logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Voedsel in blik, niet meer van deze tijd?

Al in 1810 ontdekte Appert dat men verhit voedsel in een luchtdichte, glazen bokaal veel langer kon bewaren. De conserven waren uitgevonden! Het blik volgde enkele jaren later. Toch kent dit soort verpakking nog steeds enkele nadelen, hoewel het foliepak al een hele vooruitgang is.

Verhitten

Hoe gaat men te werk bij blikvoeding? Heel eenvoudig: men verhit de inhoud en verpakt die vervolgens - samen met het kookvocht - in blik om lucht en microben buiten te houden.

 

Gevolgen? Het verhitten...

          verandert het voedsel van kleur en structuur;

          vernietigt de hoeveelheid vitamine C gedeeltelijk;

          vernietigt de ziekteverwekkende stoffen;

          deactiveert de enzymen.  

 

Foliepak

Het foliepak is de meer hedendaagse variant van het blik. De naam wijst op de verpakking in aluminiumfolie.

 

Net zoals bij blik beschermt een foliepak voedsel tegen licht en lucht. Daar komt bij dat men de ingrediŽnten niet zo lang verhit. Hierdoor ziet het voedsel er niet alleen beter uit, het smaakt ook lekkerder. Bovendien blijft de hoeveelheid vitamine C beter bewaard.

 

Botulisme

Botulisme is een vorm van voedselvergiftiging veroorzaakt door de Clostridium botulinum-bacteriŽn. Als het ingeblikte voedsel niet lang of niet sterk genoeg verhit wordt, slaagt men er niet in al deze bacteriŽn te doden. Aangezien ze perfect gedijen zonder zuurstof, produceren ze na verloop van tijd een gifstof die het zenuwstelsel aantast. Bij een aanzienlijke dosis verlammen de hart- en ademhalingsspieren, met soms een dodelijke afloop.

 

Botulisme komt niet enkel bij de mens voor, ook huisdieren kunnen er het slachtoffer van worden.

 

Voorzorgsmaatregelen

Koop geen blikken die

          bol staan Ė wijst op gasvorming door bacteriŽn;

          beschadigd zijn;

          roesten;

          ingedeukt zijn.

 

Eens proeven raden we sterk af, zelfs een kleine dosis Clostridium botulinum kan al heel wat nadelige gevolgen hebben!  

 

Beschermlaag

Om te vermijden dat blik roest, brengt men een beschermlaag in het blik aan. Deeltjes van die beschermlaag blijken echter in het voedsel terecht te komen. Om die reden eet je best niet voortdurend blikvoeding. Wissel voldoende af: vers, glazen potten of diepvries. Let vooral op met zure bestanddelen in voeding zoals azijn. Laat de blikken ten slotte altijd goed uitlekken. Het vocht van het voedsel kan je beter weggieten.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 26/5/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z