logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Sushi: oefening baart kunst

Sushi lijkt helemaal in. Waar je vroeger enkel in grootsteden terecht kon voor deze Japanse delicatesse, vind je haar nu in verschillende supermarkten. Niets is echter zo lekker als verse sushi. Waarom probeer je het zelf niet eens? Laat je niet ontmoedigen: het lijkt simpel, maar dat is het niet. Wel zal het resultaat elke keer beter zijn...

Basisgerei
Zorg ervoor dat je de volgende spullen klaar hebt liggen, als je sushi wil maken:

  • Rijstkuip, liefst van hout
  • Spatel of lepel om de rijst te spreiden en te keren tijdens het afkoelen
  • Waaier of stukje karton om vocht af te voeren en het verdampen te stimuleren bij de rijst
  • Rolmatje van bamboe
  • Kom met deksel voor de rijst die afkoelt
  • Kommetje, gevuld met de helft water en de helft sushiazijn om je handen in te dopen, zodat de rijst en de nori niet aan je vingers en handen blijven plakken

Wil je de vis zelf te lijf gaan, zorg dan voor een goed vismes, een pincet om graten te verwijderen en een hygiŽnisch te reinigen snijplank.

BasisingrediŽnten
Deze ingrediŽnten vind je gewoon in de supermarkt. De gari die je in Oosters winkels aantreft, is wel lekkerder, maar kleine verpakkingen zijn moeilijk te vinden.

 

  • Sushirijst, Japanse rondkorrelrijst
  • Sushiazijn, gemaakt van rijstazijn, suiker, zout en sojasaus
  • (Japanse) sojasaus
  • Gari, ingelegde gember om tussen de verschillende sushiís te eten
  • Nori, zeewier
  • Wasabi, pikante, groene mierikswortelpasta

Dit kan je aanvullen met:

  • Verse of gerookte zalm
  • Verse tonijn
  • Gekookte scampi (een houten prikker houdt de scampi mooi plat)
  • Paling
  • Inktvis
  • Krab of surimi
  • Visseneitjes
  • Komkommer met sesamzaad
  • Omelet
  • Avocado
  • Tofu

 

Sushi-rijst

De eerste stap is de rijst koken:
Spoel de rauwe rijst met koud water.
Laat de afgespoelde rijst een half uur uitlekken in een vergiet.
Meng rijst en water en zet de kom een half uur aan de kant.
Breng daarna rijst en water aan de kook.
Draai het vuur lager en laat alles tien minuten sudderen.
Draai het vuur uit en laat twintig minuten stomen.
De tweede stap is er sushiazijn aan toevoegen:

Spoel de kom met koud water voor je de hete rijst erin doet.
Voeg gelijkmatig de sushiazijn toe.
Meng de azijn door de rijst zonder deze plat te drukken.
Gebruik een waaier of stuk karton om de rijst op kamertemperatuur te brengen.

Qua hoeveelheden gebruik je 880 gram rijst, 125 ml rijstazijn, 4 eetlepels suiker, 2 theelepels zout en 1 theelepel sojasaus.

Nigiri-sushi
Wat? Een blokje rijst met daarop een dun plakje verse, gekookte of gerookte vis.

  • Neem een handje rijst en kneed het in de vorm van een blokje.
  • Leg een plakje vis in je hand en smeer er een klein beetje wasabi op.
  • Leg op de wasabi-kant het blokje rijst.
  • Druk met je duim zachtjes op de rijst, zodat er een kuiltje onstaat. Druk dit met de vingers van je andere hand terug aan.
  • Keer om en gebruik duim en middelvinger om de rijst samen te kneden.
  • Bedek vis en rijst met je vingers, en knijp voorzichtig rond de sushi.
  • Herhaal de laatste drie stappen indien nodig.
  • Eventueel kan een reepje nori de sushi bijeenhouden.

 

Maki-sushi
Wat? Opgerolde sushi met een reepje vis, komkommer en/of omelet... Hoe meer ingrediŽnten, hoe dikker de rol en hoe moeilijker het aanrollen is.

 

  • Neem een rechthoekig vel nori en legt dat op het rolmatje.
  • Neem een hand rijst en verdeel dat over de nori terwijl je 1 cm bovenaan vrijlaat.
  • Doe een beetje wasabi op de rijst in het midden.
  • Leg  een reepje (maximum ťťn centimeter dik) tonijn, zalm, komkommer met wat sesamzaadjes... in het midden van de rijst op de wasabi.
  • Til die kant van het bamboematje op die naar je toe ligt.
  • Houd de mat en de vulling met de vingers van beide handen vast en rol.
  • Druk de ingredienten eerst gelijkmatig aan, dan wat krachtiger als je doorrolt.
  • Haal de sushirol uit het matje en snij hem in stukjes.

 

Eten zonder blozen
Vul een schoteltje met wat sojasaus en een Ďerwtjeí wasabi. Meng het een klein beetje door elkaar. Let op: de wasabi is heel pikant!

Je kan de sushi met stokjes eten of met je handen (duim, wijsvinger, middenvinger). Doop de toplaag van de sushi een beetje in de sojasaus. Niet te veel, want dan valt de rijst uit elkaar en overtreft de smaak van de sojasaus die van de andere ingrediŽnten. Steek de sushi zo in je mond dat de toplaag je tongt raakt. Zo neem je het best alle smaken op.

Smakelijk!

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 27/4/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z