logo
Als startpagina
Zoek dienst / product
 
Home Nieuws Entertainment

Business

Carriere Geld ICT Auto Wonen Reizen Lifestyle Fun Culinair Sitemap
auto
Auto

Jobs


Immo


Weer

Dating

Lenen

Reizen


Games

windows dedicated server hosting by COMBELL
WorkTalia Vacatures
 GASTRONOMIE
Startpagina
Links
 RECEPTEN
Top recepten
Recepten per gang
Recepten per land
Voorgerechten
Soepgerechten
Salades
Vleesgerechten
Visgerechten
Wild & Gevogelte
Nagerechten
 VOEDING
Vlees
Gevogelte
Vis
Fruit
Groenten
Zuivel
Kruiden
Dranken
 KOKEN EN SERVEREN
Kooktips en techniek
Tafeltips & Etiquette
 DRANKEN
Wijn
Likeuren
Drankrecepten
Cocktailrecepten
 RESTAURANTS
Restaurants zoeken
 TOOLS
Kruidenwijzer
Calculators
Ovenstanden
 CHANNELS
Actualiteit
Entertainment
Ondernemen
Auto & Mobiliteit
Financieel & Geld
ICT & Internet
Immo & Wonen
Jobs & Carrière
GSM & Telecom
Reizen & Vakantie
Lifestyle & Gezond.
Gastronomie
Games & Fun
Zoekertjes
Links

 
  ARTIKELS - DETAIL
Basilicum: Het koningskruid

Kan je je de mediterrane keuken en in het bijzonder de Italiaanse voorstellen zonder basilicum? Al in de middeleeuwen bracht men dit gewas van Zuid-Azië naar Europa waar het de treffende naam koningskruid kreeg, afgeleid uit het Grieks. Basilicum hoort beslist thuis in het rijtje van favoriete smaakmakers in de keuken, maar wist je dat het ook in huis en tuin van pas komt?

Kenmerken
Basilicum is een niet-winterhard, eenjarig kruid dat gemakkelijk 45 cm hoog en 30 cm breed wordt. De basilicumbladeren zijn heldergroen, ovaal en puntig en verspreiden bij kneuzing een aromatische geur. In de zomer ontwikkelt het kruid witte bloempjes met een zoete basilicumsmaak.

Gebruik
Je kan de basilicumblaadjes vers, gedroogd of in olijfolie gebruiken. Snipper de basilicumblaadjes fijn en voeg ze op het laatste ogenblik toe aan sauzen en soepen. Bij het koken verliest het immers snel zijn smaak. Dit koningskruid kan je ook verwerken in salades of pastagerechten. Vooral bij groenten zoals tomaat, komkommer, courgette zorgt basilicum voor een verfijnde en pittige smaak.
Naast culinaire toepassingen kent het ook geneeskrachtige eigenschappen. Zo bevordert basilicum de spijsvertering en verlicht het hoofdpijn.
Een basilicumplantje in huis verdrijft vliegen, zeker als je een blaadje kneust om een scherpere geur af te geven. Als je je huid inwrijft met het sap van de blaadjes, houd je ook de muggen uit je buurt.

Zaaien
Bij het begin van de lente kan je basilicum binnen of buiten onder glas zaaien. Geef de eerste 5 à 10 dagen van het kiemen slechts een beetje water. Daarna mag je de zaailingen wat meer water geven, maar wees spaarzaam om verrrotting tegen te gaan. Plaats de zaailingen op een warme, lichte plaats in huis. Vanaf juni kan je de planten buiten plaatsen op een beschutte plaats, of buiten in volle grond of in potten zaaien.

Standplaats
Basilicum heeft een goed doorlatende, vochtige en voedselrijke bodem nodig. Plaats het kruid op een warme, halfschaduwrijke tot zonnige plek, waar er voldoende bescherming is tegen de middagzon.

Omringende planten hebben er ook baat bij want het koningskruid verdrijft witte vliegen, bladluizen en fruitvliegjes.

Tijdens koude, regenachtige zomers houd je de plant beter in potten binnenshuis.

Verzorging
Voor een betere bladgroei en vertakking knijp je best de bloemtoppen en de middenknop uit.  

Zorg er ook voor dat de blaadjes niet te groot worden want dan krijgen ze een bittere smaak.

Soorten
Basilicum kent meerdere varianten. Zo bestaat er naast het klassieke ocimum basilicum onder meer:

• Anijsbasilicum
Variant met een zoete anijsgeur.

• Citroenbasilicum
Variant met citrusgeur die insecten op een afstand houdt.

• Kaneelbasilicum
Mexicaanse variant met een vleugje kaneel en met paarse stengels en bloemen. Geschikt voor roerbakgerechten, desserten, fruitsalade, thee, appelmoes...

• Griekse basilicum
Griekse variant met kleine, puntige bladeren. Geschikt voor salades, maar ook voor het verjagen van vliegen.

• Thaise basilicum
Thaise variant geschikt voor soep en visgerechten of kruidenthee. Deze variant vereist een warm klimaat. Je gebruikt er ook best niet te veel van.

• Basilicum Dark Opal
Paarse variant met donkerpaarse bladeren met een zeer kruidige, warme smaak. Deze variant zorgt voor een mooi kleurcontrast bij rijst en pasta.

Bron - NetOnline Redactie - Geplaatst op: 21/3/2006
© 2007 - NetOnline.be. Geen enkel artikel mag overgenomen worden zonder toestemming van NetOnline.be.

Meer artikels omtrent gastronomie eten en drinken
Dit artikel aanbevelen aan een vriend, kennis ?
NetOnline kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor de inhoud van derde websites en voor de inhoud van website waarnaar het linkt.

 

 
 RECEPTEN
Doorzoek 2679 recepten
Geef het eerste ingrediënt in
Geef een tweede ingrediënt in
Geef een derde ingrediënt in
Geef de soort gang in
Geef de soort keuken in:
 GASTRONOMIE
Restaurants zoeken
Op zoek naar een restaurant in uw buurt ? Zoek een gezellig restaurant via NetOnline.
Kookboeken
Ontdek interessante kookboeken boordevol ideeën en recepten.
Kooktips
Ontdek meer interessante kooktips en weetjes van professionals uit de keuken !
Cocktailrecepten
Ontdek de lekkerste en originele cocktailrecepten op NetOnline.be.
Interessante links
Bent u op zoek naar de meest interessante links i.v.m. eten en drinken, gastronomie ?
© NetOnline 2011 - Privacy policy | Disclaimer | Hosting by COMBELL | Adverteren | Contact | Sitemap
beste www-sites:a- b- c- d- e- f- g- h- i- j- k- l- m- n- o- p- q- r- s- t- u- v- w- x- y z