logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Geslaagd barbecueën

Niets is gezelliger dan in je tuin barbecueën onder een aangenaam zonnetje. De typische geuren en smaken staan garant voor een maaltijd die je helemaal in vakantiestemming brengt. Met deze tips kan je barbecue niet mislukken.

Veilig aansteken

Plaats de barbecue op een koele, beschutte plaats. Vul de bodem van de vuurkorf met aluminiumfolie waarop je zand strooit. Als er dan vet in de vuurkorf valt, zal het zand dat absorberen en zo opvlammen voorkomen.

 

Een half uur voor het bakken mag je de barbecue aan maken. Gebruik papier en brandhout om hem aan te steken. Houd het bij reukloze aanmaakblokjes, geen brandspiritus en benzine! Laat de houtskool rusten tot hij bedekt is met grijswitte as. Dan kan je beginnen.

 

Gebruik een vuurvaste handschoen en een brandbestendige schort.

 

Voldoende warm?

Om de temperatuur van de barbecue te bepalen houd je je hand zo’n vijftien centimeter van de grill. Houd je dit slechts twee à drie seconden vol? Dan is de temperatuur hoog genoeg om kleine worstjes, brochettes e.d. te grillen. Kan je je hand vier à vijf seconden boven de hete barbecue houden? Leg er dan grotere stukken op zoals spareribs en karbonades die langer moeten garen. Kan je ten slotte je hand langer dan vijf seconden boven de barbecue houden? Dan moet je nog even geduld hebben, want de barbecue is dan nog niet warm genoeg.

 

Braadtijden

Draai het voedsel voortdurend om voor een gelijkmatig bakproces.

 

De braadtijden hangen van veel factoren af. Wil je zeker zijn dat je stuk vlees gaar is? Snijd het dan even aan.

 

In het algemeen kan je stellen:

·          Varkensvlees en gevogelte moeten eerst een mooi korstje krijgen waarna je het vlees een twintigtal minuten laat bakken.

·          Rundsvlees moet ook eerst een korstje krijgen, waarna je het nog zes (saignant), tien (medium) of vijftien (goed gebakken) laten grillen.

 

Handige hulpmiddelen

Dit materiaal heb je best bij de hand:

·          Kwast – om vlees mee te marineren;

·          Tang – om rauw vlees op de barbecue te leggen; gebruik deze niet voor bereid voedsel, zo sluit je voedselvergiftigingen uit;

·          Gereedschap met lange stelen – om brandwonden te voorkomen als je het voedsel omdraait;

·          Puntig mes – om te testen of het voedsel gaar is;

·          Roosterklemmen – om grote stukken vlees of vis om te draaien; voor gebruik smeer je deze in met olie;

·          Groot barbecuerooster – om kleine hapjes samen om te draaien.

 

Alternatieve gerechten

Naast de traditionele worstjes, burgers en brochetten kan je ook dit eens uitproberen op de barbecue:

·          Visbrochetten of vispapillotten met zalm, tonijn, garnalen, zeevruchten, witte vis...; 

·          Groentebrochetten met paprika, kerstomaten, ui, courgette, aardappeltjes...;

·          Vegetarische worstjes, burgers of brochetten met afwisselend groentenballetjes, stukjes worst...;

·          Dessertbrochetten met stukjes banaan en ananas;

·          Lookbrood.

 

Nog lekkerder wordt alles, als je het voedsel op voorhand marineert. Dep het wel droog voor je het op de rooster legt.

 

Reinigen

Na het bakken veeg je de rooster best af met een stalen borstel. Ook na een tijdje kan je daarmee aangebakken resten nog wegborstelen, al gaat dat makkelijker als het rooster warm is. Wrijf ten slotte het rooster in met een halve citroen.

 

Een vel aluminiumfolie op de rooster van de barbecue bespaart je heel wat schrobwerk.

 

Veiligheid

Zorg ervoor dat je altijd een brandblusapparaat, branddeken of een emmer zand hebt klaarstaan.

 

Giet nooit een emmer water over een barbecue die opvlamt! Wel kan je water over het gras gieten voor je van start gaat. Zo vermijd je dorre grasplekken.

 

Laat kinderen niet spelen in de buurt van het barbecuetoestel. Laat de barbecue nooit onbewaakt achter.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 4/5/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z