krijtbodems die van groot belang zijn voor de geplante druiven. Deze dikke kalkgronden geven een eigen karakter aan de druif maar ze worden ook gebruikt om kilometers lange kelders te graven waarin de wijnen kunnen rijpen. Daarnaast is deze bodemsoort verantwoordelijk voor de afvoer van het regenwater en bezorgt ze hoge zuurwaarden aan de druiven.

 

Soorten Champagne

Deze benamingen refereren vaak naar de droogheid / zoetheid van de wijn. Dit wordt grotendeels bepaald voor de kurk op de fles gaat.

 

  • Extra Brut: heel droog type Champagne;
  • Brut: meest geproduceerde Champagne. Dit basistype wordt meestal van drie druivensoorten gemaakt;
  • Extra Sec: zoeter dan de Brut Champagne;
  • Sec: halfzoete Champagne;
  • Demi-Sec: halfdroge Champagne;
  • Doux: zoete Champagne;
  • Blanc de Noirs: enkel de blauwe druiven worden voor deze Champagne gebruikt;
  • Rosé: Champagne waarbij een kleine hoeveelheid stille rode wijn (Pinot Noir) toegevoegd wordt aan de Champagne;
  • Blanc de Blancs: deze Champagne wordt enkel van de Chardonnay druif gemaakt;
  • Millésimé: Champagne van een bepaald oogstjaar die langer rijpen dan de Champagnes zonder jaartal;
  • Cuvée Prestige/Spéciale: de beste wijnen van de grote champagnehuizen.

Bekende champagnehuizen

De Champagnestreek telt meer dan 10.000 Champagneboeren, tientallen wijncoöperatieven en meer dan 200 Champagnehuizen. Deze produceren onder meer dan 1.000 verschillende merknamen hun unieke wijnen.

 

Vele bekende wijnhuizen zijn in de eerste helft van de 19de eeuw opgericht en hebben hun stempel gedrukt op de champagneproductie: Charles Heidsieck, Mumm, Lanson, Taittinger, Piper-Heidsieck, Veuve Clicquot-Ponsardin, Pommery, Moët & Chandon, Laurent-Perrier…

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 27/11/2008
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z