Gehakt!: wat zit er allemaal in?
Vroeger werd gehakt gemaakt van vlees dat niet direct kon verwerkt of verkocht worden ( snijafval in feite ). We gingen in dit artikel even na of dit nog steeds het geval is...
Wat zit er in ons gehakt? Na rondvraag blijkt dat de tijd dat gehakt van snijafval werd gemaakt voorbij is. Het gehakt dat wij nu via de beenhouwers of grootwarenhuizen op ons bord krijgen bestaat natuurlijk niet uit de beste stukjes vlees maar eerder uit nek-, borst-, schouderdelen. Het grote nadeel van gehakt is in feite dat je het vlees niet goed meer kan beoordelen op kwaliteit. Enkel kleur en geur schieten over. Dus over de kwaliteit van het vlees oordelen via de stevigheid van het vlees is uitgesloten.
Van welk dier komt gehakt? Gehakt is een algemene benaming van vlees dat verwerkt is in kleine delen ( gemalen of gehakt ). De meest voorkomende soorten gehakt zijn varkensgehakt, rundergehakt en de mengeling van beide vleessoorten maar je hebt ook gehakt van alle andere dieren zoals lamsgehakt,...
Bewaren van gehakt. Met gehakt is het opletten want door het malen van het vlees hebben bacteriën veel meer kans om door te dringen in het vlees. Wil je het gehakt rauw eten dan kan je het best de dag zelf of ten laatste de dag erna opeten. Invriezen van gehakt is geen probleem maar dan dient het gehakt direct ingevroren worden na aankoop en bij ontdooien direct worden genuttigd.
Wat moet je vermijden met gehakt:
- gehakt meerdere dagen laten liggen ( ook al is het in de koelkast )
- Op warme dagen gehakt enkele uren buiten de koelkast laten liggen
- Gehakt of préparé gebruiken op boterhammen of sandwiches die 's morgens klaargemaakt worden en slechts 's middags opgegeten ( bij kinderen of op het werk ) omdat deze voedingswaren niet optimaal kunnen bewaart worden.
PS: dit geldt in feite voor alle etenswaren die rauw gegeten worden!
Préparé Voor préparé gelden dezelfde bewaartips als bij gehakt.
|