logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Investeren in een goede messenset

Een scherp mes is veiliger in gebruik dan een bot mes. Het loont te investeren in een goede messenset. Als je de messen op de juiste wijze gebruikt, wegbergt en onderhoudt heb je er jaren plezier van.

Basismessen
Met deze zes basismessen kan je al heel wat kanten uit:

Broodmes: Het lang gekartelde lemmet (= het platte deel van het mes met de snijrand aan) is enkel geschikt voor het snijden van brood en andere zachte etenswaren met een korst of vel.

Koksmes: Met het brede lemmet en de kromming langs het snijvlak is dit mes geschikt alle hak- en snijwerk, van vlees tot kruiden. Dit mes is verkrijgbaar in verschillende lengtes; voor het huishouden is 20 Ó 25 cm een goede maat.

Universeel keukenmes: Dit mes kan je gebruiken om te snijden, te schillen en inkervingen te maken. Hakken kan enkel met niet te harde ingrediŰnten zoals champignons. Het lemmet is smaller en minder gebogen dan bij het koksmes. Kies een mes van 13 Ó 18 cm voor dagdagelijks keukengebruik.

Tomatenmes: Met kartelrand is dit mes handig voor het snijden van voedsel met een harde buitenkant en zachte binnenkant.

Officemes: Als miniversie van het koksmes kan je het gebruiken om kleine vruchten en groenten te schillen, te schrapen en in plakjes te snijden. Kies een mes met een kort lemmet van 8 Ó 10 cm.

Groentemes: Met dit kort, krom lemmet met een wat gebogen punt kan je kleine, ronde groenten schillen en zaad of pitten verwijderen.

In principe geldt: het juiste mes voor de juiste klus. Bij een kleiner budget schaf je je best een koksmes en een officemes aan, daar kan je al heel wat kanten mee op.

Doe de test
Neem het mes vast. Controleer of je bevestigend kan antwoorden op onderstaande vragen:

  • Voelt het zwaar aan voor zijn grootte, dan snijdt het gemakkelijker en beter dan een licht mes?
  • Ligt het mes evenwichtig in de hand: is het lemmet niet opvallend zwaarder of lichter dan het heft (= het handvat)?
  • Kan je het mes comfortabel vasthouden?
  • Zit het lemmet goed vast aan het heft en sluit het naadloos op elkaar aan?
  • Indien er klinknagels in zitten, zijn die glad afgewerkt?

Opbergen zonder te beschadigen
Berg messen niet zomaar op in een lade bij het andere bestek. De kans is groot dat je zo de snijvlakken beschadigt.

Stop de messen in een messenblok of hang ze aan een magnetisch rek aan de muur. Wat het messenblok betreft kan je kiezen uit een exemplaar met gleuven of met nylon draden die de messen vasthouden zonder de lemetten te beschadigen. Berg messen steeds op buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

Reinigen
Enkel goede messen kunnen in de afwasmachine. Was messen bij voorkeur met de hand af, onmiddellijk na gebruik, en droog ze ook goed af. Laat messen zeker niet (in een sopje) in de wasbak liggen, want dan worden ze botter.

In topconditie met aanzetstaal
Voor de beste resultaten op korte en lange termijn heb je een aanzetstaal nodig die gemaakt is van materiaal dat harder is dan de messen zelf, bijvoorbeeld keramisch of van diamant. Gebruik een aanzetstaal met een staaf die groter is dan het lemmet van je grootste mes.

Neem het aanzetstaal in de ene hand, het mes in de andere. Houd het lemmet bij het staal en houd daarbij een hoek van 20░ aan. Haal de hele lengte van het lemmet over het aanzetstaal. Je kan de aanzetstaal ook verticaal op een stevige oppervlakte houden.

Snijplank
Gebruik een houten of polyetheen snijplank. Harde materialen zoals glas, graniet en metaal beschadigen de snijrand.

Polyetheen snijplanken dien je te gebruiken bij gevogelte en andere vleeswaren. Je kan deze planken na gebruik gemakkelijk steriliseren met kokend water of bleekmiddel. Dan kan niet gezegd worden van houten snijplank.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 20/4/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z